Polyamori

Polyfamilie: - Vi forteller ikke hvem som er den biologiske pappaen

Nicole og Christian var i et lykkelig forhold, men så kom Fabian inn i bildet. Nå er de sammen alle tre, og har fått en sønn som nå er ett år.

POLYFAMILIE: Fabian, Nicole og Christian bor under samme tak, er i et forhold med hverandre, og har en sønn sammen. Foto: Privat
POLYFAMILIE: Fabian, Nicole og Christian bor under samme tak, er i et forhold med hverandre, og har en sønn sammen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har alltid lurt på hvorfor folk forblir monogame, når det er så mye utroskap i verden, sier Nicole.

Nicole og Christian møttes på en festival i hjembyen i Tyskland for 10 år siden, og ble raskt forelsket. De ønsket å være åpne og ærlige med hverandre, og da Nicole fikk vite at Christian kun hadde vært i ett forhold tidligere, fremmet hun ønsket om å ha et åpent forhold. Det var noe Christian var enig i.

- Jeg ville ikke at Christian skulle føle at han gikk glipp av noe. Men jeg må innrømme at det var vanskelig i starten, og jeg var litt sjalu på kvinnene Christian møtte. Jeg begynte å tvile på forholdet.

CHRISTIAN OG NICOLE: Paret startet med å ha et åpent forhold, før de fant ut at de var polyamorøse. Foto: Privat
CHRISTIAN OG NICOLE: Paret startet med å ha et åpent forhold, før de fant ut at de var polyamorøse. Foto: Privat Vis mer

Christian sa til Nicole at han ville slutte å møte andre kvinner om det var ødeleggende for deres forhold, og at han aldri ville ha valgt en annen kvinne over henne. Og den setningen var alt som skulle til for at Nicole ble kvitt usikkerheten hun hadde slitt med.

- Etter hvert så jeg hvor god selvtillit det ga Christian. Selv følte jeg ikke behov for å ha andre sexpartnere.

Paret møtte også en singel kvinne, som de hadde en nær relasjon til. Noen ganger drømte de om at hun skulle finne en mann, som også kunne være en del av forholdet deres. På den tiden visste de ikke noe om hva polyamori var.

Etter en stund følte Nicole at forholdet var ute av balanse – hun følte det ble feil at Christian skulle ha et forhold til andre kvinner, mens hun selv ikke møtte noen.

- Å være intim med fremmede var ikke noe som appellerte til meg. Jeg oppdaget at jeg trengte en følelsesmessig forbindelse til en person, for å bli seksuelt tiltrukket.

Ble nysgjerrige på firkant

Christian og Nicole var nysgjerrig på å møte et annet par, og kanskje ha en firkant. De kjente ingen andre par i samme situasjon, men Christian spurte en venninne, og Nicole spurte en venn hun hadde møtt et par ganger tidligere; Fabian. Overraskelsen var stor da begge takket ja.

Skuffelsen var omtrent like stor da kvinnen trakk seg i siste liten. Nicole og Christian ble forvirret, og ante ikke hva de skulle gjøre. De hadde ikke sett for seg en trekant med en ekstra mann.

Da Fabian kom, prøvde de å gjøre det beste ut av situasjonen – de drakk en del alkohol, var nakne sammen, og lo mye. Samtalen hadde en god flyt, og det skulle vise seg at denne hendelsen ble starten på et veldig nært vennskap.

BLE NÆRE VENNER: Christian, Nicole og Fabian. Foto: Privat
BLE NÆRE VENNER: Christian, Nicole og Fabian. Foto: Privat Vis mer

- Fabian og jeg ble «venner med frynsegoder», men vi var bestevenner alle tre, sier Nicole.

Nicole og Christian følte at de kom hverandre enda nærmere etter dette, og relasjonen dem i mellom ble styrket. De forlovet seg, og flyttet til en større by, Köln.

Da Fabian var ferdig med studiene, ønsket han å flytte til Köln. Han ville bo i en større by, og han ønsket å bo nærmere Nicole og Christian. Han fikk tilbud om å sove på sofaen deres inntil han fant et sted å bo.

- Vi var midt i bryllupsplanleggingen, og Fabian bidro så godt han kunne, forteller Nicole og Christian.

Å være «den tredje personen»

De tre gjorde alt sammen. Fabian var med på alle aktiviteter, han hjalp både Nicole og Christian med jobbrelaterte ting, og tok vare på dem om de ble syke. Nicole og Christian påvirket Fabian til å leve sunnere, og begynne å trene. De gjorde hverandre lykkeligere, og sammen bygget de opp hverandres selvtillit.

- Var det rart for deg å være en del av et forhold, hvor paret var gift?

- Jeg brydde meg ikke så mye om at jeg var «den tredje personen», og at Nicole og Christian var gift. De har alltid vært flinke til å inkludere meg i alt. Jeg var jo med på bryllupsforberedelsene, og jeg var så glad på vegne av mine to bestevenner, og så glad for at de fikk det beste bryllupet de kunne ha fått. Jeg kunne jo også forlate relasjonen om jeg ønsket det, eller møte andre kvinner, sier Fabian.

GIFTET SEG: Christian og Nicole giftet seg i 2015. Nå ønsker de å inkludere Fabian i ekteskapet. Foto: Privat
GIFTET SEG: Christian og Nicole giftet seg i 2015. Nå ønsker de å inkludere Fabian i ekteskapet. Foto: Privat Vis mer

Etterhvert som de tre skapte en hverdag sammen, innså de at Fabian var en naturlig del av deres forhold. De ønsket å leve sammen, alle tre. Dersom Nicole og Christian kranglet, kom Fabian inn som en fredsmegler.

- Vi fant ut at ekteskapet vårt ikke var komplett uten Fabian. Vi var alle redde for å miste hverandre, og det var da vi innså at vi er polyamorøse, sier Nicole.

Fabian ønsker også å kunne være en del av ekteskapet, og det er nettopp derfor de jobber for rettigheter for polyamorøse.

- Kanskje det blir mulig en dag. Om det skjer, blir vårt bryllup det beste noen gang, sier han optimistisk.

Sover i samme seng

Alle tre deler seng, men det er Nicole som har en seksuell relasjon til Christian og Fabian – mannfolka er ikke intime sammen. Vanligvis sover Nicole i midten av senga, med en mann på hver side.

- Jeg vil beskrive oss som heterofile når det gjelder sex, men ikke når det gjelder å elske en annen person. Derfor er det ikke noe problem å dele seng, forklarer Christian.

Triaden begynte etter hvert å snakke om mulighetene for familieforøkelse, og fant ut at de ønsket å få et barn sammen.

GRAVID: Nicole ble gravid, og for ett år siden ble sønnen deres født. Foto: Privat
GRAVID: Nicole ble gravid, og for ett år siden ble sønnen deres født. Foto: Privat Vis mer

For ett år siden ble sønnen deres født. De går ikke ut med navnet hans offentlig, slik at han slipper at folk googler navnet hans når han blir eldre, eller roper etter ham på gata.

De vet hvem den biologiske pappaen er, men det er noe de velger å holde hemmelig.

- Hvem som er den biologiske faren betyr ingenting for oss, men vi ønsket å vite det i tilfelle sønnen vår spør oss en dag. Både Christian og Fabien er like mye pappa for sønnen vår, og alle tre elsker ham mer enn noe annet i verden, forteller Nicole.

FIKK EN SØNN: Familien velger å ikke gå ut med navnet til sønnen. Foto: Privat
FIKK EN SØNN: Familien velger å ikke gå ut med navnet til sønnen. Foto: Privat Vis mer

Holdt forholdet hemmelig

Før triaden ble foreldre, var det svært få som visste at de levde i et polyamorøst forhold. Det var kun deres nærmeste venner som visste det.

- Vi hadde noen dårlige erfaringer fra tidligere – enkelte venner aksepterte ikke at Fabian ikke fikk ha «sin egen kvinne». Derfor holdt vi forholdet skjult i flere år. Noe av grunnen var også at vi ikke trodde at et forhold med tre personer kunne vare, derfor sa vi ikke noe til foreldrene våre. Men da jeg ble gravid, måtte vi være åpne om det, forklarer Nicole.

Da de først valgte å være åpne om relasjonen, fikk de mange forskjellige kommentarer. Det er mange som har problemer med å skille polyamori og åpent forhold, forklarer Nicole.

- Mange tror at det kun handler om sex, mens andre synes det er kult å omfavne kjærligheten på denne måten, og at vi er veldig heldige.

For andre er det uforståelig at to menn kan «dele» på en kvinne. - Nicole

- Det mange misforstår, er at vi er like involvert i forholdet alle tre – vi lever sammen som en triade. Christian og Fabian har også kjærlighet for hverandre. Mange tror at sjalusi vil ødelegge relasjonen, men nå har vi kjent hverandre i 10 år, og bodd sammen i fem år, og det går veldig fint, sier Nicole.

MANGE MISFORSTÅELSER: - Det mange misforstår, er at vi er like involvert i forholdet alle tre – vi lever sammen som en triade, sier Nicole. Foto: Privat
MANGE MISFORSTÅELSER: - Det mange misforstår, er at vi er like involvert i forholdet alle tre – vi lever sammen som en triade, sier Nicole. Foto: Privat Vis mer

Fordelene med å være tre

Familien håper at sønnen deres blir møtt med forståelse når han vokser opp.

- Vi er selvfølgelig redde for at folk skal fortelle han at måten vi er og lever på, ikke er riktig, og at han kun har én pappa. Det er grunnen til at vi kjemper for bedre rettigheter, altså at han kan ha mer enn én pappa – også på papiret. Det er så mange barn som har en biologisk far og en stefar, og det er helt greit, så vi ser ikke at vår måte å leve på skal være så annerledes fra det – bortsett fra at vi er en lykkelig familie som lever sammen, forklarer Nicole.

Christian forklarer at det er en stor fordel å være en ekstra voksenperson. For en stund siden måtte Nicole på sykehuset, og da var begge fedrene alene med sønnen. Den ene lagde mat, mens den andre roet ned sønnen. De bruker «dad» og «daddy» for å skille mellom de to.

TO PAPPAER: Den lille gutten vokser opp med to pappaer, noe familien ser på som en stor fordel. Foto: Privat
TO PAPPAER: Den lille gutten vokser opp med to pappaer, noe familien ser på som en stor fordel. Foto: Privat Vis mer

- Etter corona ser vi for oss at én av oss kan være hjemme med sønnen vår enkelte kvelder, mens de to andre har mulighet til å dra ut og spise eller finne på noe annet. Fabian og jeg har allerede planlagt en guttekveld ute, sier Christian.

- En annen fordel er at sønnen vår kan lære forskjellige ting fra oss alle tre. Christian er god på musikk, Fabian er god på å tegne, og jeg er god i matematikk. Vi gleder oss til å se ham vokse opp og finne ut av hva han interesserer seg for, smiler Nicole.

Alle tre ser positivt på fremtiden, og de har stor tro på at de vil få bedre rettigheter med tiden.

- Vi er aktive på Instagram og YouTube, hvor vi får meldinger fra utrolig mange familier og triader som takker oss for åpenheten. Vi håper at vi kan få minst ett barn til, og at vi kan vise verden hvor lykkelige barn i polyamorøse familier kan være, sier Nicole.

KAN LÆRE FRA ALLE TRE: Nicole, Christian og Fabian mener at sønnen er heldig som kan lære så mye forskjellig fra dem alle tre. Foto: Privat
KAN LÆRE FRA ALLE TRE: Nicole, Christian og Fabian mener at sønnen er heldig som kan lære så mye forskjellig fra dem alle tre. Foto: Privat Vis mer

Færre giftemål, flere skilsmisser

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at færre gifter seg, og flere skiller seg. Antall giftemål og separasjoner/skilsmisser er nesten likt.

Den amerikanske studien «Prevalence of Experiences With Consensual Nonmonogamous Relationships» (Haupert et al., 2017) viser at én av fem amerikanere har hatt et ikke-monogamt forhold i løpet av livet, og at én av 20 lever i et akkurat nå. 4-5 prosent av Canadas befolkning er polyamorøse.

Det virker som at polyamori sakte, men sikkert blir mer vanlig i Norden også, men det finnes lite forskning. I Norge i dag er det ulovlig å inngå ekteskap mellom flere enn to personer.

- Noe av det som oppleves som mest utfordrende for polyamorøse familier, er stigma. Både sosialt, i samfunnet og med tanke på hva som er lovlig. I mange land er det ikke lovlig at et barn har mer enn to foreldre, derfor vil en tredje- eller fjerdepart stå i en veldig sårbar situasjon med tanke på relasjonen til barnet. Om begge biologiske foreldre dør, er det ikke nødvendigvis slik at forelderen eller foreldrene som er igjen får foreldreretten til barnet, sier Elisabeth Sheff.

Sheff omtales som en av verdens fremste eksperter på polyamori. Hun har en doktorgrad i sosiologi, og har forsket på polyamori i flere år – spesielt barn i polyamorøse familier. Hun er også foredragsholder og forfatter.

- Noen opplever stigma fra andre på grunn av foreldrenes valg, og hvem de er. Selv om seksualitet i de fleste tilfeller ikke er et valg. Det kan også bli vanskelig med øvrig familie, hvor for eksempel besteforeldre tar avstand, sier Sheff, og tilføyer:

- En annen utfordring kan være barneoppdragelse, dersom foreldrene har forskjellige meninger om barneoppdragelse. Dette kan være vanskelig om man bare er to personer også.

FORSKER PÅ POLYAMORI: Elisabeth Sheff. Foto: Privat
FORSKER PÅ POLYAMORI: Elisabeth Sheff. Foto: Privat Vis mer

Likevel forklarer Sheff at de fleste polyamorøse familier opplever at fordelene er større enn ulempene.

- Om familien består av flere enn to voksne, har man mer ressurser. Man får mer penger, og det er flere som deler på utgiftene. Barnet får generelt mer oppmerksomhet. En stor fordel når man har en baby, er at man kan bytte på å stå opp på natta, slik at alle blir mer uthvilt.

Praktisk å være flere

Når barnet vokser opp, vil det ha flere voksenpersoner å støtte seg til og søke råd fra.

- Flere kan være med og leke, og hjelpe til med lekser. Det blir enklere med praktiske gjøremål i hverdagen, da flere kan kjøre til og fra skole og aktiviteter. Men det mest unike med polyamorøse familier er at de ofte er svært gode på å kommunisere, og de er veldig ærlige med hverandre. Derfor blir mange barn flinke til å snakke om følelser, løse konflikter, og bevare emosjonell intimitet. Dette er gode egenskaper de tar med seg videre i livet, sier Sheff.

Sheff mener at det kan være lurt å holde hvem som er barnets biologiske far skjult, men at barnet bør få vite det om det er ønskelig. Hun mener også at åpenhet er bra, men kun dersom det er trygt. I verste fall kan det ødelegge en person sitt liv.

- Det avhenger veldig av livssituasjon, hvor du bor, og hva du jobber med. Jeg vet om folk som har mistet jobb og leilighet fordi sjefen eller utleieren har funnet ut at vedkommende er polyamorøs. Andre har mistet barna på grunn av det. Dersom man lever i en liberal by, gjerne en større by, og er i en trygg familiesituasjon, synes jeg det er fint å være åpen om at man er polyamorøs. Det bidrar til normalisering.

Slik snakker du med barna

Men hva skal man si til barna? Det vil ofte avhenge av barnets alder. Sheff anbefaler å være ærlig.

- Om du skjuler informasjon, vil barnet uansett finne ut av det etter hvert, og da kan det oppfattes som at du skjuler det fordi du skammer deg. Fortell barnet at dere snakker om familiesituasjonen hjemme, og at det er privat. Si også at barnet kan spørre om hva som helst hjemme. Små barn kan skjønne det.

- Hvordan oppleves dette for tenåringer i polyamorøse familier?

- I mange land er skilsmisser utrolig vanlig – det er mange barn som har mer enn to foreldre. Mange oppfatter polyamorøse familier som foreldre som har skilt seg, men fortsatt går bra overens, mens andre tror det er øvrige familiemedlemmer, som onkler eller tanter. Ofte går disse familiene under radaren, og blir ikke lagt merke til, sier Sheff, og legger til:

- Om man synes det er ubehagelig å ta med venner hjem, kan man møtes andre steder, som i parken, på aktiviteter, kjøpesenter eller kino.

Ingen rettigheter

Sex- og relasjonscoach Mimmi Monell mener at polyamorøse familier ikke har noen rettigheter overhodet.

- Lovene rundt familier er bygget opp rundt samfunnets normer, og idealiseringen av heteronormative par. Biologi har lenge vært et avgjørende prinsipp i beslutninger om hvem som skal ha omsorgsrett for barn, uavhengig av hvem som reelt sett har omsorgen for barna.

Monell mener at det kan være problematisk:

- Dette gjør barna sårbare for eventuelle inngripende og livsomveltende forandringer dersom den (eller de) som har foreldreansvar skulle gå bort, og barnet risikerer å miste de omsorgspersonene som ikke anerkjennes av staten.

Slik er reglene

Halvor Frihagen, advokat i Advokatfirma Andersen & Bache-Wiig AS, forklarer at barn kun har to juridiske foreldre, ifølge det norske lovverket. Som regel er dette barnets biologiske foreldre, med mindre barnet er adoptert.

- I dag ser man at mange barn har flere sosiale foreldre, altså flere voksne de bor sammen med som tar del i omsorgen for barnet, enn de to juridiske foreldrene, da mange voksne skiller seg og får nye partnere. Det er helt klart den vanligste grunnen til at barnet får flere foreldre enn de juridiske, men det finnes også foreldre som har problemer med å ta vare på sitt eget barn, og derfor får en venn til å ta over ansvaret, eller at et homofilt og lesbisk par avtaler å få barn sammen. Og så har man polyamorøse familier hvor flere voksne oppdrar barnet sammen.

ADVOKAT: Halvor Frihagen. Foto: Privat
ADVOKAT: Halvor Frihagen. Foto: Privat Vis mer

Så lenge begge de juridiske foreldrene lever, kan ingen andre få foreldrerett for barnet. Om en av dem faller fra, vil gjenværende forelder få ansvaret alene. Om begge foreldre dør, kan slektninger til barnet eller andre som er nært knyttet barnet få omsorgsretten. Dette bestemmes i retten.

- I slike tilfeller skal retten legge vekt på den avdødes ønsker – spesielt om det er uttrykt skriftlig. Deretter vil retten avgjøre hva som er det beste for barnet. Om barnet har bodd med en tredje forelder, og det ikke er noe galt med vedkommende, skal det mye til for at domstolen lar en slektning som ikke har like mye kontakt med barnet, får ta over ansvaret, sier Frihagen.

Dersom man er tre voksne som har ansvaret for et barn, og personen som ikke er juridisk forelder flytter ut, kan det oppstå en konflikt. I slike tilfeller vil ikke personen som flytter ut ha krav på samvær med barnet.

- Det finnes tydelige argumenter mot å åpne foreldreansvar for mer enn to, og det er fordi vi ser hvor mye konflikt som kan oppstå med kun to foreldre. Et argument for å åpne for at flere skal få foreldreansvar, er at vi ser at polyfamilier er gode på avtaler. Det er litt mer komplekst å leve i en polyfamilie – man er nødt til å snakke godt sammen og lage avtaler, noe som kan forhindre konflikter i etterkant, sier Frihagen, og tilføyer:

- Skal det skje endringer må visse krav være på plass, blant annet langvarig kontakt med barnet, og det bør åpenbart settes en maksgrense på antall foreldre. Det viktigste er at det tas en avgjørelse som er det beste for barnet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer