Fedme

Overvektige kan være friskere

Gjelder deg som har BMI mellom 25 og 30.

LITT OVERVEKTIG: Undersøkelser har vist at kvinner som allerede har en hjertesykdom, blir beskyttet mot hjerteinfarkt dersom de har litt ekstra fett på kroppen. Foto: NTBSCANPIX
LITT OVERVEKTIG: Undersøkelser har vist at kvinner som allerede har en hjertesykdom, blir beskyttet mot hjerteinfarkt dersom de har litt ekstra fett på kroppen. Foto: NTBSCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Har du noen kilo for mye, kan du allikevel ha god helse. Det kommer an på hvor mye fett du har på kroppen, og ikke minst, hvor fettet sitter.

– Er du lett overvektig, altså med en BMI på mellom 25 og 30, men ellers frisk og i regelmessig fysisk aktivitet, vil man ikke nødvendigvis anbefale deg å gå ned i vekt. Men overstiger BMI 30, er dette helseskadelig, med tanke på hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og enkelte kreftformer, sier Jøran Hjelmesæth.

Han er professor ved Universitetet i Oslo og leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

LES OGSÅ: Dette er den sunneste melken

Fedmeparadokset

Hjelmesæths forskningsgruppe har forsket på det såkalte fedmeparadokset, hvor undersøkelser har vist at kvinner som allerede har en hjertesykdom, blir beskyttet mot hjerteinfarkt dersom de har litt ekstra fett på kroppen.

Men for menn slår dette negativt ut.

– Vi forstår det ikke helt. Og vi lurer på om de som er såkalt normalvektige og får diabetes eller hjerte- og karsykdommer, er mer genetisk disponert for dette. Dette er observasjonsstudier, og ingen ting er svart-hvitt. Men fremdeles er det slik at overvekt gir en ­høyere risiko for hjerte- og ­karsykdommer, selv om enkelte undersøkelser hevder at det kan være en fordel å være i den øvre delen av vektskalaen, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer