<strong>SOMMERBORD:</strong> Blomster fra hagen eller markblomster er de fineste å dekorere med. Foto: Shutterstock
SOMMERBORD: Blomster fra hagen eller markblomster er de fineste å dekorere med. Foto: Shutterstock Vis mer

Sommermat

Perfekt mat til sommerfesten

7 deilige retter som vil gi gjestene vann i munn.

Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Sommerbuffeten består av mange små munnfuller med spennende smaker. Her får du flere enkle tips til retter som vil overraske dine gjester!

Pai med poteter og geitost

(ca. 6 biter)

Denne paien kan du servere både varm og kald.

1 rull paideig

<strong>PAI MED POTETER OG GEITOST:</strong> Geitosten gir denne paien en annerledes, men spennende smak. Foto: Linnea Press
PAI MED POTETER OG GEITOST: Geitosten gir denne paien en annerledes, men spennende smak. Foto: Linnea Press Vis mer

Fyll:
300 g nypoteter
1 rødløk
olivenolje
3 ss timianblader
flaksalt
nykvernet pepper
150 g chèvre
150 g småtomater

1. Sett ovnen på 200°. Legg paideigen på en plate på bakepapiret. Brett kanten rundt.

2. Vask poteter og skjær i så tynne skiver som mulig, helst på en mandolin. Skjær rødløken i tynne skiver.

3. Bland sammen poteter, løk, 1 ss olivenolje, timian, salt og pepper i en bolle. Fordel blandingen over deigen. Legg på tynne skiver chèvre og tomater som er delt i to. Drypp over 1 ss olivenolje og krydre forsiktig med flaksalt og pepper.

4. Stek paien midt i ovnen i ca. 20 minutter.

<strong>BRUSCHETTA MED BØNNEPURE OG  ASPARGES:</strong> Fyllet må legges på rett før servering så ikke brødet blir mykt. Foto: Linnea Press
BRUSCHETTA MED BØNNEPURE OG ASPARGES: Fyllet må legges på rett før servering så ikke brødet blir mykt. Foto: Linnea Press Vis mer


Bruschetta med bønnepuré og asparges

(4 porsjoner)

Aspargesen er nå på sitt beste! En skive brød toppet med smakfull bønnepuré og ­asparges er deilig.

4 skiver godt brød, gjerne bondebrød
olivenolje
250 g grønn asparges
flaksalt
1 boks cannellonibønner (hvite bønner), 400 g
2 hvitløkbåter
1 ss finhakket fersk rosmarin
1 ts sitronsaft
nykvernet pepper
parmesan

1. Sett ovnen på 225°. Rist brødet midt i ovnen til skivene har fin farge. Pensle med olivenolje.

2. Bryt av den nederste, grove delen av aspargesen. Legg den på en plate med bakepapir og bland med 1 ss olivenolje og flaksalt. Stek aspargesene midt i ovnen i ca. 10 minutter. Aspargesen skal fortsatt ha litt tyggemotstand.

3. Skyll bønnene i kaldt vann og la dem renne godt av. Skjær hvitløk i skiver. Stek hvitløk i 1 ss olivenolje uten at det tar farge. Tilsett bønner og rosmarin, og la det koke noen minutter.

4. Mos bønnene til en grov mos med en gaffel. Bland i 2 ss olivenolje og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

5. Fordel den varme bønnepureen på brødet. Topp med asparges og skiver av parmesanost.

6. Bønnepureen kan også serveres kald på ­skivene.

 

<strong>PASTA MED RUCCOLAPESTO:</strong> Pesto lages vanligvis med basilikum, men denne varianten med ruccola er verdt et forsøk. Foto: Linnea Press
PASTA MED RUCCOLAPESTO: Pesto lages vanligvis med basilikum, men denne varianten med ruccola er verdt et forsøk. Foto: Linnea Press Vis mer


Pasta med rucolapesto

(6 porsjoner)

Dette er en variant av den gode basilikumsausen, her med valnøtter og rucola. Server gjerne spekemat, kylling eller røkt skinke sammen med pastaen.

Pesto:
75 g rucola
75 g valnøtter
2 hvitløkbåter
1 ½ dl olivenolje
1 ½ dl revet parmesan

flaksalt
nykvernet pepper
ca. 500 g pastarør
parmesan

1. Grovhakk rucola, nøtter og hvitløk. Miks alle ingrediensene til pestoen i en blender, og smak til med salt og pepper.

2. Kok pasta som anvist på pakken. La den renne godt av og bland med pesto. Server med ekstra parmesan.


Minipizza med rødløksmarmelade

<strong>MINIPIZZA MED RØDLØKSMARMELADE:</strong> Rødløken er mild og god på smak og egner seg derfor godt til denne marmeladen. Foto: Linnea Press
MINIPIZZA MED RØDLØKSMARMELADE: Rødløken er mild og god på smak og egner seg derfor godt til denne marmeladen. Foto: Linnea Press Vis mer

(12-14 stk.)

Geitost, løkmarmelade og nøtter i god kombinasjon.

Pizzadeig:
(12-14 minipizzaer)
25 g gjær
2 ½ dl lunkent vann, 37°
1 ts salt
ca. 7 dl hvetemel

1. Løs gjær opp i vannet. Tilsett salt og mel. Arbeid deigen godt sammen. Sett den til heving under plast i ca. 1 time.

2. Ta deigen opp og kna den lett i litt mel på bakebordet. Kjevle deigen ut til små pizzaer på ca. 10 cm i diameter. Legg dem på bakepapir på stekeplate.

3. Legg fyllet på deigen. 

4. Stek pizzaene midt i ovnen ved 250°.

Fyll:
2 rødløk
olivenolje
3 ss hvit balsamicoeddik
2 ss flytende honning
flaksalt
nykvernet pepper
ca. 200 g myk chèvre i rull
½ dl ristede pinjenøtter

1. Lag pizzadeigen.

2. Skjær løk i tynne skiver, og stek den myk og blank i olje i ca. 10 minutter. Bland løk med eddik og honning. Kok sammen til væsken er kokt inn. Krydre med salt og pepper.

3. Rist pinjenøtter gylne i tørr stekepanne under omrøring.

4. Fordel osten på pizzaene. Drypp over litt olivenolje.

5. Stek pizzaene etter grunnoppskriften. Ta ut ­pizzaene og server dem nystekte og varme 
med marmelade og nøtter til.


Minipizzaer med artisjokker

<strong>MINIPIZZA MED ARTISJOKKER:</strong> Herlig blanding av artisjokker og oliven. Foto: Linnea Press
MINIPIZZA MED ARTISJOKKER: Herlig blanding av artisjokker og oliven. Foto: Linnea Press Vis mer

(12-14 stk.)

Pizzaene har deilig topping med artisjokker, mozzarella og oliven.

1 porsjon pizzadeig

Fyll:
ca. 400 g marinerte artisjokker på boks
2 stk. mozzarellaoster, à 125 g
4 hvitløkbåter
1 klype chilipepper
ca. 24 svarte oliven
1 dl hakket persille
flaksalt
¾ dl olivenolje

1. Lag pizzadeigen.

2. La artisjokkene renne av, og skjær dem i tynne båter. Del mozzarella i tynne skiver. Hakk hvitløken.

3. Fordel artisjokkene på pizzaene. Strø over hvitløk, chili, oliven og persille. Krydre med salt, og legg på mozzarella­skiver. Drypp over olivenolje.

4. Stek pizza i ovnen etter grunnoppskriften.

 

Rødbetrisotto med ost

RØDBETERISOTTO MED OST: Risottoen skal være kremete, men ikke overkokt så det gjelder å følge med! Foto: Linnea Press
RØDBETERISOTTO MED OST: Risottoen skal være kremete, men ikke overkokt så det gjelder å følge med! Foto: Linnea Press Vis mer

(4 porsjoner)

Ferske små rødbeter er virkelig delikatesser og smaker ­deilig sammen med parmesan i risottoen.

350 g ferske rødbeter
1 løk
ca. 8 dl vann
2 terninger grønnsakbuljong
smør
4 dl avorioris
2 rosmarinkvister
2 dl hvitvin
2 dl finrevet parmesan
nymalt pepper
rucolasalat
ristede pinjenøtter

1. Kok rødbetene myke med skallet på. Gni av skallet under rennende kaldt vann. Skjær rødbeter i små terninger.

2. Skrell og hakk løken. Kok opp vann og løs opp buljongen. 

3. Stek løk i smør i en kjele uten at det tar farge. Tilsett ris og la det steke en stund til den blir blankt. Legg i rosmarinkvister, tilsett vin og la den koke inn.

4. Hell på så mye varm buljong at risen dekkes, og la væsken koke inn. Fortsett så å koke risotto på samme vis, spe på med litt buljong av gangen, og la det koke inn før mer buljong tilsettes. Rør regelmessig. Kok risottoen i ca. 20 minutter. Risotto skal være kremaktig, men riskornene skal fortsatt ha en fast kjerne i midten.

5. Ta risotto fra varmen. Ta opp rosmarinen. Bland i rødbeter, ost og 2 ss smør. Smak til med pepper. La risottoen hvile under lokk i noen minutter. Spe ev. med varmt vann. 
Legg opp risottoen, og pynt med rucola og ristede pinjekjerner.

Gulrotsalat med vårløk og kapers

<strong>GULROTSALAT MED VÅRLØK OG KAPERS:</strong> Den søte gulroten og den salte kapersen er veldig gode sammen.  Foto: Linnea Press
GULROTSALAT MED VÅRLØK OG KAPERS: Den søte gulroten og den salte kapersen er veldig gode sammen. Foto: Linnea Press Vis mer

(4 porsjoner)

Små spede gulrøtter er fantastisk gode når de serveres på denne måten.

ca. 400 g små gulrøtter
1 ss olivenolje
flaksalt
nymalt pepper
ca. 150 g vårløk

Dressing:
2 ss olivenolje
2 ts presset sitronsaft
2 ss kapers
3 ss finhakket basilikum
flaksalt
nykvernet pepper

1. Bland ingrediensene til dressingen og smak til.

2. Sett ovnen på 200°. Skrell gulrøttene. Legg dem på en plate med bakepapir. Bland med olivenolje, salt og pepper. Stek gulrøttene i midten av ovnen i ca. 20 minutter.

3. Rens og del løken. Bland dem med gulrøtter når det gjenstår ca. 8 minutter av steketiden.

4. Legg opp gulrøtter og løk på fat. Hell dressingen over.

Deler av denne saken har tidligere vært publisert på Allers.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer