Ny pensjonsordning 2021

- Pensjon er særeie, og deles ikke ved skilsmisse

Vi har snakket med ekspertene - her er alt du må vite om den nye pensjonsordningen!

NY PENSJONSORDNING 2021: Marianne Christensen er pensjonsspesialist i Sparebank1. Hun er en av ekspertene som hjelper oss med å besvare spørsmål rundt den nye pensjonsordningen. FOTO: Sparebank1
NY PENSJONSORDNING 2021: Marianne Christensen er pensjonsspesialist i Sparebank1. Hun er en av ekspertene som hjelper oss med å besvare spørsmål rundt den nye pensjonsordningen. FOTO: Sparebank1 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med 1. februar 2021 fikk alle som har innskuddspensjon egen pensjonskonto - helt automatisk - forklarer pensjonsspesialist Marianne Christensen i Sparebank1 til KK.

Dette påvirker 1,5 millioner nordmenn, som jobber i en privat bedrift.

- Jobber du i offentlig sektor, i kommune eller stat eller hvis du er pensjonist gjelder ikke egen pensjonskonto. I egen pensjonskonto samles pensjon fra nåværende og tidligere arbeidsgiver, sier Marianne videre.

Og ifølge pensjonsspesialist Marianne betyr dette at vi nå får mulighet til å få en bedre oversikt over pensjonssparingen, mulighet for lavere kostnader og mer i pensjon.

- Kontoen opprettes hos den pensjonsleverandøren arbeidsgiveren din har valgt, men du står fritt til å flytte pensjonen til den leverandøren du ønsker.

Arbeidsgiver betaler administrasjonskostnaden for avtalen

Også Silje Sandmæl, som er forbrukerøkonom DNB, kjent fra «Luksusfellen» og programleder i «I lomma på Silje», hjelper oss med å forstå hva den nye ordningen går ut på.

- Hver gang du slutter i en jobb hvor du har hatt innskuddspensjon får du et pensjonskapitalbevis. Gjennom et langt liv er det vanlig å opparbeide seg flere pensjonskapitalbevis, kanskje fem eller mer, og takten på antall jobbytter i løpet av en yrkeskarriere er stigende. Med egen pensjonskonto vil all innskuddspensjon samles hos pensjonsleverandøren til nåværende arbeidsgiver, forklarer Silje.

ØKONOMIEKSPERT: KK har snakket med Silje Sandmæl, som er forbrukerøkonom i DNB, økonomisk rådgiver i programmet Luksusfellen på TV3 og kjent fra programmet «I lomma på Silje». FOTO: Heiko Junge / NTB
ØKONOMIEKSPERT: KK har snakket med Silje Sandmæl, som er forbrukerøkonom i DNB, økonomisk rådgiver i programmet Luksusfellen på TV3 og kjent fra programmet «I lomma på Silje». FOTO: Heiko Junge / NTB Vis mer

Dette er dog noe som skjer automatisk, med mindre du ikke ønsker å reservere deg mot dette, og det er arbeidsgiveren din som betaler administrasjonskostnaden for avtalen.

- Målet med den nye ordningen er at pensjonspengene skal forvaltes mer effektivt, slik at du får bedre oversikt og mer pensjon, sier Silje Sandmæl til KK.

- Dersom man ikke foretar seg noe – hva skjer da?

- Om man ikke foretar seg noe samles alle dine pensjonskapitalbevis automatisk der du har pensjon gjennom arbeidsgiveren din. Dette blir din egen pensjonskonto. Om du ikke ønsker å ha egen pensjonskonto hos arbeidsgivers pensjonsleverandør kan du gjøre to ting, forklarer Marianne Christensen i Sparebank1, og fortsetter:

- Du kan enten velge å la alt være som det er i dag, dette kaller vi å reservere deg. Om du ønsker å reservere deg gjør du det ved å logge deg inn på norskpensjon.no. Eller, du kan velge å flytte pensjonen din til en leverandør du selv velger. Dette gjør du ved å registrere flytting av pensjonen din hos den leverandøren du ønsker.

- Hvilke fordeler og ulemper har den nye pensjonsordningen?

- Fordelen med pensjonskonto er at du potensielt får en rimeligere forvaltningskostnad enn du tidligere hadde på pensjonskapitalbevisene dine. Det betyr at du betaler litt mindre for at pensjonsleverandøren passer på pengene dine. I tillegg til at det blir mye enklere å få full oversikt. Har du samme investeringsvalg på et pensjonskapitalbevis og i pensjonskontoen hos arbeidsgiver, kan det være helt opp mot 1 prosent besparelse på å putte avtalen inn i Pensjonskontoen, forklarer Silje Sandmæl.

Hun påpeker at det er arbeidstakere mellom 20 og 75 år, som jobber i privat sektor og har innskuddspensjon, som pensjonskonto vil gjelde for.

- Pensjonskonto inkluderer derfor ikke det som heter ytelsespensjon, fripolise eller offentlig tjenestepensjon, sier Silje videre.

Spørsmålet mange kanskje stiller seg er om den nye ordningen er mest gunstig for arbeidstaker eller arbeidsgiver. Ifølge de to ekspertene er det vi som arbeidstakere som har mest å vinne på den nye ordningen.

- Egen pensjonskonto er gunstig for arbeidstaker. Hensikten med egen pensjonskonto er å gi arbeidstaker bedre oversikt, mulighet for lavere gebyrer og på den måten mer pensjon. Det gir deg også muligheten til å selv bestemme hvor du vil ha pensjonen din, forklarer pensjonsspesialist Marianne i Sparebank1.

Dette støttes også av forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

- Egen pensjonskonto har som mål å gjøre det enklere for folk med innskuddspensjon å få full oversikt over hva som er oppspart – samtidig som det skal spare deg for kostnader.

Ha et bevisst forhold til hvordan sparingen er plassert

- Blir pensjonspengene forvaltet fornuftig av noen andre på arbeidstakerens vegne?

- Pensjonssparing du har via arbeidsgiver plasseres automatisk i en oppstartsprofil når du meldes inn i pensjonsordningen, men du kan også selv velge investeringsprofil. Hvordan sparingen er plassert bør du ha et bevisst forhold til. Fordi pensjon er langsiktig sparing anbefaler vi en høy aksjeandel i begynnelsen og deretter gradvis nedtrapping av risiko når man nærmer seg utbetaling av pensjon, forklarer Marianne Christensen.

For på den måten får du mest ut av sparingen din, skal vi tro pensjonsspesialisten.

- En alderstilpasset profil som automatisk ivaretar gradvis nedtrapping av aksjeandel når du nærmer deg uttak av alderspensjon, er et godt alternativ for mange. Justere aksjeandel på sparingen din kan du gjøre ved å logge deg inn i pensjonsoversikten hvor pensjonen forvaltes, forklarer Marianne videre.

Vanskelig å tenke på pensjon når man er i starten av arbeidslivet

Å være i 20- 30- og 40-årene og tenke på pensjon, kan være en utfordring for mange. Vi har fremdeles mange tiår igjen av arbeidslivet, og pensjonstilværelsen er noe som oppfattes som et fjernt kapittel av livet.

Men de to økonomiekspertene Silje Sandmæl og Marianne Christiensen oppfordrer deg til å begynne å tenke på pensjon så tidlig som mulig.

- Pensjon oppleves for mange som vanskelig og noe som er langt der fremme. Istedenfor å ta den tiden det tar å sette seg inn i det er ofte det enkleste valget å utsette det. Men, det er ikke så vanskelig! Det finnes mange gode portaler hvor du enkelt kan få oversikt, forklarer Marianne.

BEGYNN ALLEREDE NÅ: Selv om pensjon kan føles som noe som ligger langt der fremme, oppfordrer økonomiekspertene deg til å begynne å tenke på pensjonssparing så tidlig som mulig. FOTO: NTB
BEGYNN ALLEREDE NÅ: Selv om pensjon kan føles som noe som ligger langt der fremme, oppfordrer økonomiekspertene deg til å begynne å tenke på pensjonssparing så tidlig som mulig. FOTO: NTB Vis mer

Hun trekker frem at man kan finne relevant informasjon både hos pensjonsleverandøren din eller ved å logge deg inn på norskpensjon.no.

- Da vil du se din forventede pensjon, både fra jobb og folketrygd. Det er viktig å legge merke til hvor mye utbetalingene endres med tidspunkt for pensjonering. Det koster å gå av tidlig! Mange vil nok se at de bør spare litt ekstra, og det viktigste er å komme i gang.

Ifølge Silje Sandmæl i DNB viser tall fra DNBs undersøkelser at halvparten av befolkningen ikke vet hva de vil få i fremtidig pensjon.

- Få er også klar over at pensjon er særeie og deles ikke ved skilsmisse. Dette handler først og fremst om lav bevissthet og at informasjonen nok har vært opplevd som utilgjengelig for mange. Veldig få går inn og sjekker hva de ligger an til å få i pensjon, forklarer Silje, og legger til:

- Tradisjonelt har nordmenn prioritert å «spare» til pensjon i egen bolig, ved å betale ned på gjeld. Mange tenker kanskje også at de skal selge hus eller hytte når de går av med pensjon. Men – hva om du ønsker å ha mulighet til å vær enda mer på hytta når du først blir pensjonist, eller kanskje kjøpe en leilighet som ligger mer sentralt enn i dag?

Men den positive nyheten, ifølge Silje Sandmæl, er at nordmenn nå begynner å få et mer bevisst forhold til sparing og pensjon.

- De siste årene har vi nordmenn virkelig fått opp øynene for langsiktig sparing i aksjer og fond – her har også kvinnene kommet på banen i enda større grad enn før! jubler Silje.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer