Kultur

På gjensyn, Roskilde!

Så var festivalmoroa over for denne gang. Hvordan det gikk kan du lese her.

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Søndag kveld tok titusenvis unge, og ikke fullt så unge, avskjed med dyrskueplassen, vel vitende om at de fleste av dem er tilbake igjen neste år.– Ja, rundt 75 prosent av gjestene kommer tilbake til Roskilde igjen og igjen. Det gjelder helt klart for nordmennene også, sier pressetalsmann for Roskilde-festivalen, Esben Danielsen, til NTB.

Stålende sol

Når festivalledelsen skal oppsummere årets konsert, kan den blant annet konstatere at 30.000 regnfrakker ble liggende ubrukt på lager. I fjor skapte de store regnmengdene omfattende problemer for festivalgjengerne, men i år har skyfri himmel og sol fra morgen til kveld bydd på andre utfordringer for festivalledelsen.

Ingen drukningsvarsel i år

Istedenfor å utstede drukningsadvarsel og dele ut regnfrakker, ble det satt inn flere tiltak – som gratis solkrem, servering av store mengder vann og sørge for skyggefulle plasser – for å hindre overoppheting.– Det har gitt gode resultater, og vi har nok hatt merkbart færre med solstikk, sier Danielsen.

67.000 billetter

Det var solgt rundt 65.000 billetter på forhånd til årets festival, et betydelig lavere antall enn tidligere rekordår, da antallet gjester har kommet opp på rundt 100.000 i løpet av de fire dagene.Men festivalens talsmann, Esben Danielsen, er likevel svært fornøyd.– Jeg er veldig, veldig fornøyd. Vi hadde en målsetting om å selge 65.000 billetter. Nå er vi godt forbi det med nesten 67.000 solgte billetter, og da er ikke billettsalget søndag tatt med, sier Danielsen.Han må bare konstatere at regnet som falt i fjor, skremte folk i år. På den annen side lover det godt for neste års festival.

Overdose

Tilstanden til en norsk 20-åring var fortsatt kritisk søndag, etter at han onsdag ble funnet med hjertestans. Ifølge 20-åringens kamerater hadde han inntatt en cocktail av rusmidler, som endte med at han havnet i koma etter en overdose kokain.Men selv om det er beslaglagt betydelige mengder narkotika under årets festival, blant annet dobbelt så mye hasj som tidligere, mener politiet i Roskilde at festivalen i det store og hele har vært fredelig – tatt i betraktning festivalens størrelse og antallet mennesker.

Lite vold

– Jeg mener dette har vært en av de fredeligste festivalene noensinne. Det er tatt store beslag i hasj, men det er først og fremst fordi det ble tatt noen store partier som var ment for salg. Vi har dessuten hatt veldig få voldstilfeller, sier Danielsen.Ifølge festivalavisa Orange Press viser voldsstatistikken at det er tryggere med en kveld på Dyrskueplassen enn det er å ta en natterunde i Roskilde by. (©NTB)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer