Ann-Helén Læstadius:

– På skolen skjønte jeg hva mamma hadde prøvd å skjerme meg fra

Da Ann-Helén Læstadius kom inn i skolegården for første gang, fikk hun sjokk. Etter det bestemte hun seg for å skjule at hun var same.

ANN-HELEN LÆASTADIUS: – Jeg får mange tilbakemeldinger på boken, også fra Norge. Jeg tror man har mange av de samme problemene i Norge, sier Ann-Helén Læstadius, som er aktuell med boken «Stjålet». FOTO: Aschehoug
ANN-HELEN LÆASTADIUS: – Jeg får mange tilbakemeldinger på boken, også fra Norge. Jeg tror man har mange av de samme problemene i Norge, sier Ann-Helén Læstadius, som er aktuell med boken «Stjålet». FOTO: Aschehoug Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blodet lå i dråper på den myke pelsen. Hennes rein, uten merke som viste hvor hun hørte hjemme. Hun klarte ikke å gråte, klarte ikke å rope. Men en skremmende tanke bruste i hodet. Tanken på at hun en gang skulle drepe ham».

Slik begynner romanen «Stjålet», der ni år gamle Elsa finner reinen sin Nástegállu mishandlet til døde, og selv blir truet på livet av gjerningsmannen. Boken bygger på virkelige hendelser, ifølge den samisk-svenske forfatteren Ann-Helén Læstadius. Hennes beskrivelser av dyremishandling, tjuvslakt av rein og henlagte anmeldelser satte sinnene i kok da den kom ut i Sverige i 2021, og boken ble raskt en av årets mest solgte.

KK møter Læstadius til intervju over skjerm, nå som boken skal ut til norske lesere:

– Mitt hjerte slår ekstra for Norge. Jeg føler nært slektskap med de norske samene, og føler meg hjemme i de norske delene av Sapmi. I Sverige er jeg litt redd for å snakke samisk, for jeg er ikke så god til det, men i Norge er jeg ikke redd for å si noe feil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer