Norske fjellklatrere

På topptur med kjole, dress og spiker i skosålene

«Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær» får ny betydning når du ser bilder av norske fjellklatrere på 1800-tallet.

KLATRET MED STIL: Kvinnelig klatrepioner Therese Berthau (venstre), Arne Næss på Stetind (i midten), og en av Norges første klatrepionerer, Mathias Soggermoen, avbildet på Storen. Alle er det man kan kalle pent antrukket. Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket / Carl Christian Hall
KLATRET MED STIL: Kvinnelig klatrepioner Therese Berthau (venstre), Arne Næss på Stetind (i midten), og en av Norges første klatrepionerer, Mathias Soggermoen, avbildet på Storen. Alle er det man kan kalle pent antrukket. Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket / Carl Christian Hall Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Fjellklatrerne i Norge på slutten av 1800-tallet var pionerer i norsk klatrehistorie.

Menn og kvinner med hatt, frakk, skjørt og penskjorte, besteg de mest utfordrende fjelltopper landet har å by på - med fotograf (og et tau) på slep.

Det kan se ut som de ville nå toppen med stil, men mangelen på alternative klær var grunn god nok, forteller klatrer og forfatter av flere klatrebøker, Arne Larsen.

- Man brukte mye tweed på den tiden, som er tettvevd ull. Så det var sikkert varmt nok. Men det kan også hende man kledde seg penere hvis man visste man skulle bli fotografert. De gikk nok også kun når det var veldig fint vær. Hvis det var overskyet eller mye vind dro de ikke på tur, sier Larsen.

- Det ser først og fremst upraktisk ut?

- Ja, helt klart. Det var først etter første verdenskrig at man fikk mer praktiske turklær, som anorakker og nikkers, og som både damer og mennene brukte, sier Larsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer