Norske hemmeligheter

På nyttårsaften fikk Cathrine en melding hun aldri kunne glemme

- Jeg testet stjerneskudd på verandaen sammen med venner. Det var en festdag og alle jeg var sammen med hadde positive forventninger.

NORSKE HEMMELIGHETER: Cathrine har lest det norske folks hemmeligheter siden 2009. Meningen bak prosjektet er åpenhet. FOTO: Kjetil Haugen
NORSKE HEMMELIGHETER: Cathrine har lest det norske folks hemmeligheter siden 2009. Meningen bak prosjektet er åpenhet. FOTO: Kjetil Haugen Vis mer
Publisert

Julen er en høytid som vi tradisjonelt bruker mye tid sammen med familie og venner. Vi samles til selskap og hygge med menneskene vi er glade i – og julebordsesongen starter allerede i november. For personer som føler seg ensomme av ulike grunner, kan følelsen oppleves enda sterkere i juletiden.

Det har Cathrine Louise Finstad (42) merket hos det norske folk gjennom 13 år med prosjektet Norske hemmeligheter. KK møter henne over en kopp kaffe for å høre mer om hvordan samfunnet speiler seg i hemmelighetene hun får inn.

Finstad snakker om de anonyme innsenderne med en varme som tyder på at hun har mye omsorg for dem.

Under pandemien ble det snakket mer om ensomhet enn tidligere. Flere følte seg ensomme, viser forskning. Likevel har Finstad lest mye om ensomhet fra det norske folk siden hun startet prosjektet i 2009.

Før pandemien syntes hun det var rart at det ble snakket så lite om ensomhet, når det var et så gjentakende tema i de innsendte hemmelighetene. Ofte handler kjernen om denne ensomheten, men den er pakket inn i veldig mange ulike former, forteller hun. For noen år tilbake fikk Finstad inn en hemmelighet på nyttårsaften som hun ikke har klart å glemme.

Kontrastene blir tydeligere i julen

Hemmelighetene er anonyme. Foruten teksten som innsender har skrevet, er det kun tidspunktet hemmeligheten blir sendt inn på som blir registrert.

– Det var en person som sendte inn en hemmelighet i 21-tiden på nyttårsaften og gruet seg til det nye året skulle starte.

– Og hva gjorde jeg på dette tidspunktet da hemmeligheten ble sendt inn? Jeg testet stjerneskudd på verandaen sammen med noen venner. Det var en festdag og alle jeg var sammen med hadde positive forventninger til det nye året med nyttårsforsetter og drømmer – en helt annen stemning enn den som satt og gruet seg og tenkte: «Åh, enda et år».

Ensomheten hos det norske folk overrasker dessverre ikke. Hemmeligheter som denne er vonde å tenke på, men de finnes og vi trenger å snakke om det.

Legger mye i illustrasjonene

Finstad er utdannet illustratør og illustrerer mange av hemmelighetene. Hun har mye kjærlighet for innsenderne, og hun forteller at hun kan tegne mange utkast før illustrasjonen sitter.

Det passer på å ikke gå i de typiske stereotypi-fellene med kjønn, og hun funderer over hvordan illustrasjonen vil bli mottatt av den personen som eier hemmeligheten, særlig når det gjelder de hemmelighetene som er såre og vonde.

42-åringen skulle hun ønske at hun fikk illustrert og delt alle hemmelighetene som er sendt inn. Gjennomsnittlig får hun inn 20 hemmeligheter om dagen. Hun får god hjelp fra engasjerte frivillige som bidrar med flere illustrasjoner i uka.

CORONA-JUL: Mange har bekymringer rundt julefeiringen og det som hører julen til, og nye problemer dukket opp under pandemien, blant annet begrensning på antall gjester. ILLUSTRASJON: @norskehemmeligheter
CORONA-JUL: Mange har bekymringer rundt julefeiringen og det som hører julen til, og nye problemer dukket opp under pandemien, blant annet begrensning på antall gjester. ILLUSTRASJON: @norskehemmeligheter Vis mer

Speiler samfunnet

Det er ingen tvil om at hemmelighetene speiler samfunnet vi lever i. Under pandemien kom det inn hemmeligheter som ikke lignet på noe hun hadde sett tidligere. Blant annet relatert til begrensninger på ti gjester på julaften.

– Vi måtte forholde oss til julaften hvor ikke døra kunne stå åpen for alle. Det ble en tankevekker å se hvor ulik denne høytiden er for mange, sier hun, før hun fortsetter:

– For noen var antall gjester alt for lite, mens andre tenkte: «Hvem skal alle de ti være egentlig?» Det ble veldig tydelig hvordan folk lever ulike liv.

22. juli 2011 var også en tidsmarkør som viste seg tydelig i hemmelighetene. Da hadde prosjektet pågått i to år. For første gang fikk hun inn hemmeligheter som handlet om frykten for å bli drept for sine politiske meninger.

Til tross for noen hemmeligheter som kan være såre og vanskelige å fordøye, får hun også inn hemmeligheter av et annet kaliber. Hemmeligheter som ikke eksisterte for 12 år siden, men som har blitt til mens verdens har utviklet seg. At sosiale medier står sentralt i livene våre, viser seg tydeligere nå.

– Folk er mye mer opptatt av profilbildet sitt, folk sletter bildene sine hvis ikke de har fått mange nok likes. Og de kan føle seg forrådt hvis svigermor fortsatt liker bildene til din manns ekskjæreste. Dette så jeg ikke mye av i 2009.

Samarbeid med Ung Kreft

Med nærmere 150 000 følgere på Instagram får hun stadig henvendelser om samarbeid, men Finstad takker kun ja dersom det er mål og mening i samarbeidet. Det er essensielt for henne at samarbeidspartneres verdier stemmer overens med Norske hemmeligheters verdier.

Tidligere i høst hadde hun et samarbeid med Ung Kreft for økt fokus på unge med kreft. Der stilte hun ut flere illustrerte hemmeligheter rundt temaet kreft – sendt inn enten av kreftsyke selv eller fra pårørende.

Til en av hemmelighetene hun plukket ut til utstillingen, fikk hun senere en melding av den som hadde sendt inn hemmeligheten – og anonymt delt din opplevelse med brystkreft. Innsenderen fortalte da hvor mye det betydde for henne at hemmeligheten ble plukket ut og delt.

– Og akkurat den hemmeligheten brukte jeg mye tid på å illustrere. Det er viktig for meg at den som har sendt inn teksten føler at hemmeligheten blir godt ivaretatt, særlig med en så dramatisk tematikk som brystkreft kan være. Det var så utrolig fint at hun sendte melding etterpå, sier hun rørt.

UNG KREFT: Denne illustrasjonen brukte Cathrine ekstra god tid på å tegne. ILLUSTRASJON: @norskehemmeligheter
UNG KREFT: Denne illustrasjonen brukte Cathrine ekstra god tid på å tegne. ILLUSTRASJON: @norskehemmeligheter Vis mer

– Et åpenhetsprosjekt

At prosjektet er viktig, blir hun påminnet av følgerne sine som viser stor tillit til prosjektet. For Finstad er det viktig at det hun gjør er gjennomtenkt og at vi viser gjensidig respekt. Hun kan ikke skryte nok av hvor mye kjærlighet følgerne viser for hverandre i kommentarfeltet.

Finstad er tydelig på at hun er illustratør og ikke en profesjonell med fagkompetanse i psykologi eller helsefag. Når hun får tilbakemeldinger på hemmeligheter, enten på melding eller i kommentarfeltet, da svarer hun som et medmenneske.

– Det er ikke hos norske hemmeligheter du får hjelp, men du blir sett, og så kan det være et første steg til å få hjelp videre.

Og nettopp dét har hun fått tilbakemelding på fra psykolog som har hatt pasienter som først formulerte problemet sitt til Norske hemmeligheter før de oppsøkte psykolog.

Prosjektet er basert på anonyme hemmeligheter, også åpenhet i form av at innsenderne åpner seg – kanskje mer enn de ville gjort om det ikke var anonyme innsendinger.

– For mange hjelper det bare å sette seg ned og tenke over hva denne hemmeligheten er for noe, hva er denne følelsen, skrive den ned og trykke «send».

Å se hemmeligheter på Instagram er en kontrast til glansbildene som florerer ellers i feeden. Det tror hun er sunt.

– Jeg tror vi har godt av å se at vi er forskjellige. At det kan skape mer forståelse for at vi er ulike, sier hun.

– Jeg tror vi får bedre liv av å være mer åpne – men ikke skamme oss og fortelle folk rundt oss hvordan vi har det. Og ikke bære på ting som vi kan få hjelp av folk rundt oss til å håndtere.

Det har blitt et samfunnsprosjekt hvor hun jobber for åpenhet. Illustrasjonen er virkemiddelet i prosjektet, og med budskapet og informasjonen i bunnen, er prosjektet spennende, synes hun. Det forteller oss om tiden vi lever i og hvordan hemmelighetene utvikler seg.

Mange felles bekymringer

Et tema som tar større og større plass i hemmelighetene er at det norske folk bekymrer seg for økonomi. Bekymringen over å ikke ha råd til egen bolig har hun sett lenge, men nå ser hun oftere at folk bytter om på prislapper på varer for å betale mindre eller andre skråblikk på sparetips. Det er også typisk at disse hemmelighetene dukker opp hyppigere når det nærmer seg jul.

Mange har en årlig frykt for utgifter i julen. En gjenganger hun synes er sår, er at flere ikke tør å ønske seg det de egentlig vil ha, for de vet at familien ikke har råd til det.

Hun får et veldig bredt innblikk i folks hemmeligheter og bekymringer.

– Noen hadde lagt penger i morens lommebok sist de var på besøk. Sånne ting forteller så mye om hvor tøft noen har det.

ØKONOMI: Bekymringer og utfordringer knyttet til økonomi er et tema hun ser mye av i hemmelighetene som kommer inn. Det tar seg ofte opp nærmere jul. ILLUSTRASJON: @norskehemmeligheter
ØKONOMI: Bekymringer og utfordringer knyttet til økonomi er et tema hun ser mye av i hemmelighetene som kommer inn. Det tar seg ofte opp nærmere jul. ILLUSTRASJON: @norskehemmeligheter Vis mer

Morsomme hemmeligheter

Ofte er det de såre og vonde følelsene vi holder hemmelig. Og Finstad leser mye dystert.

Men det er ikke bare triste hemmeligheter hun får inn, det er også de med humor, med skadefryd og ting man ikke vil si høyt. Andre er av det koselige slaget som forelskelse eller graviditet. Da håper hun på et fint eventyr for innsenderen.

Det har hendt at hun får meldinger fra tidligere innsendere med en oppdatering på hvordan det har gått.

– Det er alltid gøy å høre! sier hun entusiastisk.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer