Kultur

Politisk Oscar-favoritt

George Clooneys Good Night, and Good Luck er et engasjerende politisk drama.

Publisert
Sist oppdatert
En gang iblant dukker det opp filmer som får en til å rusle ut av kinosalen fast bestemt på å gjøre noe viktig som endrer verden til det bedre. Jeg er villig til å vedde ganske mye på at minst 40 prosent av alle som ser Good Night, and Good Luck føler et brennende ønske om å bli politisk journalist som graver opp informasjon og slår hardt ned på urettferdighet. Slik var det i alle fall for meg.

George Clooney, kjent fra suksess-serien Akutten og storfilmer som O Brother, Where Art Thou? og Ocean's Eleven har både skrevet og regissert Good Night, and Good Luck. Filmen er sobert skutt i sort/hvitt, slik at autentiske opptak av historiske personer kan flettes sømløst inn.
I dette ensembledramaet kastes vi inn i redaksjonen rundt en av USAs mest populære programledere, Ed Murrow. Murrow portretteres glimrende av David Strathairn, og scenene hvor Murrow ser rett i kamera, med sigaretten mellom fingrene, innhyllet i røyk, er et utmerket eksempel på hvordan stoisisme kan fungere på det store lerretet.

Året er 1953, og senator Joe McCarthy herjer fritt. Ingen tør omtale hans lemfeldige omgang med lov og dom i et forsøk på å renske USA for kommunister. Ingen - inntil Ed Murrow og hans redaktør Fred Friendly (tilbakelent spilt av George Clooney) synes at nok er nok. I en serie programmer belyser de McCarthys praksis, selvfølgelig til voldsomme reaksjoner. TV-kanalen CBS setter i gang utrenskninger i egne rekker, og en klaustrofobisk stemning bygges gradvis opp gjennom filmen, inntil det hele kulminerer i en scene som ikke skal avsløres her.

Filmens største styrke, i tillegg til den engasjerende historien, er de mange særdeles dyktige skuespillerne. Nevnte David Strathairn spiller Murrow uanstrengt og flott, med subtile ansiktsuttrykk og et blikk som røper det meste. Clooney er god uten å stille andre i skyggen, og gjensynet med Robert Downey Jr. er en fryd - etter en kronglete periode med dop og andre uhumskheter er han tilbake i knallform og vi gleder oss stort over det.
Patricia Clarkson er nydelig, og samspillet med Downey Jr. oser av dempet sensualitet. Den største overraskelsen er imidlertid at Ray Wise, kjent for de fleste som Leland Palmer i Twin Peaks, dukker opp i rollen som reporteren Don Hellenbeck. Hans stivnede, desperate smil er verdt billetten alene.

Good Night, and Good Luck er brennaktuell i vår hjemlige ytringsfrihet versus blasfemi-debatt, og gir også assosiasjoner til George W. Bush' tese om at man enten er med eller mot regimet. Kneblede medier, propagandavirksomhet og et ensidig syn på hva som er rett og galt funket ikke så bra for McCarthys del. Man undres håpefullt på om ikke Bush og hans kumpaner burde ta en titt på George Clooneys filmprosjekt - og gjerne tatt notater underveis.

Good Night, and Good Luck er nominert til hele seks Oscar-priser. George Clooney er også nominert for sin hovedrolle i Syriana.


Les mer om Oscar-utdelingen her:
 • Juks deg like glamorøs som Oscar-stjernene
 • Kjolene styrer Oscar-showet
 • George Clooneys første Oscar
 • kk.no anmelder Geisha
 • kk.no anmelder Brokeback Mountain
 • kk.no anmelder Walk The Line
 • kk.no anmelder Woody Allens Match Point


 • Lag egen Oscar-fest med champagne of fingermat
 • Leder: Politikk i Hollwywood • George Clooney og David Strathairn gjør svært gode rolleprestasjoner.
  George Clooney og David Strathairn gjør svært gode rolleprestasjoner. Vis mer
  Good Night, and Good Luck byt på en glimrende samling skuespillere. Foto: Scanbox Entertainment
  Good Night, and Good Luck byt på en glimrende samling skuespillere. Foto: Scanbox Entertainment Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer