Emoji

Ordets makt? Ikke nå lenger. Nå har smileys tatt makta!

- Emojis er med på å utvide skriftspråket og terskelen for å ytre seg skriftlig har aldri vært lavere, sier forfatter og språkviter Helene Uri.

EMOJI: Er det sånn at vi er blitt avhengig av å bruke smilefjes?  Foto: NTB scanpix
EMOJI: Er det sånn at vi er blitt avhengig av å bruke smilefjes? Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kjenner deg sikkert igjen. Pekefingeren beveger seg automatisk mot «det blide fjeset», like før du trykker på send-knappen. Det er så lett å inkludere den runde, kule, gule, for ikke å snakke om ett av de andre tusenvis av morsomme følelsesikoner som har kommet på banen. Kjært barn har mange navn og vi kaller dem for smileys, emotikoner, emojis, smilemerker, smilefjes, humørfjes og følelsesikoner.

For det handler om formidle en følelse uten ord. I raushetens navn slenger vi kjapt på et smil, et blunk eller en blomst i stedet for lange forklaringer og formuleringer. Hyggeligere blir det som regel også. Nå popper smileys opp overalt i skriftspråket vårt. Over 90 prosent av oss bruker smileys i sosiale medier. I tillegg ble 2016 et rekordår for antall SMS. Her går det unna!

LES OGSÅ: Phubbing er den nye store trusselen for parforholdet

Flere fjes og mindre pes

– Jeg er en ganske fersk bruker av smileys og begynte med dem for la oss si to-tre år siden. Nå bruker jeg dem fordi de er så lett tilgjengelige på telefonen min og fordi det er så mange morsomme, og så bruker jeg dem litt sånn ironisk og med glimt i øyet. Det er tidsbesparende samtidig som det utvikler skriftspråket når vi henter inn ansiktsuttrykk fra det muntlige språket sånn at du kan si: «ooh, dette likte jeg veldig godt!» og legge til en smiley som viser at dette er ironi. Jeg sender dem til venninner, mannen min og barna mine, men kunne aldri finne på å bruke emojis i en profesjonell sammenheng, sier forfatter og språkviter Helene Uri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.