Birk Ruud

- Pappa er alltid med oss i hjertene våre

Birk Ruud (21) imponerte alle i 71 grader nord kjendis. Pappa Øivind hjalp til med forberedelsene, men kun én måned før TV-innspillingen startet, døde han.

FAMILIEN ER VIKTIGST: Familien Ruud er svært sammensveiset. Birk Ruud har et nært bånd til sin mor, Céline Bache-Wiig. Foto Ida Bergersen
FAMILIEN ER VIKTIGST: Familien Ruud er svært sammensveiset. Birk Ruud har et nært bånd til sin mor, Céline Bache-Wiig. Foto Ida Bergersen Vis mer
Publisert

KK står utenfor et stort, hvitt hus i Bærum, og ringer på dørklokken. Céline Bache-Wiig (52) åpner døren med et stort smil. Vi går opp til et stort, lyst kjøkkenet i andre etasje, hvor hun byr på en kaffekopp.

Etter et lite minutt kommer Birk Ruud (21), iført en lyseblå jeans, og blå genser. Céline påpeker at han liker å sove litt lenge når han kan. Han benekter ikke det. Men til tross for at han ser en smule trøtt ut, er han like blid.

Mange har latt seg imponere av Birk i årets sesong av 71 grader Nord kjendis. Birk var sesongens yngste deltaker, og han tok en imponerende andreplass, etter å ha slept med seg en tung sekk, og 40 (!) ekstra kilo siste del av etappen. Men det er ikke bare de fysiske prestasjonene som har imponert TV-seerne – det er like mye hvordan han er som medmenneske.

I løpet av sesongen har man fått se at Birk ikke nøler med å hjelpe til der det trengs. Som for eksempel å pakke sekken til Thomas Numme, som like gjerne kunne ha vært pappaen hans aldersmessig. Denne egenskapen, har han lært fra sine strukturerte foreldre.

- Hvordan har du klart å oppdra en så fin fyr?

Mamma Céline smiler bredt, og ser bort på Birk som sitter overfor henne ved kjøkkenbordet.

- Det vil jeg gjerne si litt om!

BOR FORTSATT HJEMME: Birk bor fortsatt hjemme hos mor, men han har mange reisedøgn i året på grunn av idretten. Foto: Ida Bergersen
BOR FORTSATT HJEMME: Birk bor fortsatt hjemme hos mor, men han har mange reisedøgn i året på grunn av idretten. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Fikk en del kjeft

Det kan være lett å la små bagateller passere, men der har Céline vært streng: Om Birk for eksempel stjal en godteribit fra smågodt-hylla, var han nødt til å gå til kassa og betale for seg.

- Jeg var veldig streng på sånne småting – det var helt uakseptabelt. Slike små korrigeringer er en selvfølge når man oppdrar barn, mener Céline.

Birk innrømmer at han likte å tøye grenser. Om han fikk tilbud om en gratis brus, tok han to.

- Jeg kunne fort ha blitt en skikkelig bølle, men pappa strammet inn på all drittsekk-oppførsel. Å få kjeft av han, var noe jeg virkelig ikke ønsket. Jeg hadde så stor respekt for han, sier Birk, før han legger til:

- Jeg fikk en del kjeft i oppveksten. Men jeg trengte det.

En aktiv gutt

Birk har alltid elsket å være i aktivitet. Fra han var bitteliten kjørte han rundt på skateboard i stuen.

- Det så litt annerledes ut her da – om det ble et hull i veggen her eller der, var ikke det så farlig, ler Céline.

KUNNE VÆRE STRENG: Birk forteller at moren kunne være streng, men at han trengte litt kjeft. Foto: Ida Bergersen
KUNNE VÆRE STRENG: Birk forteller at moren kunne være streng, men at han trengte litt kjeft. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Huset, som ble bygget i hagen til farmoren og farfaren til Birk, har familien bodd i siden 2000. Birk og lillesøster, Linnea (16), bor fortsatt hjemme. Storebror Trym (22) har flyttet til en leilighet i nærheten.

De tre søsknene har gått forskjellige retninger så langt i livet. Birk er profesjonell freeski-kjører, med gull i ungdoms-OL, fire X Games-medaljer og flere seire i verdenscupen. Trym har bachelor i grafisk design, og jobber med kunst. Linnea går i førsteklasse på videregående, og konkurrerer i rytmisk gymnastikk.

Céline skjønte tidlig at Birk kom til å holde på med en form for idrett. Hun mimrer tilbake til en foreldresamtale i barnehagen, i forkant av skolestart.

- Pedagogen var så fortvilet over at Birk ikke satt stille i samlingsstundene. Jeg tenkte at det hadde ikke jeg gjort heller – det hadde vært kjempekjedelig, sier hun, og begge to ler godt.

Hverken Céline eller pappa Øivind satte store begrensinger på fysiske utfoldelser.

- Jeg har ikke vært så redd, egentlig. Birk har alltid begynt i det små, og øvd på en trygg måte. Han er ikke en person som kaster seg ut i ting uten å tenke igjennom det først. Vi var mest opptatt av at han skulle bli et godt medmenneske, sier Céline.

Birk har brukt ekstremt mange timer på trampolinen, i skibakken, og på skateboardet. Han var alltid ute, og hadde knapt tid til å spise middag.

- Jeg skulle bli verdens beste. Før jeg begynte med freeski, hadde jeg bestemt meg for å bli verdens beste i noe, sier Birk.

X-GAMES: Birk Ruud under konkurranse (2017). Foto: Geir Olsen / NTB
X-GAMES: Birk Ruud under konkurranse (2017). Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Sterk mentalitet

Det er ikke alle forslagene til mor som har blitt like godt mottatt. Som for eksempel da hun sendte Birk og Trym på helgekurs i Silva-metoden – et kurs i personlig utvikling. Birk og Trym var da 11 og 12 år gamle. Ett år senere, sendte hun dem på repetisjonskurs.

- Birk ble så frustrert. Det var snø i bakken, og han følte det var meningsløst å bruke en hel helg på å repetere kurset, sier Céline.

- Første gang var det en positiv opplevelse, men andre gang syntes jeg at det var kjipt. Men det har nok vært bra for psyken min. Jeg er ganske sterk mentalt, og finner fokus slik at jeg kan prestere under press, sier Birk.

Céline trekker frem et eksempel fra da Birk var rundt 12 år gammel, og nylig hadde vært på kurs: Han lå på sofaen og slappet av, og Øivind spurte hva han gjorde. «Jeg tar meg en energidusj» svarte Birk, som om det var helt normalt.

ALLTID FÅTT STØTTE: Birk forteller at foreldrene alltid har hjulpet til når det trengs. Foto: Ida Bergersen
ALLTID FÅTT STØTTE: Birk forteller at foreldrene alltid har hjulpet til når det trengs. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Uaktuelt å droppe skolen

Både Céline og Øivind har studert i mange år, men de har aldri forventet at barna skal følge i samme fotspor som dem. Barnas karakterer har ikke vært viktig, så lenge de har lagt ned en solid innsats.

- Vi har vært opptatt av at barna skal finne noe de brenner for, noe som gjør dem lykkelige. Det er ikke så mange som er så heldige og finner det, sier Céline.

Men at Birk skulle droppe ut av skolen for å satse for fullt på idretten, var uaktuelt. De gangene han slet med å få skole og idrett til å gå opp, da han ble en del av landslaget som 15-åring, stilte foreldrene opp for å hjelpe ham.

- Vi er et veldig godt team. Men Birk jobbet mye med skolearbeidet selv. Han kunne sitte og jobbe uavbrutt i tre timer, selv om det var masse støy rundt ham. Når han først kommer i gang med noe, har han en evne til å bli superfokusert, forteller Céline.

Alt gikk slag i slag

Céline og Øivind ble kjærester da de studerte jus. De flyttet raskt sammen, og to år senere giftet de seg. Året etter ble de foreldre til Trym, og 15 måneder senere kom Birk. Da var ikke Céline engang ferdig med jusstudiene.

- Alt gikk fort, men det føltes veldig riktig. Det har vært opp- og nedturer, men Øivind og jeg har hatt de samme prioriteringene, som har gitt oss mye glede. Familien har alltid vært førsteprioritet, sier Céline.

- Pappa er alltid med oss i hjertene våre
FAMILIEN RUUD: Familien er svært sammensveiset. Her fra Linneas konfirmasjon. Foto: Privat
FAMILIEN RUUD: Familien er svært sammensveiset. Her fra Linneas konfirmasjon. Foto: Privat Vis mer

Små gleder

Céline er opptatt av å være bevisst på de små gledene i livet. Som den første kaffekoppen om morgenen, når solen som titter frem bak en sky, eller å spise et måltid sammen med familien.

- Jeg prøver å være bevisst på å være her og nå, og sette pris på alle de småtingene som gir glede. Det har bidratt til at vi har klart å stå i den tøffe perioden såpass bra som vi har gjort. Da Øivind ble syk, var det ekstra viktig for oss å holde fast ved de tingene vi fortsatt kunne gjøre sammen. Som å spise middag samlet, eller å sitte foran peisen.

Den løse, muntre tonen endrer seg noe, og begge blir mer alvorspreget når vi går inn på hva som rammet familien for kun noen måneder siden.

Øivind var en aktiv mann. Da han og Céline gikk en fjelltur i august i fjor, merket han at det føltes tyngre enn vanlig. De trodde kanskje at det handlet om alderen, ettersom de hadde bikket 50.

Da Øivind skulle dykke noen dager senere, begynte varsellampene å blinke.

- Pappa har vært minedykker i militæret, og han kunne holde pusten i tre minutter. Denne gangen klarte han ikke å holde pusten under vann, forteller Birk alvorlig.

Øivind kjørte til legevakten i Bergen selv. Han ble innlagt, og kom ikke ut før det hadde gått to uker, og han skulle overføres til Bærum sykehus.

Fikk en alvorlig sykdom

Legene mistenkte først blodpropp, og familien pustet lettet ut. Så kom kontrabeskjeden om at det var mye mer alvorlig enn som så: Øivind hadde fått lungehinnekreft, en svært sjelden krefttype.

- Da kreften ble oppdaget, fant de ut at han hadde mye spredning. Han ble fort alvorlig syk, minnes Birk.

Han forteller at det var veldig vanskelig å se at pappaen hans ble så syk.

- Det var helt grusomt, jeg unner ingen å oppleve det samme.

Han tar en pause, og drar hånden gjennom luggen.

- Livet er urettferdig. Pappa var flink til å si det. Det høres ikke så fint ut, men det hjelper å være bevisst på det.

Som for eksempel da Birk sin store drøm ble knust, da han som 17-åring ikke fikk delta i OL.

- Jeg følte meg urettferdig behandlet og løyet for. Da sa pappa at livet er urettferdig, og det må man bare akseptere. Andre ganger går det motsatt vei – man må gi og ta. Om man klarer å akseptere at det er sånn, blir det enklere å håndtere motgang, mener 21-åringen.

Hjalp Birk med forberedelsene

Selv om sykdommen med tiden tok mer og mer plass, og Øivind ble svakere, var han alltid seg selv. Han var rolig og avslappet, og brukte god tid på å snakke med de nærmeste. Han visste hva som var i vente, og han ønsket å forberede familien så godt han kunne.

Da Birk fikk tilbudet om å delta på 71 grader nord, i mars i år, var han veldig usikker på om han skulle takke ja, på grunn av farens sykdom. Han hadde allerede stått over flere konkurranser for å være hjemme med familien.

Øivind ville veldig gjerne at Birk skulle delta – han var opptatt av at alle i familien skulle fortsette med livet sitt.

- Pappa tenkte at 71 grader nord var en fin mulighet for meg til å lære mer om friluftsliv, treffe nye, fine mennesker, og få gode naturopplevelser.

Øivind hadde selv stor glede av naturen, og ville mer enn gjerne hjelpe Birk.

- Han var nok litt bekymret for meg, for jeg har en tendens til å være utålmodig og sette i gang før jeg har forstått oppgaven. Han ville forberede meg best mulig.

Fra sykesengen lærte han Birk hvordan han skulle bruke kart og kompass.

- Så gikk mamma og jeg tur i skogen for å øve, sier Birk.

- Og gikk oss bort, skyter Céline inn, med en latter.

Ble svært dårlig

Begge to skryter mye av Øivind. Han var en klok, belest mann. Han hørte ofte på lydbok om kompliserte temaer, på engelsk, hvor han oppjusterte hastigheten. Dette kunne han gjøre samtidig som han ryddet på kjøkkenet, eller hjalp barna med skoleoppgaver.

- Det er så imponerende. Jeg skjønner ikke at det er mulig, sier Birk.

En måneds tid før 71 grader nord-innspillingen startet, døde Øivind. De siste fire ukene var turbulente – Øivind ble hentet av ambulanse tre ganger. Familien var forberedt på at det nærmet seg slutten.

- Vi var så redde for at han skulle dø fra oss. Det var veldig ubehagelig. Man blir så stressa og desperat, sier Birk.

Øivind sovnet inn hjemme i sofaen på verandaen, en solfylt dag, med sin nærmeste familie rundt seg.

- Da det først skjedde, var det på best tenkelig måte, forteller Birk.

STØTTESPILLER: Pappa Øivind har alltid stilt opp for Birk. Foto: Geir Olsen / NTB
STØTTESPILLER: Pappa Øivind har alltid stilt opp for Birk. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Céline forteller at hun er veldig glad for at man ikke vet hva livet bringer.

- Hadde noen sagt at dette skulle skje, ville jeg tenkt at det ikke går. At jeg ikke kommer til å klare å leve uten Øivind.

Sorgbok

Øivind hadde funnet frem en bok om bearbeiding av sorg, slik at de etterlatte kunne håndtere sorgen best mulig. Han hadde klargjort alt.

- Han sa at jeg måtte huske på boken, for meg selv og barna. Han tilrettela på best mulig måte for oss som skulle sitte igjen, og var tidlig ute med å snakke med hver av oss, én til én. Han var veldig opptatt av at vi skulle fortsette med livene våre slik som før, og ikke føle på dårlig samvittighet. Det har hjulpet oss utrolig mye med å bearbeide sorgen, sier Céline.

- Vi fikk tatt avskjed flere ganger. Ingenting var usagt. Selv om det var en veldig tung og vanskelig tid, hadde vi mye fin familietid, og vi har gode minner, forteller Birk.

SORGBOK: Da Øivind ble alvorlig syk, lagde han en sorgbok til sin nærmeste familie. Foto: Privat
SORGBOK: Da Øivind ble alvorlig syk, lagde han en sorgbok til sin nærmeste familie. Foto: Privat Vis mer

71 grader nord ble et nødvendig avbrekk

Å delta på 71 grader nord, føltes helt riktig for Birk. Familien hadde stått sammen i sorgen i tre uker, og han hadde behov for et avbrekk fra hverdagen.

- Det finnes ingen bedre måte å bearbeide på, enn å være i naturen. Det var ikke så mye annet å forholde seg til enn oppdragene, og å være med en gjeng med fine folk på tur. Det ga meg tid til å prosessere alt som hadde skjedd, sier han, og legger til:

- Pappa var med meg i tankene hele tiden. Han ville så gjerne at jeg skulle delta.

- Snakket du om hva som hadde skjedd med de andre deltakerne?

- Vi hadde en veldig fin samtale på en av hyttene, hvor vi snakket om det. Både Tshawe Baqwa, Petter Schjerven og Aurora Gude har mistet pappaen sin i relativt ung alder. Da følte jeg meg ikke så ensom. Det var veldig fint, forteller Birk.

71 GRADER NORD: Årets deltakere i 71 grader nord kjendis. Foto: Morten Bendiksen
71 GRADER NORD: Årets deltakere i 71 grader nord kjendis. Foto: Morten Bendiksen Vis mer

Følelsesladd topptur

71 grader nord ble svært følelsesladd for Birk på et tidspunkt. Mellom etappene fikk de ringe til familiene sine, og da fortalte Birk moren sin at målet for turen var Store Skagastølstind. Han husket ikke at det var der pappaen hans fridde til moren.

- Da fikk jeg veldig lyst til å komme meg dit. Det var veldig motiverende, og for min del ble det turens høydepunkt.

Céline smiler mens Birk forteller om turen. Hun kjente igjen mye fra sin egen tur, i 1996.

- Hvordan var det å se dette på TV?

- Det dukket opp mange minner, og det var mye følelser i sving. Det var så hyggelig å få satellitt-telefon fra Storen (Store Skagastølstind), så jeg kunne fortelle Birk om frieriet, sier Céline.

Allerede mens deltakerne var i Aurlandsdalen, ringte Birk hjem og fortalte hvor fantastisk fint det var der. Da bestemte de seg for å reise tilbake, hele familien.

- Han sa at han måtte vise oss stedet i sommer. Og slik ble det: Vi fire reiste på en tredagerstur til Aurlandsdalen. Det ble en veldig fin tur, sier Céline.

En annerledes jul

I år blir julen annerledes for familien Ruud. Team Ruud, som de kaller seg. De skal feire med farmor, farfar, søsteren til Øivind og hennes familie. Men det er en sentral person som mangler.

- Høytider og milepæler i livet, blir nok litt ekstra følelsesladd. Det er klart jeg skulle ønske at pappa kunne være her når jeg får barn og skal gifte meg, sier Birk.

SNAKKER MYE OM ØIVIND: - Øivind er en naturlig del av hverdagen vår, fordi han har preget oss så mye, sier Céline. Foto: Ida Bergersen
SNAKKER MYE OM ØIVIND: - Øivind er en naturlig del av hverdagen vår, fordi han har preget oss så mye, sier Céline. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Céline setter stor pris på de 27 årene hun fikk sammen med Øivind, hvor de alltid hadde de samme verdiene, og jobbet mot de samme målene.

- Jeg snakker om han hele tiden – han er en naturlig del av hverdagen vår, fordi han har preget oss så mye, sier hun.

- Pappa er alltid med oss i hjertene våre, sier Birk med et smil.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer