Overgangsalderen

- På tide å skape mer åpenhet rundt temaet

Fotograf Kirsten Randers-Pehrson (56) synes kvinner i overgangsalderen er for lite synlig i kunst og media. Nå har hun laget en fotobok der hun presenterer kvinner som er i alderen midt mellom ung og gammel.

OVERGANGSALDEREN I FOKUS: Da fotograf Kirsten Randers-Pehrson skulle velge tema for sin masteroppgave, ville hun velge noe som hadde med mennesker å gjøre. Det ble til en fotobok om damer i overgangsalderen. Foto: Elisabeth Gausemel
OVERGANGSALDEREN I FOKUS: Da fotograf Kirsten Randers-Pehrson skulle velge tema for sin masteroppgave, ville hun velge noe som hadde med mennesker å gjøre. Det ble til en fotobok om damer i overgangsalderen. Foto: Elisabeth Gausemel Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– De fleste kvinner kommer til å oppleve overgangsalder. Naturen har ordnet det på den måten, sier Kirsten Randers-Pehrson. Hun er fotograf og har en master i mediefag fra Høgskolen i Volda samt utdannelse i dokumentarfilm fra OsloMet.

– For mange er det likevel litt flaut å snakke om de endringene som skjer både i kropp og sjel. Det vi hører om overgangsalder er ofte kjappe, småfrekke kommentarer om sure kjerringer med skjeggvekst og hetetokter. Det er litt rart at det fortsatt er slik i 2022.

Dette måtte hun gjøre noe med, så hun bestemte seg for å dokumentere ulike erfaringer fra overgangsalderen i en fotobok. Du kan lese mer om prosjektet på Kirstens nettside.

– Da jeg var i overgangsalderen gikk jeg på skole. Jeg studerte dokumentfotografi, og trengte et tema for masteroppgaven min. Jeg mistenkte at vi som er «overgangskvinner» er en ganske bortgjemt gruppe i kunsten. For å sjekke ut om dette var riktig, lette jeg etter fotoprosjekter der kvinner i denne alderen er fokuset. Jeg fant bare ett. Det var et amerikansk fotoprosjekt som het «The invisible age», forteller Kristin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer