Behcets syndrom:

Påkjenninger kan gjøre Helene alvorlig syk. Likevel har hun valgt å få tre barn

- Jeg angrer ikke et øyeblikk på at jeg fikk dem.

BEHCETS SYNDROM: Helene er alvorlig syk med Behcets sykdom. Selv om hun visste at det var risikabelt å bli gravid, valgte hun likevel å få tre barn. FOTO: Privat
BEHCETS SYNDROM: Helene er alvorlig syk med Behcets sykdom. Selv om hun visste at det var risikabelt å bli gravid, valgte hun likevel å få tre barn. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Helt siden Helene Nor (28) var en liten jente, har hun alltid hatt sår i munnen, og derfor hatt problemer med å spise, drikke og prate. Ingen visste årsaken til sårene, og da hun ble 12 år, forverret tilstanden seg.

– Jeg fikk sår i underlivet – det var som om det ble kastet på meg mens jeg satt i bilen. Det var så vondt, jeg klarte ikke å bevege meg.

Helene ble kjørt til legevakten med det samme. Legene forsto ikke hvorfor sårene hadde oppstått, så de prøvde å gi henne antibiotika, soppkurer og behandling for kjønnssykdommer.

– De trodde at det var en kjønnssykdom, og spurte om jeg var seksuelt aktiv. Men jeg var jo bare 12 år. Omtrent ett år etter at sårene oppsto, ble jeg sendt til Rikshospitalet, og de fant ut hva det var: Jeg hadde Behcets sykdom.

Helene var i starten av tenårene, og forsto ikke helt omfanget av sykdommen, annet enn at hun måtte holde seg unna de aller fleste aktiviteter.

– Jeg måtte slutte med turn som jeg var veldig glad i. Jeg kunne heller ikke ha gym eller være med på andre skoleaktiviteter, fordi jeg var så mye syk. Dette førte til at mange venner forsvant – jeg var mye alene, og ble utsatt for mobbing.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer