Pernilla Solberg

Pernilla Solberg om Petters reisedøgn: - Hvor lenge skulle jeg orke?

Hun er definitivt den voksne i Solberg-familien. Eller som sønnen Oliver sier: Mamma er den som bremser.

MYE BORTE: På det meste hadde rallykongen Petter Solberg mellom 250 og 300 reisedøgn i løpet av året - i perioder følte Pernilla seg ensom og lei av å være alene. FOTO: Fredrik Arff
MYE BORTE: På det meste hadde rallykongen Petter Solberg mellom 250 og 300 reisedøgn i løpet av året - i perioder følte Pernilla seg ensom og lei av å være alene. FOTO: Fredrik Arff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pernilla Solberg (47) sammenligner følelsen av å sette seg inn i bilen, kneppe på hjelmen og lukke igjen bildøra, som å lukke igjen en dør til resten av verden. Stillheten som brer seg over førersetet før motoren ruses i gang, er lyden av et nytt kick på vei. Rytme og fart er det som gjelder, og veien foran deg er målet. Akkurat nå finnes det kun to personer i verden , det er deg og kartleseren din.

God flyt. Jevn fart. En vellykket strategi og iveren etter å få maksimalt ut av bilen. Nå er det klampen i bånn og en påfølgende lynrask akselerasjon - akkurat denne rusen kan ikke Pernilla finne noen andre steder.

– Det er en heftig følelse! Det skal mye til for å fylle opp savnet etter å ha levd etter et sånt adrenalinkick, sier hun i en telefon fra Sverige.

Dama fra det lille, svenske tettstedet Torsby var en gang i tiden en av verdens beste kvinnelige rallyførere. Verden rundt har hun reist for å briljere med sine ferdigheter bak rattet - en kunst hun for øvrig har hatt i blodet helt siden hun var liten. Med en entusiastisk bilfamilie og med mange store løp i nærområdet som barn, var det nærmest umulig for Pernilla å ikke bli involvert i denne sporten.

– Jeg har alltid vært opptatt av typiske «gutteting», som mange kaller det. Det har liksom vært rally, rallycross og maskiningeniør-studium. Jeg mener jo det ikke bør være noen forskjell på om man er gutt eller jente når man skal velge hva man vil drive med, sier hun bestemt.

STOPPES: Dette intervjuet på NRK måtte stoppes. Her ser du hvorfor. Vis mer

Hun virker engasjert og helt på ekte veldig glad for den livsstilen hun lever, men mer om den senere.

Lever gjennom Petter og Oliver

For Pernilla startet selve rallyreisen da hun var 16 år gammel, den gangen da pappa Per-Inge hadde fått en Volvo Amazon i bursdagsgave, og trengte en ivrig kartleser ved sin side. Det ble Pernilla, og sammen reiste de rundt omkring i Sverige, England og Finland for å konkurrere. Ambisjonene om en dag å sitte bak rattet selv steg i takt med årene, så da hun omsider fylte 18 år og kunne ta sitt eget førerkort, var det ingen vei tilbake.

– Jeg husker jeg begynte med en Volvo 240. En helt vanlig bil, som jeg kjørte på veien med til billøpene - og hjem igjen om det gikk bra, ler hun.

Nå er det flere år siden hun la kjøringen på hylla, men ekstremsporten er ikke akkurat ute av livet til Pernilla av den grunn, snarere tvert imot. Som kona til Petter Solberg, moren til det spirende rallytalentet Oliver Solberg og som øverste leder for et komplett rallyteam, får hun virkelig fylt opp den daglige dosen med alt fra fart og spenning, til koordinering og administrering.

– Jeg lever fortsatt bildrømmen gjennom Petter og Oliver, samtidig som at jeg er delaktig i rally på en helt annen måte enn før.

I bakgrunnen kan man høre lyden av en bil som startes opp. Brått spøles det over en lav sko på gårdsplassen.

– Nå skal Oliver ut og kjøre, ja.

LES OGSÅ: Løpemamma Tone Eva Ingebrigtsen: - Jeg kan gå i kjelleren selv av og til

– Har ikke ofret noe

I den nye TVNorge-serien «Team Solberg» får vi følge livet til Pernilla, Petter og Oliver tett over en lengre periode. Kamerateamet følger Petter når han innser at det siste løpet snart er kjørt, samtidig som Oliver står på startstreken av sin egen rallykarriere. Midt oppi dette skal Pernilla balansere rollen som mor, kone og sjef for teamet.

Videre i serien sier Petter at Pernilla måtte gi opp sin egen drøm for å oppdra Oliver de første årene mer eller mindre alene, mens han på det meste hadde 250-300 reisedøgn i året.

Det at hun var mye alene - ja, det stemmer. Men at hun la opp sin egen drøm slår Pernilla imidlertid fra seg.

– Jeg var aldri tvunget til å være hjemme. Da vi bestemte oss for å få barn, var jeg forberedt på at det ville gå en stund før jeg kunne fortsette rallykarrieren min igjen. Da Oliver ble født som prematurbarn, ble vi på sykehuset lengre enn forventet - og planene om å fortsette å kjøre ble naturligvis endret.

Hun fortsetter:

– Jeg forandret meg veldig som person etter at vi fikk Oliver. Jeg så tydelig hva som var det viktigste i livet, og det var ikke lenger rally. I dag føler jeg ikke på noen som helst måte at jeg har ofret noe - det å bruke all tiden på min lille baby på knappe 900 gram var en helt naturlig vei å gå. Jeg kunne ikke tenkt tanken en gang på å levere han fra meg til noen andre for å dra ut og kjøre en tur, og jeg hadde muligheten om jeg ville.

EN LITEN FAMILIE: Pernilla og Petter har vært et par i hele 22 år. Nå er det sønnen Oliver (18) som har tatt over førersetet - han skal bli rallystjerne. FOTO: Privat
EN LITEN FAMILIE: Pernilla og Petter har vært et par i hele 22 år. Nå er det sønnen Oliver (18) som har tatt over førersetet - han skal bli rallystjerne. FOTO: Privat Vis mer

Fødte tre måneder for tidlig

Pernilla tar oss tilbake til da hun gikk gravid med Oliver, og plutselig fikk store smerter i magen. På kort tid ble de så påfallende at hun med et sterkt grep om magen måtte sette seg ned på huk mens hun støttet seg inntil veggen. Hun var alene hjemme denne dagen. Petter var bortreist på billøp og hele familien var og så Henning (Solberg, journ.anm.) kjøre NM-finale.

Til slutt så hun seg nødt til å ringe et vennepar som hun visste var hjemme. Smertene var ikke til å holde ut. Da venninnen og Pernilla omsider ankom sykehuset, fikk hun sjokkbeskjeden fra legene om at fødselen var i full gang.

– «HVA?!» var det første som gikk gjennom hodet mitt. Dette var tre måneder før termin, og jeg hadde ikke tenkt tanken en gang på at jeg skulle føde da. Jeg skjønte at det kom til å bli alvorlig.

Heldigvis ble Pernilla tatt imot med åpne armer, ro og trygghet på sykehuset. Og selv om hun fikk beskjeder om både kuvøse og muligens respirator etter at babyen var født, klarte hun likevel å beholde roen, i hvert fall i den grad man klarer det i en sånn situasjon.

Tre dager senere var Oliver kommet til verden. Fødselen ble en sterk opplevelse, og tiden etter ble en livsvending for Pernilla. Når man ligger på fødeavdelingen på sykehuset i tre måneder, får man se og oppleve en del skjebner som setter litt støkk i en, skal vi tro 47-åringen.

– Den opplevelsen fikk meg til å føle på en ordentlig takknemlighet over alt jeg har. Den første tiden som mamma ble utrolig lærerik, jeg lærte også mye om meg selv ved å gå gjennom en så tøff periode, sier hun åpenhjertig.

Kona til Petter

Pernilla, Petter og Oliver bor i dag sammen i Mitandersfors «midt i Finnskogen» - 800 meter fra grensen til Norge. Helt perfekt for denne familien, der de bor omringet av fine grusveier, mye skog og ferskvann så langt øyet kan se.

– Hvor henter du egentlig adrenalinet fra nå som du ikke kjører selv?

Hun humrer.

– Det er verre nå, ja. Men etter hvert som man blir eldre har man ikke helt det samme behovet for å ta sjanser lenger. Jeg trenger det ikke på samme måte som før.

Nå er det mer andre ting hun gleder seg over - at ting går bra med foretaket hun driver, at hun kommer frem til gode løsninger, utarbeider bra opplegg for teamet og ansatte. I tillegg har de det mye gøy på hjemmebane.

– Å være kona til Petter byr på noe nytt hver dag. Han er en veldig morsom type som stort sett alltid er positiv og løsningsorientert - og ikke minst et ja-menneske. Jeg er definitivt den voksne og kjedelige av oss - og den eneste av oss som tenker konsekvenser. Eller som Oliver sier: Mamma er den som bremser.

PREMATUR: Oliver ble født tre måneder for tidlig, men var aldri syk som barn - annet enn at han var veldig skjør og liten av vekst. FOTO: Privat
PREMATUR: Oliver ble født tre måneder for tidlig, men var aldri syk som barn - annet enn at han var veldig skjør og liten av vekst. FOTO: Privat Vis mer

Møttes på Taxfree

Det er nå 22 år siden Pernilla og Petter ble et par. I November 1998 tok Pernilla båten fra Gøteborg til England, og møtte Petter helt tilfeldig i Taxfree-kø. De hadde så vidt møttes tidligere gjennom «noe rallygreier», men denne gangen sa det klikk.

– 22 år, ja.... Tiden går fort når man har det gøy.

Hun ler.

– Hva vil du si har vært det mest utfordrende med å ha en mann som har vært så aktiv og suksessrik i rallysporten?

– Jeg vil ikke si reisingen i seg selv, men den tiden etter at Oliver begynte på skolen, og vi ikke lenger hadde muligheten til å bli med på alle reisene. Det var tøft, og da kjente jeg nok litt på ensomheten.

– I den grad at du tenkte det ikke lenger gikk?

– Det gjorde jeg sikkert der og da, men overlevelsesinstinket bare fortrengte det. Jeg kan vedde på at jeg var drittlei. Det var tøft å ikke se hverandre på lange tider - og hvor lenge skulle jeg orke? Jeg husker spesielt en periode fra da vi bodde i Monaco i 2009. Fra september til jul så jeg og Oliver Petter tre dager totalt. Da kan man begynne å tenke hva som er vitsen med dette, sier Pernilla.

LES OGSÅ: Elisabeth Klæbo: - Før var det hyggelig å se skirenn, nå er det bare vondt

Ensom i Monaco

Oliver savnet pappa, og Pernilla følte seg tidvis ensom i Monaco. Til tross for for at det er et land med veldig mange mennesker på veldig liten plass, har Pernilla aldri følt seg så ensom som hun gjorde da. Det er vanskelige å opprettholde det sosiale behovet når man ikke kjenner noen og det er vanskelig å få kontakt.

Situasjonen endret seg litt etter at Oliver begynte på skolen og fikk klassevenner.

- Men det var også en nyttig tid i livet. Vi hadde jo egentlig alt vi kunne drømme om - men når man hele tiden må jobbe for å skape seg et miljø på et helt nytt sted, så er det veldig altoppslukende. I 2010 flyttet vi tilbake til Sverige, da hadde vi bodd der nede i syv år, sier Pernilla.

Nå satser som nevnt sønnen Oliver for fullt på egen karriere. I starten var Pernilla redd han gikk den veien fordi både hun og Petter har drevet med det, og prøvde å introdusere han for alt fra tennis og dans, til fotball og ishockey. Han måtte få se at det finnes mye mer.

- Men det var hele tiden motor som var det store, og det støtter vi han selvfølgelig i. Han har virkelig vist hvor stort talent han har for den unge alderen, sier hun stolt.

- Hva gjør dere egentlig når dere ikke kjører bil?

- Da elsker vi å koble av med helt andre ting. Film eller Yatzy og Monopol er faste gjengangere i denne heimen. Normalt omgås vi også mye med familie, venner og god mat - det er den beste avkoblingen, sier hun før hun skyter inn:

- Og så kan jeg forresten være litt jentete av meg. Jeg liker veldig godt å fikse neglene mine, stelle håret, gjøre ansiktsbehandlinger og dra på shopping. Det vil ikke Petter og Oliver bli med på, da.

LES OGSÅ: - Cirka et kvarter etter at jeg fødte vår andre datter, dro Henrik på trening

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer