Økonomi:

Pernille (46) investerte i aksjer i 20-årene. I dag er hun økonomisk uavhengig

- Jeg vil heller investere 1000 kroner i aksjer enn å kjøpe en ny kjole. Aksjer er bedre enn en kjole på sikt.

ØKONOMI: Pernille Wahlgreen (46) er blitt økonomisk uavhengig etter å ha investert i aksjer siden hun var i midten av 20-årene. FOTO: Camilla Stephan
ØKONOMI: Pernille Wahlgreen (46) er blitt økonomisk uavhengig etter å ha investert i aksjer siden hun var i midten av 20-årene. FOTO: Camilla Stephan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noensinne tenkt over hva du ville bruke tiden din på hvis du aldri mer måtte arbeide? Ville du fortsette å jobbe? Bytte bransje? Reise verden rundt? Gjøre frivillig arbeid? Kanskje skrive en bok eller lære et nytt håndverk? For de fleste av oss er tanken om å være økonomisk uavhengig forlokkende, men samtidig en urealistisk drøm.

Men hos tilhengerne av FIRE-bevegelsen er dette annerledes, for de har økonomisk uavhengighet som det altoverskyggende målet i tilværelsen. Og de jobber beinhardt for det.

FIRE står for «Financial Independence Retire Early», og det går helt enkelt ut på å redusere utgiftene til et minimum i de unge årene, for dermed å øke inntektene som blir investert. Eller helt basalt: Forbruk mindre, invester mer. Målet er å pensjonere seg tidlig eller å få et økonomisk uavhengig liv der man selv kan bestemme når man vil slutte å jobbe.

For de mest engasjerte tilhengerne av FIRE-filosofien har denne tilværelsen ført til at de kan pensjonere seg allerede i 40-årene – og i de mest ekstreme tilfellene allerede i 30-årene.

Lever på avkastningen av aksjene

Kanadieren Peter Adeneym, som er en av fedrene til den internasjonale FIRE-bevegelsen, er blitt internasjonalt kjent for sin personlige historie om hvordan han som software-programmerer i en årrekke sparte to tredjedeler av lønnen sin hver måned, for deretter å pensjonere seg da han var i 30-årene. I dag lever han av avkastningen på aksjene sine og av bloggen «Mr. Money Mustache», der han blant annet skriver om penger, privatøkonomi og minimalisme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer