Paibunn
3 dl hvetemel
60 g smør
1,5 dl mager kesam
3 ss Natreen eller sukker
1 egg til pensling
Fyll
2 dl kremfløte
2 små beger lett vaniljeyoghurt
2 dl kesam (eventuelt vaniljekesam)
1 ts vaniljesukker (det finnes vaniljesukker med ekte vanilje)
friske bær (jordbær, bringebær, blåbær…)
Bland alle pai-ingrediensene i en food-processor og kjør til deigen er smidig. I min maskin blir deigen bare smuldret, men er da veldig enkel og kna sammen. Sett deigen kjølig i en halvtime. I mellomtiden kan du piske kremen ganske stiv, bland inn yoghurt, kesam og vaniljesukker. Kjevle ut deigen og ha den i en paiform, ca. 24 cm. Har du ikke så stor, trenger du ikke å lage så mye fyll. Prikk deigen med en gaffel og fyll formen med et aluminiumsfolie og et lag tørre bønner. Pensle kantene med litt egg. Stek i 15 minutter på 180 grader. Hvis jeg skal ha litt flytende fyll i paiskallet, pensler jeg det med egg i bunnen også, etter at det har stekt i 15 minutter. Og steker 5 minutter til. Da får du «tettet» igjen hullene du lagde, og du vil unngå at skallet blir for seigt og at fyllet renner ut. Avkjøl paiskallet og hell i kremen. Pynt med bær og sikt eventuelt over litt melis.
Næringsfakta per porsjon pai (1/12-del av paien):
Tilsatt sukker: 1 g
Kcal: 210
Karbohydrater 16,3 g
Protein: 6,6 g
Fett: 12,8 g
