Overlevde terroren 22. juli:

På jobb da bomben smalt: Hver gang hun så bildet kom smertene og kvalmen

Nille Lauvås var på jobb i regjeringskvartalet da bomben smalt 22. juli 2011. Først to år senere skjønte hun hvor mye hun slet med traumene etter opplevelsen.

10 ÅR SIDEN 22. JULI: Nille Lauvås (54) var personalsjef i regjeringskvartalet 22. juli 2011 da bomben smalt. I ettertid har hun slitt med PTSD, men i dag er hun frisk. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
10 ÅR SIDEN 22. JULI: Nille Lauvås (54) var personalsjef i regjeringskvartalet 22. juli 2011 da bomben smalt. I ettertid har hun slitt med PTSD, men i dag er hun frisk. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det finnes et bilde fra regjeringskvartalet 22. juli 2011 som nesten alle nordmenn har sett.

I dagene, ukene og månedene etterpå ble det publisert igjen og igjen, på avisenes forsider og i utallige artikler både på papir og på nett. Bildet er hentet fra et overvåkingskamera i Grubbegata utenfor Y-blokka, det er kornete og uskarpt, og viser en mann som haster bortover gata ikledd noe som ligner en politiuniform og en svart hjelm. Mannens overkropp er vridd mot venstre, han kikker seg over skulderen mens han går, og i den høyre hånda holder han en gjenstand som peker mot vinduene i nederste etasje på Y-blokka. Det er en ladd pistol.

I lang tid fikk Nille Lauvås smerter i ryggen hver gang hun så dette bildet. Hun ble kvalm, pustet raskt og overfladisk og kjente hjertet hamre i brystet, samtidig som hun følte pistolens munning trykke seg inn i ryggen hennes.

Hun visste nemlig hva pistolen Anders Behring Breivik holdt i hånda pekte mot akkurat da dette bildet ble tatt: Henne selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.