Rolf

Plaget av halsbrann

Sitter du igjen med halsbrann og svie i magen etter ferietid med mye grillmat, alkohol, kaffe, og søtsaker? Det kan du gjøre noe med!

Publisert
Sist oppdatert
SVÆRT MANGE nordmenn sliter med for mye magesyre – noe som ofte er forårsaket av feilaktig kosthold, overspising og slimhinneirriterende drikker som kaffe og alkohol. Derfor bruker mange tusen nordmenn daglig ulike reseptbelagte og reseptfrie syredempende midler for å holde magesyren i sjakk. Hos mange er dette en årelang kamp mot mageplager som kunne ha vært unngått helt, dersom de hadde vært villig til å gjøre noen enkle, men nødvendige endringer i kosthold og livsstil.Det er i hovedsak fire grunner til for mye magesyre som gir fordøyelsesplager. Disse er:1. Feilaktig kosthold som irriterer magesekkens slimhinner og øker magesyreproduksjonen mer enn nødvendig.2. Bakterieinfeksjon i magesekken med bakteriene Helicobacter pylori.3. Bruk av medikamenter, særlig betennelsesdempende og smertestillende medisiner.4. Stressende livsførsel kombinert med uregelmessige måltider og usunn mat og drikke.DU VIL KANSKJE kjenne deg igjen i en av disse årsakene.Dersom du har en uforklarlig grunn til mye halsbrann og brenning øverst i magen, bør du be fastlegen sende deg til utredning med gastroskopi. I en slik undersøkelse vil man bl.a. ta bakterieprøver på Helicobacter pylori som hos noen kan være den egentlige årsaken til mageplagene. I slike tilfeller vil riktig medisinsk behandling føre til at mange blir helt kvitt plagene sine.Unngå dette:* Drikke mye/ofte ferskmelk for å nøytralisere magesyren. Det øker nemlig syreproduksjonen på lang sikt.* Spise sent om kvelden eller store måltider.* Drikke kaffe, svart te, juicer eller alkohol på tom mage.* Ta medisiner på tom mage eller før måltid.Fem gode råd1. Drikk rå potetvann, gjerne 6–8 dl/ 3–4 glass daglig, i minst 4–8 uker. Potetvannet lages på 3–4 mellomstore råpoteter som skjæres i tynne skiver og tilsettes ca. 8 dl vann. La dette stå og trekke i kjøleskapet over natten, så er det klart til bruk. Drikk ett glass før frokost og mellom måltidene i løpet av dagen.2. Alternativt kan man drikke 3–5 kopper ren kamillete i løpet av dagen, helst i god tid før hvert hovedmåltid og en time før sengetid. Bør prøves i minst 4–12 uker. Kamille virker sårlegende, betennelsesdempende, reduserer saltsyresekresjonen og beroligende på slimhinnene i magen.3. Begge rådene over må kombineres med å unngå mest mulig alkohol og kaffe, røyking, sterke krydder, sukker og søtt, melk og brus/safter, og medisiner som nevnt over. Da får man best resultat.4. I tillegg bør man spise regelmessige og små måltider inntil fordøyelsen er blitt normalisert, samt unngå senere måltider på kvelden.5. Dersom det er mulig, bør du ta en time-out fra bekymringer og emosjonelle/psykiske belastninger som også stresser magen din.Dr. Luneng

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer