Ny studie:

Oslo er verdens beste by for helse og velvære

- Kanskje noe vi kan dra nytte av i disse koronatider, sier ekspert.

FØRSTEPLASS: Oslo stjal førsteplassen i kåringen av verdens beste by for velvære, i stor grad takket være det faktum at 68 prosent av hovedstadens offentlige rom består av frodige parker og hager. FOTO: NTB Scanpix
FØRSTEPLASS: Oslo stjal førsteplassen i kåringen av verdens beste by for velvære, i stor grad takket være det faktum at 68 prosent av hovedstadens offentlige rom består av frodige parker og hager. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge ny forskning bruker høytlønnede kvinner 80 prosent av tiden, energien og pengene sine på helse, velvære og trivsel. Men de færreste tenker nok over hvor viktig nærmiljøet og området vi bor i er for det mentale og fysiske velværet vårt.

En ny studie har analysert 40 av de største byene i verden, for å avdekke hvilke steder som gir best helse og velvære, og tilbyr best livskvalitet til innbyggerne. Byene ble vurdert på grøntareal, årlige solskinnstimer, lykke, balanse mellom arbeidsliv og fritid, trafikk og styring/politikk.

Skandinavia har flere ganger blitt kalt det lykkeligste stedet i verden, og da er det kanskje ikke så overraskende at vi gjør det veldig bra i studien, skriver det australske damebladet womanshealth.com.uk.

Oslo stjal førsteplassen i kåringen av verdens beste by for velvære, i stor grad takket være det faktum at 68 prosent av hovedstadens offentlige rom består av frodige parker og hager.

I disse coronatider kan det kanskje være greit å tenke på at vi ikke trenger å reise så langt for å oppnå velvære?

- Oslo har rikelig med grøntområder i, og særlig rundt, byen med marka. Kontakt med naturen gir avspenning, og der kan man legge fra seg noe av hverdagens stress og mas.

Det forklarer Are Holen, som er psykiater, psykolog og professor ved Institutt for nevromedisin ved NTNU.

Redusert stress og økt sosial trivsel har blant annet betydning for helsen.

- Det har også mosjon. Grøntområder legger til rette for at folk beveger seg mer, og er dessuten en god arena for sosial utfoldelse og hygge, sier Holen.

LES OGSÅ: Derfor kan et ekte juletre gi deg bedre helse

De 20 beste byene innen helse og velvære

Ifølge studien er disse 20 byene de beste i verden med tanke på helse og velvære:

 1. Oslo
 2. Zürich
 3. Helsinki
 4. Wien
 5. Madrid
 6. Stockholm
 7. Sydney
 8. Amsterdam
 9. Montreal
 10. Singapore
 11. Melbourne
 12. Berlin
 13. Toronto
 14. Seoul
 15. Dubai
 16. Lisboa
 17. Hong Kong
 18. Roma
 19. Edinburgh
 20. Milan
MANGE TUROMRÅDER: Oslo har jo både Nordmarka, Østmarka, Vigelandsparken, Bygdøy, Holmenkollen, Grefsenkollen og mange andre turområder. FOTO: NTB Scanpix
MANGE TUROMRÅDER: Oslo har jo både Nordmarka, Østmarka, Vigelandsparken, Bygdøy, Holmenkollen, Grefsenkollen og mange andre turområder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Friområder er viktig

- Det var en hyggelig kåring, og kanskje noe vi kan dra nytte av i disse coronatider. Vi har mye friareale å bevege oss på, slik at vi kan være fysisk aktive selv om vi ikke går på treningsstudio.

Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer.

Arsky sier at det ser ut som at grøntarealene var hovedkriteriet for kåringen.

- Vi har jo både Nordmarka, Østmarka, Vigelandsparken, Bygdøy, Holmenkollen, Grefsenkollen og mange andre flotte steder å gå turer, løpe, sykle og etter hvert bade når sommeren kommer, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer