Medisiner

Pass på pillemiksen!

Mange legemidler kan virke uskyldige hver for seg, men å kombinere dem kan få alvorlige konsekvenser. Også naturmidler kan påvirke effekten av medisinene.

Pass på  pillemiksen!
Publisert
Sist oppdatert

Jo flere medisiner du tar, desto større er risikoen for bivirkninger og kryssreaksjoner.

– Blodfortynnende medisiner bør man være spesielt oppmerksom på. Dersom effekten av dem blir for sterk eller for svak, får det store akutte konsekvenser. Marevan, for eksempel, skal man være forsiktig med å kombinere med visse andre legemidler og kosttilskudd, sier farmasøyt og kommunikasjonssjef Hilde Ariansen i Apotek 1.

– Marevan sammen med Ibux (ibuprofen) kan for eksempel føre til økt blødningsrisiko. Brukt riktig er blodfortynnende legemidler for mange livsnødvendig behandling. Men de forårsaker også flest legemiddelrelaterte dødsfall i Norge, sier Ariansen.

Hilde Ariansen i Apotek 1.
Hilde Ariansen i Apotek 1. Vis mer

Eldre er utsatt

Eldre mennesker bruker ofte mange legemidler og kan være spesielt sårbare for bivirkninger, både fordi antall legemidler øker faren for interaksjoner og fordi legemidlene skilles langsommere ut av kroppen.

– Man skal også være veldig forsiktig med å ta ibuprofenprodukter samtidig med astmamedisin. Det kan hos enkelte forverre sykdommen og utløse astmaanfall, sier Ariansen.

Hun ser med bekymring på at stadig flere reseptfrie legemidler selges i dagligvarebutikkene, der man ikke kan få råd om riktig legemiddelbruk.

– Nå selges omtrent 50 prosent av Paracetamol, Ibuprofen og nesespray utenfor apotekene. Hvis man kjøper medisiner på apoteket, kan man samtidig få viktig informasjon om hvordan de skal brukes og hva de ikke kan kombineres med. Vi vet også at mange slutter å bruke medisiner på grunn av bekymringer om bivirkninger, sier Ariansen.

Ny tjeneste
«Medisinstart» er en nyutviklet apotektjeneste som i høst skal prøves ut i mer enn 60 norske apotek. Pasienter som mottar «Medisinstart» får to oppfølgingssamtaler med farmasøyt etter reseptekspedering av et nytt legemiddel.

– Hensikten med samtalene er å løse eventuelle problemer på et tidlig tidspunkt og øke trygghet og motivasjon for behandlingen. Apotekbransjen håper på en ordning med offentlig refusjon for slike samtaler, sier Ariansen.

Førsteamanuensis Bent Hellum ved NTNU.
Førsteamanuensis Bent Hellum ved NTNU. Vis mer

Naturmidler 
 

Også visse naturpreparater påvirker effekten av enkelte legemidler. En gruppe forskere ved Det medisinske fakultet ved NTNU arbeider nå med et prosjekt hvor de tester hva som skjer når man blander populære urter med vanlige medisiner.

– I forsøk i laboratoriet ser vi på hvor mye omsatt legemiddel vi får med og uten tilsatt urt. Dette kan si oss noe om urten virker inn på enzymet som skal omsette legemiddelet, forteller førsteamanuensis Bent Hellum.

– Noen av urtene gjør at enzymene virker dårligere, slik at effekten av legemiddelet forsterkes, og man får påfølgende bivirkninger. I andre tilfeller gjør urten at enzymet virker bedre, eller det blir mer enzym, og da går effekten av legemiddelet ned, forteller Hellum.

I sin doktorgradsavhandling studerte han hvordan naturmidlene johannesurt, salvie, valerian, ginko biloba, hestekastanje og solhatt påvirket omsetningen av legemidler.

Trondheimsforskerne samarbeider med kinesiske miljøer om urter og legemidler.

– De som er mest utsatt, er de som bruker medisiner med et såkalt smalt terapeutisk vindu, det vil si at man er avhengig av akkurat riktig konsentrasjon i blodet for at medisinen skal virke riktig, sier Bent Hellum.
 

Sjekk på nettet
På nettstedet helsekostopplysningen.no finner du informasjon om naturmidler, urter og vekster og hvordan de kan virke alene og i forhold til ulike legemidler. For eksempel at ananas ikke må spises sammen med blodfortynnende medisiner.

– Her gir vi objektiv informasjon om virkestoffer og hvordan de virker i kroppen, sier Turid Backer, tidligere leder av Bransjerådet for naturmidler. Hun er nå daglig leder i NOADS, som skal bistå helsekostbransjen med å følge det strenge regelverket som gjelder for markedsføring av naturmidler.

Farlige kombinasjoner
Vær oppmerksom på disse kombinasjonene (listen er ikke fullstendig, men tar for seg noen viktige kombinasjoner):
- Spør alltid lege eller farmasøyt om råd hvis du bruker Marevan i kombinasjon med reseptfrie legemidler, naturlegemidler eller kosttilskudd. 

- Erytromycin (antibiotika) sammen med Simvastatin (Zocor) kan gi alvorlige muskelbivirkninger.

- Smertestillende medisiner sammen med blodfortynnende medisin kan gi økt blødningsrisiko. 

- P-piller sammen med johannesurt kan redusere effekten.

- Johannesurt sammen med antidepressiva kan gi serotonergt syndrom.

- Potensmidler sammen med nitroglycerin (hjertemedisin) kan gi alvorlig lavt blodtrykk.

Følg anvisningene 
Hvis det står på resepten at medisinen skal tas tre ganger i døgnet, betyr det hver åttende time. Ved å følge anvisningene nøye får du best mulig effekt av medisinen, siden du har det virksomme stoffet i kroppen hele tiden. Pass også på om det står at medisinen skal tas før eller etter måltider, det er også viktig i forhold til effekten.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer