østrogen

Østrogen - slik vet du om du mangler hormonet

Dårlig sexlyst og stadige urinveisinfeksjoner tyder på mangel. Men med enkel behandling får du futten tilbake!

ØSTROGENMANGEL OG P-PILLER: For yngre kvinner med lave østrogen-nivåer, er det vanlig å bli satt på p-piller, som da tilfører kroppen hormonet.  Foto: Samfoto
ØSTROGENMANGEL OG P-PILLER: For yngre kvinner med lave østrogen-nivåer, er det vanlig å bli satt på p-piller, som da tilfører kroppen hormonet. Foto: Samfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Østrogen er utrolig viktig for underlivet. Ved mangel påvirkes slimhinnen i skjeden, urinrøret, blæren, muskulaturen i bekkenbunnen og blodgjennomstrømmingen.

- Østrogenmangel kan gi redusert elastisitet i bindevevet slik at det utvikles ulike typer framfall i underlivet. Når østrogenet forsvinner, overtar tarmbakterier miljøet i skjeden, og resultatet kan bli betennelser i skjeden med utflod, småblødning, kløe, svie, smerter ved samleie og gjentatte urinveisinfeksjoner.

KVINNEPLAGER: Ved østrogenmangel kan slimhinnene i underlivet bli tynnere og tørrere, noe som gjerne går ut over sexlivet. Mange får også stadige urinveisinfeksjoner. Foto: Shutterstock / Andrey Popov
KVINNEPLAGER: Ved østrogenmangel kan slimhinnene i underlivet bli tynnere og tørrere, noe som gjerne går ut over sexlivet. Mange får også stadige urinveisinfeksjoner. Foto: Shutterstock / Andrey Popov Vis mer

- Å tilføre melkesyrebakterier hjelper lite uten samtidig tilførsel av østrogen, sier gynekolog Kristen Olav Lind, som er avdelingsoverlege ved Nordlandssykehuset Vesterålen.

Mange kvier seg for å ta opp plagene med legen sin.

- I tillegg er vi leger, spesielt fastleger, for dårlige på å spørre ut kvinnene om de har slike plager. Østrogen mangel er et stort helseproblem, som er underdiagnostisert og underbehandlet i Norge. 

Lokalbehandling med østrogen har forbedret livet til mange kvinner, og særlig kvinner i overgangsalderen.

- For norske kvinner inntrer overgangsalderen vanligvis i 45-55-årsalderen. Når menstruasjonen opphører, synker østrogennivået raskt fordi eggstokkene ikke lenger produserer hormonet, sier Lind. 

LES OGSÅ: Tidlig overgangsalder er vanlig

BEDRE LIV: Lokalbehandling med østrogen kan gi en ny vår i seksuallivet. Foto: Shutterstock
BEDRE LIV: Lokalbehandling med østrogen kan gi en ny vår i seksuallivet. Foto: Shutterstock Vis mer

Tørre slimhinner er et problem som gjerne øker med alderen. 

En undersøkelse om underlivsplager hos 60-årige kvinner, utført ved universitetet i Oslo Universitetet i 1994, viste at 38 prosent opplevde tørre slimhinner og smerter ved samleie. 33 prosent hadde manglende sexlyst. Hele 29 prosent hadde urinlekkasje, mens 15 prosent hadde kløe, utflod og svie. Gjentatte urinveisinfeksjoner fant man hos 13 prosent.

LES OGSÅ: Dette dreper sexlysten

Konsekvenser

Urinveisinfeksjon er en betennelse i urinblæren. Den vanligste årsaken er at tarmbakterier finner veien opp i urinrøret. 

- For kvinner med mangelfull østrogenproduksjon kan dette innebære gjentatte infeksjoner og antibiotikakurer, sier gynekologen. 

En annen konsekvens av østrogenmangel er unormal funksjon av blære og urinrør, noe som kan gi hyppig vannlating, nattlig vannlating, plutselig vannlatingstrang og urinlekkasje. 

Lurer du på om du kan ha østrogenmangel? Oppsøk en lege. Snakk også med henne eller ham om symptomene dine, og be om at det tas en østrogentest.

Den gode nyheten er at det finnes en enkel og lett tilgjengelig behandling som kan gi kvinner et mye bedre liv.

Behandling med lokalvirkende østrogen i lave doser (østriol), bidrar til at slimhinnene bygges opp igjen og problemene kan forsvinne helt.

Østriol er det svakeste av de naturlige østrogener du kan bruke i form av vagitorier, minitablett eller krem. Et annet alternativ er en østriolring som plasseres i skjeden og skiftes hver tredje måned. Ovesterin vagitorier er reseptfrie, de andre er på resept.

LES OGSÅ: Slik påvirker hormonene deg

Effektivt og ufarlig

RAMMER MANGE: - Østrogenmangel er underdiagnostisert og underbehandlet i Norge, sier gynekolog Kristen Olav Lind. Foto: Privat
RAMMER MANGE: - Østrogenmangel er underdiagnostisert og underbehandlet i Norge, sier gynekolog Kristen Olav Lind. Foto: Privat Vis mer

- Med en gang du slutter med behandlingen, så oppstår den gamle tilstanden. Derfor anbefaler jeg behandling resten av livet. Østriol brytes fort ned, brukes lokalt i små mengder og er ufarlig. Behandlingen gir tre store fordeler: Risikoen for infeksjoner reduseres, lekkasje reduseres, og seksuallivet blir bedre, sier Lind.

Han møter mange som er engstelige for at østrogen kan gi kreft og blodpropp, men lokalvirkende østrogen kan ikke sammenlignes med tabletter som gis i forbindelse med overgangsplager.

- Behandlingen vil kunne gi en bedre livskvalitet for en stor del av disse kvinnene. Den er effektiv, ufarlig og kostnadsbesparende.

Slik bruker du østriol:

  • Det er tre hovedtyper østrogen: Østron, østradiol og østriol. Østriol virker godt lokalt, har den svakeste generelle virkningen og er betegnet som uten risiko for kreft når det benyttes som krem eller vagitorier. Østriol har få bivirkninger, som litt svie og varmefølelse i begynnelsen.
  • Start med å bruke produktet hver dag i to til tre uker, før du går over til to ganger i uken for vedlikehold. De forskjellige produktene har samme effekt.
  • Etter seks til åtte uker er slimhinnen bygget opp igjen, og du unngår urinveisinfeksjoner og får mindre urinlekkasje. Ved inkontinens er det svært viktig å utføre knipeøvelser for å styrke bekkenbunnsmuskulaturen. Østrogen gjør at knipeøvelsene blir mer effektive da det gir økt blodgjennomstrømning i bekkenbunnen.
  • Alle kan bruke østriol, unntatt kvinner som har hatt brystkreft eller har hatt kreft i livmoren. Har du derimot hatt eggstokk- eller livmorhalskreft, kan du bruke hormonet.
     

Kilder: Avdelingsoverlege Kristen Olav Lind ved Nordlandssykehuset Vesterålen og Lommelegen.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer