LINN STOKKE: Linn Stokke foreteller om sorg,  veien videre og det å ta vare på seg selv, i magasinet HENNE, i salg nå.  Foto: All Over Press/Ida Bjørvik
LINN STOKKE: Linn Stokke foreteller om sorg, veien videre og det å ta vare på seg selv, i magasinet HENNE, i salg nå. Foto: All Over Press/Ida Bjørvik Vis mer

Sorg

– Plutselig kan jeg kjenne på et enda råere aspekt av sorgen

Tapet av samboeren preger fortsatt Linn Stokke (53).

Publisert

HENNE:  Linn Stokke (53) var en stjerne på scene, TV og film. Hun ble landskjent med Norges første komiserie «Hjemme hos oss». Hun og samboeren Hans Ola Sørlie ventet sitt andre barn da katastrofen rammet i 1988:

Der sto presten. Linn Stokke hørte at det ringte på, åpnet døren og på trappa sto han. Ordene som kom var ikke mange. Men de forandret alt. Hans, mannen hennes kjørte ut en tur sammen med faren sin, for å hente materialer til barnerommet. I Linns runde, struttende mage lå parets andre sønn. Men det ble ikke Hans som bygget barnerommet ferdig. Bilen krasjet. Både han og faren døde på veien. Ble bare borte. Linn prøvde å forstå. Og da små biter av informasjonen begynte å synke inn sammen med det rå, ubarmhjertige sjokket, sa hun:

– Dette blir hardt arbeid.

LES OGSÅ: Jeg trodde sorgen skulle at livet av meg

Hjelper andre

Det er 26 år siden nå. I seneste utgave av magasinet HENNE forteller Linn Stokke om  veien videre og hvordan hun i dag hjelper mennesker i sorg.

Gjennom jobben som  traumeterapeut snakker hun med voldtektsofre, med foreldre som har mistet barn. Tøffe samtaler.

GIFT I 1990: Atle Brynestad og Linn Stokke giftet seg i Italia.
 Foto: Odd R. Andersen/Dagbladet/ALL OVER PRESS Norway
GIFT I 1990: Atle Brynestad og Linn Stokke giftet seg i Italia. Foto: Odd R. Andersen/Dagbladet/ALL OVER PRESS Norway Vis mer

– Du må på en måte ha vært der selv, ellers blir det mye teori. Da får det man har vært gjennom i livet, en ny mening.

- Det å miste noen du elsker dypt kan være et ubegripelig sjokk.  Da er det viktig å få hjelp på veien, sier Stokke.

LES OGSÅ: Ja, det er sunt å gråte

Atle er et fjell

Gode venner reddet henne da Hans døde. De bygget huset til Hans og Linn ferdig, sammen med Linns bror. I vennegjengen var også Atle Brynestad. To år etter ulykken var Linn klar til å åpne hjertet, og hun slapp ham inn.

Linn og Atle har vært gift siden 1990, og har to barn sammen.

– Han er så ujålete. Han er en rot. Et fjell. Han har en enkelhet, sier hun om mannen.

Er dere like?

– Jeg tror vi er både like og ulike, men akkurat der møtes vi veldig. Når vi går i naturen og er helt stille. Det beste med oss er at vi kan være stille sammen.

- Han har en enkel måte å se livet på som jeg liker. Da jeg traff ham, handlet det ikke om fine biler eller stashy ting, selv om han da hadde mye penger. Han har vært den samme om han har hatt mye penger, lite penger, mye penger igjen, og så blakk igjen. Og jeg har vært den samme jeg også.

OM SORGEN: Linn kan fortsatt kjenne på sorgen etter tapet av sin første samboer - Hans Ola Sørlie. Foto: All Over Press/Ida Bjørvik
OM SORGEN: Linn kan fortsatt kjenne på sorgen etter tapet av sin første samboer - Hans Ola Sørlie. Foto: All Over Press/Ida Bjørvik Vis mer

LES OGSÅ: Vi klarer uendelig mye mer enn vi tror

Råere sorg

Linn fulgte opp det hun sa, på livets verste dag. Hun gikk skrittene, arbeidet hardt. Først med å bli et rolig og rotfast menneske. I 1999 hoppet hun av scenen, lukket døren og åpnet nye. I dag er hun sertifisert traumeterapeut og yogalærer med egen praksis.

Men uansett hvor artikulert Linn Stokke var den gang, om hvordan hun skulle komme seg gjennom krisen, kan hun fortsatt oppleve at noe pipler til overflaten.

Som rester av noe som er borte.

- Plutselig kan jeg kjenne på et enda råere aspekt av sorgen som jeg ikke har kjent før.

- Nå, så mange år senere. Da blir jeg veldig glad, det er en bit til som slipper taket. Det gjør vondt, men er en smerte som vi vil føle fordi den er så forløsende, sier Linn Stokke

LES OGSÅ: Å miste et barn er en ensom sorg

Hele intervjuet leser du i HENNE 10, i salg nå.

Henne 10, i salg nå Foto: All Over Press
Henne 10, i salg nå Foto: All Over Press Vis mer

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer