TYTTEBÆRKAKER MED HAVREBUNNER: Kaken er laget av sprø havrebunner med en frisk og delikat tyttebærparfait mellom lagene. Foto: Anette Nilsson
TYTTEBÆRKAKER MED HAVREBUNNER: Kaken er laget av sprø havrebunner med en frisk og delikat tyttebærparfait mellom lagene. Foto: Anette Nilsson
Tyttebær

Passer til mer enn kjøttkaker og søndagsstek

Disse tyttebæroppskriftene må du prøve!

ALLERS.NO: Den syrlige smaken i tyttebærene passer godt i brød og søte fristelser.T

yttebæret har lang holdbarhet, er rik på c-vitamin og er dessuten er det forholdsvis lett å plukke. Hvis du ikke har tilgang på vill tyttebær i skogen, er de å få kjøpt i butikkene nå. 

 

Tyttebærkake med havrebunner
(1 kake, ca. 10 biter)
 

Parfait:
4 dl tyttebær
4 eggeplommer
½ dl sukker
2 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte

Havrebunner:
100 g smør
2 dl havregryn
1 dl hvetemel
½ ts bakepulver
2 ss sukker
2 ss lys sirup

Pynt:
2 dl tyttebær

1. Lag parfaiten. Varm opp tyttebærene til de begynner å safte seg. Ta det fra varmen og avkjøl.

2. Pisk eggeplommer, sukker og vaniljesukker lyst og luftig. Pisk kremfløten til krem. Vend eggemassen i kremen. Vend til slutt i avkjølte tyttebær og rør om.

3. Kle en rund bakeform 22 cm i diameter med plastfilm så den ferdig frosne parfaiten løsner lettere.

4. Fordel parfaiten ut i formen og sett formen i fryseren i minst 5 timer.

5. Sett ovnen på 175°. Marker to ringer med samme diameter som parfaiten på bakepapir.

6. Smelt smøret til havrebunnene i en kjele. Ta kjelen av varmen og la det avkjøles. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt.

7. Fordel deigen i de opptegnede sirklene. Stek bunnene midt i ovnen i ca. 10 minutter eller til bunnene har gyllenbrun farge. Har deigen sklidd utenfor sirklene, kan den skrapes tilbake i sirkelen etter at deigen har stekt en liten stund. Avkjøl bunnene på platen.

8. Legg den ene bunnen på kakefat. Ta fram parfaiten og løft den ut av formen ved hjelp av plasten. Legg den på bunnen og dra av plasten. Dekk med den andre bunnen og pynt med tyttebær. Server straks.

TYTTEBÆRSMOOTHIE: Smoothie er en god måte for raskt å få i seg noe nyttig, mettende og godt! Foto: Anette Nilsson
TYTTEBÆRSMOOTHIE: Smoothie er en god måte for raskt å få i seg noe nyttig, mettende og godt! Foto: Anette Nilsson Vis mer

LES OGSÅ: Ostekakepai med tyttebær

Tyttebærsmoothie

(2–3 glass)

3 dl havremelk
1 banan
2 ½ dl tyttebær, gjem noen til pynt
2 ss honning
¼ ts vaniljesukker
¼ ts kanel

Hell havremelken i en mikser og skjær bananer i skiver. Tilsett resten av ingrediensene og miks sammen. Hell i glass, pynt med noen ekstra tyttebær og server.

TYTTEBÆRFOCCACIA: Focaccia er perfekt hvis du skal servere brød til mange. Ekstra saftig og spennende blir den med tyttebær og bacon. Foto: Anette Nilsson
TYTTEBÆRFOCCACIA: Focaccia er perfekt hvis du skal servere brød til mange. Ekstra saftig og spennende blir den med tyttebær og bacon. Foto: Anette Nilsson Vis mer

LES OGSÅ: Søndagsmiddag er in igjen

Tyttebærfocaccia

(1 brød)

5 dl melk
50 g gjær
1 ts salt
½ dl rapsolje
4 dl grov spelt
ca. 9 dl hvetemel

Fyll:
2 dl tyttebær
½ krukke fersk timian
1 pk. bacon
2 ts flaksalt

1. Varm melken til den er fingervarm. Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett melken. Rør om til gjæren er oppløst. Tilsett salt og rapsolje.

2. Bland i speltmel og hvetemel og arbeid til en blank og ganske løs deig.

3. La deigen heve under plast i ca. 40 minutter.

4. Kle en langpanne med bake­papir. Smør med olje. Ta olje på hendene og fordel deigen ut i formen. La deigen heve i ca. 20 minutter. Sett ovnen på 250°.

5. Trykk fordypninger i brødet med oljede fingre og fyll med tyttebær, ferske timiankvister og ev. biter av bacon. Strø over flaksalt. Hev brødet ytterligere i 10 minutter.

6. Stek brødet midt i ovnen ved 200° i 15–18 minutter. Skjær brødet opp i biter ved servering.

Til forsiden