Kultur

På dødslisten

Da filmskaperen Theo van Gogh ble drept, fikk Ayaan Hirshi Ali klar beskjed om at hun skulle bli neste offer. I ukens KK møter du den kontroversielle kvinnen.

Ayaan Hirshi Ali har levd med trusler i lang tid, men lar seg ikke true til taushet. Foto: All Over Press
Ayaan Hirshi Ali har levd med trusler i lang tid, men lar seg ikke true til taushet. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En 11 minutter lang film var nok. Filmskaper Theo van Gogh ble brutalt drept i november 2004, og hans venn og samarbeidspartner Ayaan Hirsi Ali har levd med livvakter siden den gang.

Van Gogh og Ali laget tv-filmen Submission (Underkastelse). Filmen handlet om overgrep mot kvinner, begått i Allahs navn. Reaksjonene lot ikke vente på seg. Muslimer, kristne og jøder var rasende, og store demonstrasjoner preget Nederland.

Ali måtte leve i skjul og oppholdt seg aldri mer enn én
natt på samme sted. En mann la ut adressen hennes på Internett og oppfordret folk til å oppsøke og drepe henne. Lenge bodde Ayaan på en militærbase i USA.

Likevel nekter Ayaan å la seg kneble.
- Jeg er heldig, for jeg lever i et samfunn som har råd til å beskytte mennesker som meg. Derfor er det også min plikt å snakke om ting som ellers aldri kan sies, understreker Ali.

Nå er hun norgesaktuell med boken «Krev din rett! Om kvinner og islam». Ved siden av filmmanuset til Submission, består boken av intervjuer og en samling essays og artikler, der hun tar for seg Vestens holdning i ulike innvandringssaker og retter hard kritikk mot den muslimske kulturen.

Idet ambassader brennes og frontene mellom ekstremister på begge sider hardner, oppfattes Alis utspill av mange som en brannfakkel.
- Selvsagt skal vi respektere alle kulturer, men respekten må aldri bli en unnskyldning for kriminelle handlinger, sier Ali.


LES DEN TANKEVEKKENDE ARTIKKELEN I KK UKE 6
- I SALG NÅ


Ayaan Hirshi Ali har levd med trusler i lang tid, men lar seg ikke true til taushet. Foto: All Over Press
Ayaan Hirshi Ali har levd med trusler i lang tid, men lar seg ikke true til taushet. Foto: All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer