Ifølge Oslo kvinnehelsesenter har én av fem kvinner i Norge smerter i underlivet. 15 prosent opplever smerter under samleie. Tilstandene kalles vulvodyni (vestibulitt) og vaginisme.
Mange av disse kvinnene får tilstanden i ung alder, og problemene kan vedvare i flere år. Det kan by på utfordringer om man for eksempel ønsker å bli gravid.
«Aurora» (29) er en av dem som har hatt bekymringer knyttet til graviditet og fødsel. Da hun var 19 år gammel, opplevde hun å få smerter under samleie.
- Det kom helt ut av det blå. Jeg var i et forhold, og vi hadde sex jevnlig, men plutselig fikk jeg smerter.
I motsetning til mange andre fikk Aurora diagnosen vulvodyni tidlig. Mange går i årevis med plager uten at leger klarer å finne ut av årsaken, derfor føler Aurora at hun er blant de heldige.
- Det er en kjip diagnose å få, men likevel er det til stor hjelp å vite hva det er, sier hun.
Prøvd mye forskjellig behandling
- Hva slags behandling har du fått?
- Jeg har prøvd å smøre med Xylocain, som ofte er førstevalg ved behandling av vulvodyni. Jeg har også vært hos fysioterapeut, som kunne fastslå at jeg har veldig stram bekkenmuskulatur, noe vi har jobbet en del med. Dessverre merket jeg ikke bedring på vulvodynien.
Aurora har også vært hos en fysioterapeut som forsøkte behandling med et apparat som føres opp i skjeden og gir elektriske støt, men heller ikke dette hadde effekt.
- Det som har hatt best effekt, er å gå til sexolog. Der fikk jeg også utdelt et dilator-sett, som har gitt mest fremgang. Men jeg har hatt et så fint samliv at jeg ikke har hatt den største motivasjonen til å trene så mye med dilator-settet som jeg burde.Jeg har et bedre liv om jeg ikke vier så mye oppmerksomhet til vylvodynien.

Vilde fikk botox mot smerter i underlivet
Ikke satt en stopper for sexlivet
Mange kvinner sliter med dårlig samvittighet overfor partner, dersom de ikke klarer å ha penetrerende sex. Noen velger også å presse seg igjennom det, med store smerter, kun for å tilfredsstille partner, noe som igjen kun forverrer problemene.
- Mange med vulvodyni forbinder gjerne sex med penetrering, og kan derfor føle seg mislykket fordi de ikke kan gjennomføre dette, noe som kan føre til at seksuelle relasjoner uteblir.
Aurora har derimot ikke opplevd samlivet som problematisk på grunn av tilstanden.
- Jeg har vært i flere forhold, og jeg har hatt et veldig bra sexliv med alle. Også i perioder jeg har vært singel har jeg hatt et aktivt sexliv uten penetrasjon.

Vilde får sterke smerter av sex: - Følte meg ubrukelig som kjæreste
Har vært åpen
Mange kvinner føler seg utilstrekkelige, og er redde for at kjæresten skal gå fra dem. Aurora forteller at hun kun har positive opplevelser med å fortelle om tilstanden til partnere.
- Jeg har vært veldig åpen om tilstanden, og sagt ifra om det tidlig. Alle har møtt meg med støtte og forståelse. Jeg vet at ikke alle har det sånn, så jeg har nok vært veldig heldig, sier hun, og legger til:
- Det har nok handlet vel så mye om mitt eget forhold til vulvodynien: Jeg har sett på tilstanden som en begrensning jeg fint kan leve med, og fokusert på å gjøre det beste ut av alle de seksuelle mulighetene jeg fremdeles har.
Kun vært positivt for forholdet
I dag er Aurora lykkelig gift, og hun forteller at også mannen hennes tror at utfordringene hun har med vulvodyni, kun har vært positivt for forholdet, da de er nødt til å være kreative og eksperimentere mer.
Aurora tror at det er flere grunner til at hun har et såpass godt forhold til vulvodynien.
- Jeg er overbevist om at penetrerende sex ikke er avgjørende for å ha et godt sexliv, og jeg er villig til å eksperimentere seksuelt med meg selv og partner for å oppnå nytelse på ulike måter. Min orgasme blir satt veldig i fokus, fordi penetrasjon ikke er målet med sexen. Vi fokuserer utelukkende på de tingene som er godt for begge. Dette har resultert i at jeg har god «seksuell selvtillit», på tross av mine begrensninger, noe jeg tror bidrar til økt sexlyst.
En sjelden gang kan Aurora føle for å prøve å ha penetrerende sex, selv om det normalt er et ikke-tema.
- Vi har hatt «vanlig» sex tre-fire ganger de siste to årene. Det er veldig behagelig at det ikke forventes av meg. Mannen min har heller ikke særlig lyst til å prøve, da det som regel kun ender med at jeg får vondt, og har vondt i flere dager etterpå. Ofte spør han om vi ikke heller kan gjøre noe annet, da penetrerende sex ikke er så viktig for ham.

Karoline (18) levde med kroniske underlivssmerter
Ønsket å bli gravid
Aurora og mannen var veldig spente på hvordan det skulle gå, da de bestemte seg for at de ville prøve å få barn.
- Jeg så ikke lyst på det å ha masse sex under eggløsningsperioden, som kanskje ville vare i lang tid. Jeg gruet meg litt, og bestemte meg for å trene meg opp. Jeg ble flink til å bruke dilator-settet, og jeg merket bedring.
Aurora lastet også ned en eggløsningskalender, slik at de kunne planlegge når de skulle ha sex.
- Andre måneden vi prøvde, hadde vi sex hver dag i tre-fire dager, og det var absolutt vondt. Men da var det for et annet formål enn nytelse. Jeg hadde aldri hatt vond sex kun for å glede andre, men jeg var villig til å ofre en del for å bli gravid. Og det gikk bedre enn forventet – dilator-settet var virkelig til hjelp. Heldigvis ble jeg raskt gravid også.
Forberedte seg godt
Aurora brukte mye tid på forberedelser til fødsel. Hun hadde blant annet hørt at vulvodynien blir veldig sekundær, og ikke så betydningsfull under selve fødselen.
- Jeg ønsket å tro på det, og jeg gruet meg ikke så mye til fødselen med tanke på vulvodynien. Men jeg var redd for smertene når de skulle sjekke åpning og antall centimeter, og at det skulle sette meg litt ut.
For å forberede seg så godt som mulig, hadde Aurora trent i åtte uker med en metode beskrevet i boken «Smertefri fødsel», som består av pusteteknikker, avspenning og visualiseringsøvelser.
- Jeg snakket med jordmor i forkant, og tok med meg xylocain-salve selv, som ble smurt på ved behov. Da jeg kom til sykehuset ga jeg beskjed om at jeg har vulvodyni, og jeg skrev det i fødebrevet. Jeg ga beskjed om at jeg ønsket færrest mulige gynekologiske undersøkelser. Jeg opplevde at det gikk fint, og at de tok hensyn, sier Aurora.

For Hanna har samleie alltid gjort vondt
Fødte uten smertelindring
Aurora hadde et ønske om å føde uten medisinsk smertelindring. Og det klarte hun.
- Fødselsforberedelsene ga meg motivasjon til å komme meg igjennom det uten smertelindring. Det ville ikke ha vært et nederlag om jeg hadde fått behov for det, men jeg ville se om kroppen min klarte det.
29-åringen forteller at mannen hennes syntes det var ganske sprøtt å se på at jordmor tøyde skjeden hennes, da han vet hvor smertefullt det oppleves for henne.
- Jeg merket ikke at jordmor gjorde det engang, noe som egentlig er ganske sykt, med tanke på hvor store smerter jeg vanligvis har. Da hodet til babyen sto i skjedeåpningen, kjente jeg ikke noe særlig til det heller. Det var nok fordi det var så mange andre krefter i sving.
Veldig anspent
Alt i alt ble det en god fødeopplevelse for Aurora, og hun er glad hun brukte så mye tid på fødselsforberedelsene.
- Det som ble vanskelig for meg, var syingen i etterkant. Jeg måtte ikke sy mye, men det tok veldig lang tid, og jeg lå der og var veldig anspent mens de holdt på å sy inni skjedeåpningen.
Aurora understreker at hun fikk bedøvelse, men likevel var det veldig ubehagelig å kjenne at de holdt på med syingen.
- Det ødela øyeblikket litt – jeg klarte ikke å ta inn det at jeg faktisk hadde blitt mor.

- Jeg ønsket ikke å leve med en kropp som ikke føltes som meg
Kom gradvis
Aurora følte ikke på den intense morskjærligheten fra første stund.
- Det kom gradvis. Jeg er ikke noe mindre glad i datteren min nå, enn mannen min som opplevde den kjærligheten med én gang.
Noen kvinner opplever at problemene med vulvodyni forsvinner etter fødsel. Aurora hadde et håp om at det skulle skje, men for henne har det gått motsatt vei: Problemene har blitt noe verre.
- Perioden etter fødsel var ganske tøff, fordi jeg hadde sydd, og stingene var ubehagelige. Det var vondt å sitte, og jeg tok smertestillende så lenge jeg kunne.

Gravid igjen
Nå er Aurora gravid igjen, og denne gangen var det faktisk ikke planlagt.
- Mannen min og jeg hadde tilfeldigvis penetrerende sex – en av de ytterst få gangene vi har det i løpet av et år. Det er litt spesielt for oss de gangene det skjer, så det ble en gledelig overraskelse for oss begge to.
- Hva tenker du om neste fødsel?
- Fødselen var beintøff, og jeg gruer meg til å føde igjen. Men samtidig var det å føde en kul opplevelse, og jeg har vokst veldig på fødeopplevelsen jeg hadde sist. Jeg vet at jeg mestrer det.
Boken «smertefri fødsel» har gått på rundgang i vennegjengen til Aurora, etter at hun hadde en så fin fødselsopplevelse. Nå har hun begynt å lese i den igjen, for å forberede seg til neste fødsel.
- Det ga meg en stor trygghet inn mot fødselen. Jeg gruet meg mye mer før jeg startet forberedelsene, og så endret det seg til at jeg faktisk begynte å glede meg til fødselen. Ikke bare for å bli ferdig med graviditeten og møte jenta mi, men jeg gledet meg til å gjennomføre selve jobben. Jeg er ikke helt der ennå, men det tror jeg vil komme.
Aurora understreker at selv om hun, med sine utfordringer, hadde en fin fødselsopplevelse, er det ikke sikkert andre er like heldige. Men hun vil råde andre i samme situasjon, til å forberede seg godt.
- Forberedelser er utrolig viktig. Spesielt om du har vestibulitt eller vaginisme, og er redd for fødsel. Å prøve å være rolig og avslappet, jobbe med kroppen, og ta eierskap over egen opplevelse av fødselen, tror jeg er veldig viktig.
Mange klarer å bli gravide tross smerter
Kroniske smertetilstander kan gjøre det vanskelig å bli gravid. Jordmor Cecilie Sommerstad har jobbet mye med kvinner som har fødselsangst, og hatt mange pasienter med vulvodyni og vaginisme.
- Heldigvis klarer mange av pasientene å bli gravide selv om de har vulvodyni eller vaginisme. Noen kommer til meg og sier at de har et ønske om å bli gravid, men lurer på hvordan de skal klare det. Enkelte har så store smerter at de knapt kan berøre underlivet, og da kan det være vanskelig å forestille seg å bli gravid.

Sommerstad forklarer at mange klarer å bli gravide uten samleie, da det finnes flere kreative måter å inseminere seg selv på.
- Noen sprøyter inn sæd med små, tynne sprøyter, mens andre forsøker at mannen får utløsning akkurat ved skjedeåpningen – uten at man trenger å penetrere. Andre får hjelp ved en fertilitetsklinikk, men det innebærer ofte gynekologiske undersøkelser. Det er viktig å presisere at det finnes ulike metoder å gjøre det på.
Vaginal fødsel kan gå helt fint
Mange av disse kvinnene gruer seg naturlig nok til fødsel, og lurer på hvordan det skal være mulig når de allerede har så mye smerter i underlivet.
Sommerstad forklarer at det er en helt annen prosess når noe kommer innenfra, kontra det som kommer utenfra og inn.
- Jeg har sett mange som klarer å gjennomføre en vaginal fødsel helt fint, noe som kan gi optimisme. Det vil ofte kreve god planlegging – kanskje en god fødselsplan. Det er viktig å tenke på hvilke muligheter du har når situasjonen er der, som for eksempel smertelindring eller annet du trenger.

Delte magemuskler: «Heidi» Gikk med plager i 17 år
Keisersnitt
Mange lurer på hvordan noe skal komme ut ifra underlivet, når de ikke engang klarer å få inn en tampong.
- Å vurdere keisersnitt er en helt naturlig tanke. Noen ganger er keisersnitt riktig – det kommer an på pasienten, men i utgangspunktet har jeg stor tro på at mange av disse kvinnene klarer å føde vaginalt, mener Sommerstad.
- Når er keisersnitt riktig valg?
- Noen har traumer fra tidligere fødsel, mens for andre kan det handle om psykiske faktorer – noen er fast bestemt på keisersnitt, og ser ikke noe annet som et alternativ. For mange er det viktig å ha en plan: For eksempel at man forsøker vaginal fødsel, men hvis det ikke føles riktig kan man trekke i nødbremsen og gjennomføre keisersnitt, sier Sommerstad.
Å skrive et fødebrev er noe Sommerstad anbefaler:
- Skriv ned hva du ønsker, og hvilke grenser som ikke skal krysses.

Sara blir irettesatt når hun sier at hun har født
Viktig med oppfølging
Sommerstad mener det er viktig at disse kvinnene får oppfølging etter fødsel. Også kvinner som ikke har hatt plager tidligere, men opplever det etter fødsel.
- Om man har plager, er det viktig å si ifra. Jo lenger man går med plager, desto større er sjansen for vedvarende smerteplager.
Sommerstad forklarer at en fødsel i noen tilfeller kan redusere eller fjerne kroniske underlivssmerter:
- Vaginisme og vestibulitt kan bli borte etter fødsel. Jeg har sett flere tilfeller av det, noe som er veldig positivt.
Til info: Vi har valgt å anonymisere «Aurora» av hensyn til hennes privatliv.