Ekstremt prematur

På sitt minste veide Madelein bare 584 gram

– Da jeg selv var gravid, var jeg på ultralyd i samme svangerskapsuke som jeg ble født. Da så jeg hvor liten jeg faktisk var som baby.

EKSTREMT PREMATUR: Madelein og mamma 30 år etter fødselen av den pittelille jenta. Nå har Madelein selv fått barn. FOTO: Privat
EKSTREMT PREMATUR: Madelein og mamma 30 år etter fødselen av den pittelille jenta. Nå har Madelein selv fått barn. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Vi ventet vårt første barn 14. januar 1991, og gledet oss veldig, sier Yvonne Haglund.

– Både faren og jeg var 20 år, og ingen av oss hadde erfaring med babyer. Det føltes overveldende og skremmende å få en datter fire måneder før terminen.

For allerede 30. september 1990 kom bittelille Madelein til verden, i svangerskapsuke 24+3.

Hun var 31 centimeter lang og veide 662 gram ved fødsel. Noen dager senere var hun nede i 584 gram.

– Vi ble informert om at sjansene var små for at Madelein ville overleve, og at hun trolig ville få funksjonsnedsettelse hvis hun klarte seg, uvisst av hvilket omfang, sier mamma Yvonne.

- Nesten ikke til å fatte

– Legene anbefalte at babyen ble døpt raskt, hvis vi ville døpe henne. Det ville vi, og en såkalt nøddåp ble gjennomført på Rikshospitalet. Etter det håpet vi det beste og forberedte oss på det verste. Overfor familien har vi hele tiden vært åpne om de kompliserte følelsene, som nærmest ser på Madelein som en mirakeljente i dag.

- At noen som ble født så liten, nå har gitt oss barnebarn, er nesten ikke til å fatte, sier Yvonne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer