Palmemordet:

- Palmemordet ble min identitet

Anna Hage var bare 17 år da hun ble vitne til drapet på Olof Palme i 1986. I 30 år har hun holdt munn om dette. Helt fram til nå.

PALMEMORDET: – Først nå forstår jeg hvilken effekt mordet har hatt – og har – på meg, sier Anna Hage, som forsøkte å hjelpe da Sveriges statsminister ble skutt. FOTO: Caroline Andersson
PALMEMORDET: – Først nå forstår jeg hvilken effekt mordet har hatt – og har – på meg, sier Anna Hage, som forsøkte å hjelpe da Sveriges statsminister ble skutt. FOTO: Caroline Andersson Vis mer
Publisert

På tv skal de vise dokumentaren «30 år efter Palme-mordet». Vil jeg orke å se den? Jeg er nettopp blitt separert fra mannen min, et 26 år langt forhold som resulterte i to fine barn. For første gang på mange år føler jeg meg ensom i hjertet, og plutselig er det rom for tanker og følelser. I alle disse årene har jeg skjøvet bort de vanskelige minnene for å kunne fokusere på barna mine og å leve et lykkelig familieliv.

Jeg bestemmer meg likevel for å se. I et klipp fra studioet til tv-programmet «Aktuelt» sitter en jente med hårsprayet 80-tallsfrisyre og forteller om natten da Olof Palme ble drept. Der på skjermen ser jeg meg selv som ung og vitne til mordet, med blikket til en skremt 17-åring. Der i sofaen opplever jeg den samme kulden som jeg kjente drapsnatten, en kulde jeg aldri er blitt kvitt, og som jeg fortsatt kjenner når jeg blir redd. Jeg slår av tv-en. Hele kroppen skjelver, og jeg føler meg dårlig. Den natten føles det som om jeg kveles, mens tanker, minner og følelser flimrer forbi. Dette er første gang på 30 år at jeg fullstendig mister kontrollen. Jeg klarer ikke lenger å styre unna reaksjonene mine, og jeg innser at jeg er rammet av et panikkanfall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer