Endometriose

Pia (43) slet med veldig sterke menssmerter

Viste seg å være endometriose - som rammer mange kvinner.

STERKE MENSSMERTER VISTE SEG Å VÆRE ENDOMETRIOSE: Pia Ibanez (43) fikk alternativ hjelp mot smertene. Foto: Privat
STERKE MENSSMERTER VISTE SEG Å VÆRE ENDOMETRIOSE: Pia Ibanez (43) fikk alternativ hjelp mot smertene. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: – Jeg har slitt med kraftige menstruasjonssmerter siden 17-årsalderen, sier Pia Ibanez (43) fra Oslo.

Hun begynte med forskjellige typer p-piller som skulle hjelpe mot smertene, uten at det ga særlig effekt.

Hun har også prøvd flere kombinasjoner av smertestillende og betennelsesdempende medisiner, men som ikke har hjulpet.

Først i 2008 kom diagnosen endometriose, en sykdom som kan medføre sterke kroniske smerter og for noen også barnløshet.

Ifølge Norsk Helseinformatikk vil to til tre prosent av alle kvinner utvikle symptomgivende endometriose i løpet av livet. Plagen er vanligst hos kvinner i alderen 15–50 år. Man kjenner ikke årsaken til sykdommen.

Overveldende smerter

Pia ble operert og ble bedre, men så kom smertene tilbake for fullt etter ett år.

– Smertene var til tider overveldende og gjorde både jobb og fritid til et ork. Jeg ønsket helst å ligge under dyna med en varmeflaske på magen, sier Pia.

BIONTOLOG: Thomas Reinholt Jensen er utdannet fysioterapeut, men bruker også biontologi på noen pasienter. Foto: Privat
BIONTOLOG: Thomas Reinholt Jensen er utdannet fysioterapeut, men bruker også biontologi på noen pasienter. Foto: Privat Vis mer

Pia, som er utdannet akupunktør, «selvmedisinerte» seg med nåler når smertene var for sterke. Via en bekjent fikk hun høre om biontologi, som var en ny type terapi i Norge, og som på samme måte som akupunktur bygger på kinesisk medisinsk tankegods. Hun bestemte seg for å booke time hos terapeut Thomas Reinholt Jensen på Consensio Behandlingssenter i Oslo.

– Selve behandlingen opplevdes som en reise, og vi snakket om alt fra energibaner, årsak til sykdom, emosjoner og livsstil, forteller Pia.

Litt forenklet sagt så er biontologi en mellomting mellom akupunktur – man måler på akupunkturpunktene på fingrer og tær for å finne hvor i kroppen forstyrrelsen sitter – og homeopati. Det benyttes et behandlingsapparat (chiren). Behandlingen skal gjøre at immunforsvaret får bedre vilkår og klarer å ordne opp i problemene selv.

Nesten smertefri

Etter behandlingen dro Pia hjem, og to uker senere opplevde hun første menstruasjon uten særlige smerter.

– Fra at jeg tidligere lå på 5–9 i smerteskala, var jeg nå nede på 2–3. Ingen tabletter var nødvendig. Det var stort, smiler Pia.

Hun tok også en behandling til, og i dag har hun «snille» menstruasjoner. Smertene kan ikke sammenlignes med hvordan de var tidligere. Nå ønsker Pia at flere skal høre om biontologi.

– Denne terapiformen, som forandret livet mitt, er overraskende lite kjent. Men jeg tror flere kan ha nytte av biontologi, enten det gjelder menstruasjonsplager eller andre plager.

Ingen gode studier

Endometriose er en tilstand som kan ha betydelig negativ innvirkning på kvinners livskvalitet. Effekten av ulike typer medikamentell behandling og kirurgi er godt dokumentert.

BEGRENSET: Leder i Norsk gynekologisk forening, Jone Trovik, sier det er lite dokumentasjon på metoder som biontologi.
BEGRENSET: Leder i Norsk gynekologisk forening, Jone Trovik, sier det er lite dokumentasjon på metoder som biontologi.   Vis mer

– Vår kunnskap om alternativ behandling er begrenset. Det er noen få undersøkelser vedrørende tradisjonell kinesisk medisin og akupunktur mot endometriose. Vi har ingen gode studier som sier oss noe om effekten av biontologi. Vi erfarer dog at kvinner enkeltvis rapporterer effekt av slik behandling, sier leder i Norsk gynekologisk forening, Jone Trovik. 

- ESHRE, den Europeiske forening for Hormoner og Reproduksjon, har i 2013 gjort en nøye vurdering over tilgjengelig kunnskap om endometriosebehandling. Jeg finner ingen omtale av biontologi spesifikt, men deres generelle vurdering var at gitt foreliggende sparsomme dokumentasjon kunne man ikke anbefale akupunktur eller tradisjonell kinesisk medisin som behandling av endometriose. Imidlertid anerkjente man at kvinner etterspør alternativ behandling og at noen av dem kan oppleve nytte av slik behandling, sier Trovik.

- Konklusjonen er at vi ikke har noen gode studier som sier oss noe om effekt av biontologi hos endometriosepasienter og kan derfor ikke anbefale dette. Vi erfarer dog at kvinner enkeltvis rapporterer effekt av slik behandling, og er selvfølgelig glad for at de opplever å ha blitt hjulpet.

Symptomer på endometriose

- Smerter før og under menstruasjon (noen få har smerter gjennom hele syklusen)

- Smerter ved eggløsning

- Smerter ved samleie

- Infertilitet

- Smerter ved avføring og/eller vannlating

- Forstoppelse og/eller diaré

- Tretthet, utmattelse, lavt energinivå

- Kvalme

- Kraftig og/eller uregelmessige blødninger

- Smerter i korsryggen

- Lav feber

Om du har noen av disse symptomene, behøver du nødvendigvis ikke å ha endometriose. Noen kvinner har ingen symptomer selv om de har endometriose.

Endometriose er en såpass vanlig plage at det er dannet en egen forening – Endometrioseforeningen. Sykdommen vil for mange medføre varierende grad av smerte. Dette kan være smertefull menstruasjon og/eller eggløsning, smertefulle samleier eller smerter som er der hele tiden og til slutt blir kroniske. De fleste blir kvitt plagene etter overgangsalderen.

Cystedannelse

Endometriose er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren finnes utenfor livmoren. For eksempel på innsiden av eggleder eller på eggstokker. Ved kikkhullsoperasjon ses slike forandringer blant annet som små blårøde blemmer. Cystene kan variere i størrelse fra få millimeter til appelsinstore. Disse cystene utenfor livmoren påvirkes av hormoner på samme måte som slimhinnen i livmoren, og de vil derfor blø samtidig med blødning fra livmoren under menstruasjonen.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer