Kvinnedagen

- Ordet feminist har vært negativt ladet for meg, men så slo det meg at det jeg driver med jo er feminisme

Derfor gjør YouTube-stjerna «Makeup-Malin» en helomvending og går i 8. mars-toget for første gang.

KVINNEDAGEN: I år skal «Makeup-Malin» gå i 8. mars-tog for første gang. - Det slo meg for litt siden at det jeg driver med er feminisme, fordi jeg jobber for at unge kvinner skal ha det best mulig. Foto: Makeup Malin/Instagram
KVINNEDAGEN: I år skal «Makeup-Malin» gå i 8. mars-tog for første gang. - Det slo meg for litt siden at det jeg driver med er feminisme, fordi jeg jobber for at unge kvinner skal ha det best mulig. Foto: Makeup Malin/Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 8. mars markeres den internasjonale kvinnedagen, og ei som kommer til å gå i tog for første gang i sitt liv i år er YouTube-stjerna Malin Nesvoll Vangsnes (26), bedre kjent som «Makeup-Malin». Hun innrømmer at fram til nå har hun aldri vært særlig opptatt av 8. mars.

– Fra ung alder av har jeg hatt et anstrengt forhold til ordet feminist. Det har vært negativt ladet for meg, sier hun.

LES OGSÅ: Kjetil Østlis kommentar om kvinnedagen: Det går ikke uten dere! 

Nytt syn på feminisme 

- Jeg har forbundet det med voldsomme rødstrømper som skal formane sitt politiske syn. Men bare for litt siden slo det meg at det jeg driver med jo er feminisme – fordi jeg jobber for at unge kvinner skal ha det best mulig. Jeg har aldri tenkt på det sånn før. Så i år skal jeg gå i toget for første gang i mitt liv!

Vangsnes forklarer at for hennes del handler feminisme om å engasjere seg i kvinners utfordringer – for eksempel seksualisering i media. Selv har hun vært ambassadør for årets Gullbarbie – en negativ utmerkelse som gis til bedrifter som fremstiller ensidige idealer og seksualisert reklame for å selge klær til unge kvinner.

– En av mine drømmer er å ikke lide under kroppspress. At det ikke eksisterer. At seksualisering av kvinner ikke er. Det er det jeg jobber for, sier hun.

– Jeg har selv gått rundt i mange år og forsøkt å passe inn på mange måter. Og det er litt av en kamp å skulle undertrykke den man egentlig vil være for å passe inn i et bilde av den folk forventer du skal være.

Derfor er Vangsnes’ klare oppfordring til alle jenter og kvinner rett og slett å være seg selv. Og hvis hun skulle skrive en egen parole, hva ville det stå? 

- «Kvinne – vær ditt eget skjønnhetsideal!», slår Vangsnes fast.

LES OGSÅ: Hvorfor er det å være besatt av egen kropp så hellig?

assa man treeeenger ikke se ut som ei fra en ellos-katalog selv om man er curvy! #tunika #belteilivet #girlpower

Et innlegg delt av m̱a̱ḻi̱ṉ (@makeupmalin)

Mange seire - fortsatt ikke i mål

I motsetning til Makeup-Malin er komiker og relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir (43) en som i mange år har engasjert seg i kvinnedagen. For henne handler dagen om å stikke fingeren i jorda og sjekke status for hvor langt man egentlig er kommet med likestillingen.
Når hun forteller hva som skal stå på hennes 8. mars-plakat er det tydelig at hun mener vi ikke har kommet så langt som vi burde ha gjort. 

– I can't believe we're still protesting this shit!, sier Thorhallsdottir, inspirert av bildene som har florert fra Women’s March i januar, hvor eldre kvinner bar plakater med denne påskriften.

DORA THORHALLSDOTTIR:- Fortsatt får jeg høre kommentarer fra menn om at jeg morsom, til tross for at jeg er dame, sier komikeren til kk.no.
DORA THORHALLSDOTTIR:- Fortsatt får jeg høre kommentarer fra menn om at jeg morsom, til tross for at jeg er dame, sier komikeren til kk.no. Vis mer

– Jeg synes akkurat dette utsagnet er så betegnende. Vi har absolutt vunnet noen seire i løpet av årene, men det er ufattelig at vi år etter år er nødt til å kjempe for mye av det samme. Det er nesten som om vi har fått hakk i plata.

Thorhallsdottir viser for eksempel til at kvinnedominerte yrker innenfor helse- og omsorgssektoren, skole og barnehager – fortsatt er blant de lavtlønnede.

– Menn som har like lang utdannelse, bare innenfor et annet felt, kan tjene nesten det dobbelte. Det er ikke sexy å snakke om likelønn, men det har så mye å si!

Hun mener denne lønnsforskjellen er et resultat av at samfunnet på et grunnleggende nivå ser annerledes på menn og kvinner. Hun drar fram det amerikanske presidentvalget som et godt eksempel.Hun mener Clintons utseende og bekledning i langt større grad ble kommentert og analysert, i motsetning til Trumps.

– Clinton ble dømt for både sveis og rynker. Hun fikk passet sitt påskrevet om hun framstod som hard eller som myk, og hun ble kritisert både om hun smilte mye eller om hun smilte lite. You lose either way, liksom. 

Fra sitt eget liv viser Thorhallsdottir til et annet eksempel på hvor annerledes hun opplever at menn og kvinner blir vurdert.

– Vet du hva som er standardreaksjonen fra menn når de har vært og sett stand-up-showet mitt? De kommer til meg og sier: «Vet du – dette var så bra! Jeg tenkte at dette skulle bli et sånn dameshow, men det var jo sååå moro», forteller hun.

– De mener det som en kompliment, men jeg tenker bare: «Hører du hva du selv sier?» I kraft at jeg er dame, så skal liksom humoren min være kraftløs og irrelevant. Kvinner er i mindretall når det kommer til å stikke hodet fram og si noe, og når vi gjør det møter vi helt andre forventninger og blikk enn det menn gjør.

LES OGSÅ: Er Emma Watson en hykler som kaster klærne OG kaller seg feminist?

Jenter må ta plass

Dette er noe leder for FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Ingvild Endestad (29), kjenner seg igjen i. Hun forteller at hun store deler av sitt liv har opplevd at hun har blitt vurdert annerledes enn gutter.

– Da jeg var tenåring var det å ta plass ansett som bråk. Da ble jeg sett på som irriterende og kranglete. Det var mye mindre rom for meg som jente å være den jeg var, sier hun.

INGVILD ENDESTAD: -Hele samfunnet har nytte av likestilling, mener Endestad, fra Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.
INGVILD ENDESTAD: -Hele samfunnet har nytte av likestilling, mener Endestad, fra Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Vis mer

– Og jeg kan som voksen oppleve situasjoner hvor menn utgjør ti prosent av en forsamling, men de tar opp nitti prosent av plassen, fordi stemmene deres blir vektlagt mer. Det virker som at kvinner er nødt til å jobbe ti ganger så hardt for å få samme status. Vi blir heller målt på kropp og utseende – kriterier som menn slipper, mener Endestad.

Både Endestad og Thorhallsdottir mener at mange av disse kjønnsforskjellene har sitt utspring i oppdragelsen.

– Helt fra vi er små får vi beskjed om hvordan vi skal være som jenter og gutter – og dette får konsekvenser senere, i for eksempel hvilke jobber man tar, hvilken lønn man får, hvor mye omsorgsansvar man tar, og hvilket press man opplever rundt egen kropp, sier Endestad.

– Unges liv begrenses masse på grunn av kjønn, og hvis vi ikke klarer å romme alle menneskers rett til å være akkurat den de er i de kroppene de har, så gjør vi en stor feil.

LES OGSÅ: Cathrine og Trine kom ut av skapet - på bygda

Fortsatt en viktig dag

Derfor mener Endestad at kvinnedagen er utrolig viktig, og ikke bare for kvinner. For henne handler feminisme om at samfunnet ikke skal deles inn i verdier ut fra kjønn, etnisitet eller kropp, og hun mener at absolutt alle – også menn – har en fellesinteresse av å jobbe sammen mot dette målet. Hele samfunnet nyter godt av likestilling.

– Hele utgangspunktet for feminismen er at vi har noen strukturer som sier at hvite, maskuline menn er på toppen – det som avviker på et eller annet vis blir lavere ansett. Det kan være kvinner, homofile, ikke-hvite, transpersoner. Jeg ser også at ikke-stereotype menn rammes av denne ideen. Og det er dette vi må ha blikket på og motarbeide – for det er kun noen få som tjener ekstremt mye på at vi fortsetter å ha det sånn, mens veldig mange ikke tjener på det, mener Endestad.

LES OGSÅ: - Alle du møter antar at du er heterofil

Tålmodig engasjement

Både Vangsnes, Thorhallsdottir og Endestad mener at den eneste måten å oppnå endring på er å stå på krava og tørre å vise hva man står for. Og kvinnedagen er i så måte en ypperlig anledning til dette.

– Dagen kan være med på å gi ekstra kraft, skape oppmerksomhet og samle krefter. Men man må huske på at livene leves hver dag, og at dette er et arbeid som må fortsette kontinuerlig, sier Endestad.

– Og man må også huske på at holdninger endres sakte – dette er ikke noe som skjer over natta, sier Thorhallsdottir.

– Hvis ikke vi reagerer, hvem pokker skal reagere da? Dårlige holdninger fortsetter å eksistere så lenge man fortsetter å godta at «sånn er det bare». Og derfor er 8. mars så viktig. Det er en måte å si ifra på. Og jo høyere man roper, jo mer kan man påvirke, slår hun fast.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer