Foto: Siren Lauvdal
PLOMMESYLTETØY
1 kg små plommer
80 g hele mandler
600 g sukker
1/2 glass vann
Steriliser glassene. Skyll plommene og fjern steinene. Ha sukker og vann i en kjele og kok sakte opp under omrøring. Når det koker, kan du ha i plommene. Kok på middels varme under omrøring i 20 minutter. Fjern skum med en skje. Ha i mandler og fyll syltetøyet helt opp i glassene. Ha på lokk og snu opp ned. Avkjøl og sett glasset på et mørkt sted.
KLISSETE FIKEN- OG INGEFÆRSYLTETØY
Dette syltetøyet er fantastisk sammen med forskjellige oster, spesielt blåskimmeloster, på havrekjeks og ferskt brød.
500 g modne fiken
500 g grønne fiken
700 g sukker
2 biter tørket ingefær
saften fra 1 sitron
(Hvis du ikke får tak i grønne fiken går det bra med bare modne, ev. bruk også noen tørkede, men dropp da litt av sukkeret.) Dekk fikenene med kokende vann og la dem ligg et par minutter. Sil av. Dra av skallet og kutt i båter. Legg dem i en stor panne og dekk med sukkeret. Varm opp over lav varme, til sukkeret har løst seg opp. Rør så vidt litt innimellom, slik at sukkeret fordeler seg jevnt. Ha i ingefær og sitronsaft. Øk temperaturen på platen og kok opp mens du rører hele tiden. Når frukten er myk og sirupen tykk, tar du pannen fra platen. Avkjøl og ha syltetøyet over i steriliserte glass.
