Aktiv ferie:

På hjuleferie med Maria Arredondo og ektemannen

Stadig flere nordmenn velger aktiv ferie, dog kanskje ikke like aktiv som Maria Arredondo. Hun skulle bare ha «hjuleferie» i Danmark, men stoppet ikke før hun ankom Praha.

AKTIV FERIE: Maria Arredondo og ektemannen la ut på sykkeltur i ferien. En tur som ble lengre enn planlagt. FOTO: Privat
AKTIV FERIE: Maria Arredondo og ektemannen la ut på sykkeltur i ferien. En tur som ble lengre enn planlagt. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er tre dager før Maria og kjæresten Torstein Sødal skal ta syklene om bord på Danskebåten, klare for ferie på to hjul. Han har erfaring fra lengre turer på sykkelsetet tidligere, mens hun bare har syklet noen få mil til sammen i hele sitt liv. På forsommeren 2015 sa hun ja til å sykle litt rundt i Danmark. Denne dagen skal de sykle de knappe to milene fra Vennesla hjem til Kristiansand, som en liten «oppvarming» til turen. Underveis kjenner Maria at det begynner å «brenne» i muskulaturen. Hun får krampe i låra etter cirka én mil, og må kjempe seg ned til kysten. Maria ser mørkt på ferieturen de har i vente. Hvordan skal dette gå?

I Danmark møtes sangfuglene fra Sørlandet av sinte værguder. Regnet pisker mot ansiktene. De må kjempe for ikke å bli blåst inn i veibanen. Men, regnet stanser, sola titter fram og Maria kjenner at det går lettere for hver dag.

– Formen ble bedre og bedre underveis. Da vi nærmet oss målet syd i Danmark tenkte jeg «søren, skal vi avslutte nå som det begynner å bli ordentlig gøy?», sier Maria. «Kan vi ikke bare fortsette?», spurte hun.

De hadde to ferieuker igjen, og bestemte seg for å rulle videre nedover Europa. «Holder vi det samme tempoet som vi har gjort så langt, kommer vi til Praha på den tida», sa Torstein, og vips hadde Maria satt seg et nytt mål.

– Å oppleve verden fra sykkelsetet gir en ubeskrivelig frihetsfølelse

Da de krysset sin første landegrense, over til Tyskland, ble hun enda mer inspirert.

– Å oppleve verden fra sykkelsetet gir en ubeskrivelig frihetsfølelse. Det er bare deg og sykkelen. Tett på naturen, vanvittige blomsterenger. Du sanser og opplever på en annen måte, enn når du kjører bil. Luktene, smakene og lydene bidrar til det. Sansene skjerpes og åpnes opp, sier 34-åringen.

Tyskland ble en stor og positiv overraskelse for Maria.

PÅ VEIEN: De hadde to ferieuker igjen, og bestemte seg for å rulle videre nedover Europa. FOTO: Privat
PÅ VEIEN: De hadde to ferieuker igjen, og bestemte seg for å rulle videre nedover Europa. FOTO: Privat Vis mer

– Menneskene var så utrolig hyggelige og imøtekommende, selv om vi ikke snakket tysk. Også var det så mange vakre hager og landsbyer. Et av disse pittoreske, flotte stedene de besøkte var Ludwigslust – en slottsby med rundt 12.500 innbyggere, fire mil sør for Schwerin. Da de kom inn i resepsjonen til hotellet ble paret møtt av en skikkelse som så ut som søstera til Frankenstein – med ville øyne og i fullt kostyme. Det var ingen andre folk å se, og dette var det eneste hotellet i området.

Maria husker godt velkomsten:

– Jeg var så sliten, orket ikke sykle videre. «Vi må bare sove her», sa jeg til Torstein.

Den skumle damen viste nordmennene opp til rommet, og spurte om de visste noe om dette stedet som var sommerhuset til greve Ludwigslust. «Når klokka slår tolv på natta må gardinene være dratt for, og lysene slukket. Hvis ikke kommer Ludwigslust og tar det han vil ha, og du må passe på henne», sa damen, samtidig som hun tok tak i Torstein og dyttet ham inn i veggen.

Maria sovnet i halv ti tida, men våknet av den høye, ubehagelige lyden fra klokka som slo ved midnatt.

– Jeg vekket Torstein, fikk ikke sove igjen. Jeg var så redd at han måtte følge meg til toalettet. Tilbake i senga så jeg at det lyste under dyna. Der lå Torstein og googlet Ludwigslust. Jeg tror du ble litt redd du og? Sier hun og snur seg mot ektemannen.

– Ja, jeg fikk heller ikke sove den natta, innrømmer Torstein (42), før begge bryter ut i lett nervøs latter over det skumle minnet.

– Folk har blitt mer opptatt å holde seg i form enn før

Flere marerittlignende opplevelser ble det heldigvis ikke underveis – og det var to slitne, stolte sørlendinger som nærmet seg Praha etter rundt 120 mil på sykkelsetet.

– Det blir som en slags rus å være på en slik tur, og det er faktisk veldig vemodig når du begynner å nærme deg endestasjonen, sier Torstein.

Maria nikker.

Ingrid Osa, teamleder hos reisearrangør Ving, forteller at også de opplever større trykk fra aktivitetssultne nordmenn. De har blant annet tilbud innen sykkelferie, fotturer, yoga, styrke og løping.

– Det er virkelig en trend i tida at flere vil trene og være aktive i ferien. Mange velger rene treningsreiser der fysisk aktivitet er i fokus hele veien. Mange er også opptatt av at hotellet de bor på har gode treningsmuligheter, sier Osa.

Hun tror populariteten til aktive ferier kommer som følge av at folk er mer opptatt av å investere i egen helse.

– Folk har rett og slett blitt mer opptatt å holde seg i form enn før. Vi ser at flere setter pris på å møte og være sammen med andre som har tilsvarende interesser som en selv. Mange synes også ferien er den perfekte anledningen til å trene, for da har man fri fra en ellers hektisk hverdag.

Hun tror en annen årsak kan være at flere oppdager at treningsreiser passer for de aller fleste.

– Før var det nok en utbredt oppfatning at treningsreiser kun var for «supermosjonister», men aktiv ferie passer utmerket også for nybegynnere og dem som ikke trener spesielt mye hjemme, sier Osa.

TRENDY: Ifølge reisearrangør Ving er det blitt en trend å ha aktive ferier. Noe som Maria (på bildet) fikk testet i sommer. FOTO: Privat
TRENDY: Ifølge reisearrangør Ving er det blitt en trend å ha aktive ferier. Noe som Maria (på bildet) fikk testet i sommer. FOTO: Privat Vis mer

– Jeg føk opp i lufta, ramlet oppå Torstein og fikk sykkelen over meg

Maria og Torstein støtter tanken om at aktive ferier er for alle.

– Når vi kan gjennomføre slike sykkelturer, så kan alle gjøre det, sier ekteparet.

Det tok ikke lang tid fra de rullet inn i Tsjekkias hovedstad Praha i 2015, til de var i gang med å planlegge neste tur. Året etter startet de i Amsterdam, tråkket seg gjennom fem land og over Alpene, før de nådde Milano etter tre uker.

– Å sykle er godt for hodet og kreativiteten. Man både tømmer hodet, og fyller det med nye ideer. På den første turen skrev jeg blant annet bryllupstalen min til Torstein, sier Maria. Underveis på turene levde de et enkelt liv.

– Vi hadde en bærepose med klær hver. Joggesko som vi syklet med, to-tre sykkelshortser og 3-4 topper, samme antall sokker, en langbukse, en boblejakke og en pose med vaskemiddel. Hver kveld vasket vi klærne på hotellrommet, forteller hun.

Hotellovernattingene ville de aldri vært foruten.

– Det var så deilig å legge seg i en god seng om kvelden, og stå opp til frokost, forteller Maria og Torstein.

Like behagelig var det ikke da Torstein i et uoppmerksomt øyeblikk kjørte inn i kjæresten, mens de befant seg i Belgia på tur nummer to.

– Jeg føk opp i lufta, ramlet oppå Torstein og fikk sykkelen over meg, minnes Maria.

Som følge av hendelsen måtte hun på sykehus, og det ble noen hviledager, før de fortsatte turen. Jon Berge, informasjonsdirektør i If, forteller at forsikringsselskapene også merker at et økende antall nordmenn velger aktiv ferie.

– Vi får inn skader fra hele verden, både fra sykling og fjellturer i fjerne himmelstrøk. Vi har ingen konkrete tall, men inntrykket vårt er at det er mer av dette nå enn tidligere.

Til tross for økende antall skadesaker, gir Berge ros til turglade nordmenn.

– Vi er vant til å være aktive her til lands, og dermed stiller vi stort sett godt forberedt. Det er ikke alltid tilfellet blant utlendinger på besøk i Norge. Asiatiske turister i sandaler på vei opp til Preikestolen, er for eksempel et vanlig syn, sier Berge.

Han forteller at du er godt dekket med vanlig reiseforsikring, dersom uhell skulle inntreffe – også på ferier med høyt aktivitetsnivå.

– De aller fleste av disse aktivitetene er inkludert i dekninga for reiseforsikring hos Europeiske. Det er så godt som bare ekspedisjoner du må ha tillegg for, opplyser Berge.

– Man blir godt kjent både med seg selv og kjæresten i løpet av en slik tur

Etter hviledagene, som følge av uhellet, tråkket Maria og Torstein ufortrødent videre. Man kommer ganske langt med luft i dekka og kjærlighet, men drivstoff for kroppen er også nødvendig på en lang, tøff sykkeltur. Dagene startet med solid frokost på hotellet. De la alltid inn en god lunsjpause på formiddagen, mens de tok middagen når de ankom nytt sted etter endt sykkeldag. Ellers «tanket» de opp med små mellommåltider som havrekjeks og frukt, samt godt med drikke på veien.

PAUSE: De la alltid inn en god lunsjpause på formiddagen etter en lang etappe. FOTO: Privat
PAUSE: De la alltid inn en god lunsjpause på formiddagen etter en lang etappe. FOTO: Privat Vis mer

At kroppen krever mange flere kalorier enn normalt, erfarte Maria underveis. Vanligvis kan nemlig Torstein fint få lov til å forsyne seg også fra hennes tallerken, men ikke etter en lang dag på sykkelsetet.

– Jeg husker han tok en kyllingbit fra tallerken min mens vi var i Tyskland. «Ikke ta maten min!» utbrøt jeg, og så begynte jeg å grine, forteller Maria lattermildt, før hun tilføyer:

– Man blir godt kjent både med seg selv og kjæresten i løpet av en slik tur.

Torstein nikker, smiler. Ett av hans aller beste tips til en langtur på sykkelen er å gjøre akkurat det.

– Smil til verden! Du kommer ganske langt med det - og får både vennlighet og gjestfrihet i retur, sier han.

Å tenke litt taktisk er heller ikke galt, ifølge Torstein.

– Dersom det står en mann i resepsjonen når man ankommer et nytt hotell, så er det lov å sende bort en snerten venndøl, fremfor en skalla byfis.

Maria og Torstein sine beste tips til turen:

 • Få et sykkelverksted til å gi syklene en overhaling før turen begynner
 • Benytt punkteringsfrie dekk
 • Tren litt på forhånd
 • Pakk lett. Du trenger mindre enn du tror. En pose med klær holder (til tur nummer to droppet de også regntøyet)
 • Ha med vaskemiddel, så kan dere vaske klær på hotellrommet
 • Bruk vaselin for å unngå sår «underetasje». Smør også vaselin på knærne ved regnvær. Det «støter bort» vannet, og du unngår kalde knær
 • Å sykle med joggesko gjør det enklere å variere trykket, og dermed redusere slitasje og smerter
 • 1 tablett Voltaren daglig den første uka, for å unngå betennelse
 • Magnesium-tilskudd for å unngå kramper
 • En klunk Jägermeister hver kveld for å holde basiller borte
 • Få i deg nok mat og drikke. Husk at kroppen trenger mye mer av begge deler, enn til vanlig. En Camelbak på ryggen med slange, gjør det enkelt å drikke mens du sykler
 • Ha mellommåltider, som for eksempel havrekjeks og frukt, med i sekken
 • Sykle på lag med både kropp og vær. Det er demotiverende å sykle i sterk motvind. Om morgenen, fram til 10-tida er det ofte mye mindre vin. Utnytt de første morgentimene godt
 • Unn deg hotell. Det er deilig med en god seng etter en lang dag på sykkelsetet
 • Ta hotellbestillinger «på sparket», så er du fri til å stoppe der du vil
 • Lydbok underveis er en fin ting på rolige strekk, der det kanskje ikke er så mye å se eller høre. Musikk på øret anbefales ikke, da man vil slite med å høre trafikken godt nok
 • Still Google-assistenten på sykkelrute og ha den på styret som et godt supplement til kart
 • Der det er mulig: Følg elvene. Spesielt viktig på fjelletapper
 • Ha med litt verktøy, en skiftenøkkel og skrutrekker. Du må for eksempel skru av pedalene ved flyreiser
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer