østrogen

Østrogen - slik vet du om du mangler hormonet

Dårlig sexlyst og stadige urinveisinfeksjoner tyder på mangel. Men med enkel behandling får du futten tilbake!

ØSTROGENMANGEL OG P-PILLER: For yngre kvinner med lave østrogen-nivåer, er det vanlig å bli satt på p-piller, som da tilfører kroppen hormonet.  Foto: Samfoto
ØSTROGENMANGEL OG P-PILLER: For yngre kvinner med lave østrogen-nivåer, er det vanlig å bli satt på p-piller, som da tilfører kroppen hormonet. Foto: Samfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Østrogen er utrolig viktig for underlivet. Ved mangel påvirkes slimhinnen i skjeden, urinrøret, blæren, muskulaturen i bekkenbunnen og blodgjennomstrømmingen.

- Østrogenmangel kan gi redusert elastisitet i bindevevet slik at det utvikles ulike typer framfall i underlivet. Når østrogenet forsvinner, overtar tarmbakterier miljøet i skjeden, og resultatet kan bli betennelser i skjeden med utflod, småblødning, kløe, svie, smerter ved samleie og gjentatte urinveisinfeksjoner.

- Å tilføre melkesyrebakterier hjelper lite uten samtidig tilførsel av østrogen, sier gynekolog Kristen Olav Lind, som er avdelingsoverlege ved Nordlandssykehuset Vesterålen.

Mange kvier seg for å ta opp plagene med legen sin.

- I tillegg er vi leger, spesielt fastleger, for dårlige på å spørre ut kvinnene om de har slike plager. Østrogen mangel er et stort helseproblem, som er underdiagnostisert og underbehandlet i Norge. 

Lokalbehandling med østrogen har forbedret livet til mange kvinner, og særlig kvinner i overgangsalderen.

- For norske kvinner inntrer overgangsalderen vanligvis i 45-55-årsalderen. Når menstruasjonen opphører, synker østrogennivået raskt fordi eggstokkene ikke lenger produserer hormonet, sier Lind. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer