Posttraumatisk Stressyndrom

Posttraumatisk stresslidelse rammer ikke bare krigsveteraner og voldtektsofre

- Det er en psykisk lidelse man kan få etter å ha opplevd hendelser som har fått deg til å frykte for livet, eller som har krenket deg dypt, sier eksperten.

PTSD: Det er slett ikke bare krigsveteraner og voldtektsofre som kan rammes av posttraumatisk stresslidelse. Foto: Shutterstock / KieferPix
PTSD: Det er slett ikke bare krigsveteraner og voldtektsofre som kan rammes av posttraumatisk stresslidelse. Foto: Shutterstock / KieferPix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noensinne sett en amerikansk film (selvfølgelig har du det) så har du garantert hørt om postraumatisk stresslidelse, også kjent som PTSD. Og kanskje tenker du at dette er noe som bare rammer krigsveteraner og voldtektsofre – for sånn er det i hvert fall på film.

Men sånn er det ikke i virkeligheten. Det kan nemlig ramme langt flere.

LES OGSÅ: Cecilie (25) ble voldtatt av flere menn: - Jeg la skylden på meg selv

– PTSD er en psykisk lidelse man kan få etter å ha opplevd hendelser som har fått deg til å frykte for livet, eller som har krenket deg dypt. Slike hendelser omtales ofte som psykologiske traumer, sier Gertrud Sofie Hafstad, psykolog og forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, til KK.no. 

Derfor kan man få symptomer på denne lidelsen etter mange ulike opplevelser, som for eksempel alvorlige ulykker, vold, voldtekt og andre seksuelle overgrep. Men også etter dødsfall og naturkatastrofer.

– Generelt sett er det sånn at hendelser som innebærer menneskelig ondskap gir større risiko for langvarige plager, enn hendelser som ikke er menneskeskapte, for eksempel ulykker og naturkatastrofer, sier hun og legger til: 

– I befolkningen generelt i Europa ser vi at omkring 2 av 100 til enhver tid har denne lidelsen, og nesten 4 av 100 i USA. 

Og i likhet med mange andre psykiske lidelser, har kvinner større risiko for å utvikle PTSD enn det menn har.

LES OGSÅ: Tre psykiske lidelser vi bør snakke mer om

Fire hovedgrupper med symptomer

PTSD er en angstlidelse, men ifølge Joar Øveraas Halvorsen, som er psykolog og postdoktor ved traumepoliklinikken ved Nidaros DPS, skiller den seg fra andre angstlidelser ved at tanker om det man frykter skaper så stort ubehag at man prøver å unngå det.

– En person med edderkoppfobi vil hovedsakelig oppleve ubehag når man blir eksponert for edderkopper. En person med PTSD vil oppleve stort, og ofte uhåndterbart ubehag bare ved å tenke på den traumatiske hendelsen, sier han til KK.no. 

Han forteller at det er særlig fire hovedgrupper av symptomer som kjennetegner posttraumatisk stresslidelse: 

1. Gjenopplevelse
At man gjenopplever den traumatiske hendelsen, enten ved mareritt, eller ved å frivillig eller ufrivillig tenke på den. Noen kan også oppleve «flasbacks», som er en særlig sterk form for gjenopplevelse hvor personen har en opplevelse av at den traumatiske hendelsen gjentar seg her-og-nå. 

2. Unngåelse
Man unngår aktivt å snakke om, eller tenke på den traumatiske hendelsen, eller man unngår mennesker, steder eller aktiviteter som minner om den traumatiske hendelsen. Det som kjennetegner PTSD er at dette unngåelsesmønsteret blir ganske vidt - slik at man unngår en rekke normale, trygge hendelser og situasjoner, og dette skaper en vesentlig funksjonsnedsettelse. 

3. Negativ affekt 
Overdrevne negative tanker om seg selv eller verden, og overdreven skyldfølelse for det som har hendt. Personer med PTSD tenker typisk at «verden er et farlig sted» eller «jeg er en dårlig/inkompetent person».

4. Kroppslig hyperaktivering
Man kan kjenne på fysiske reaksjoner som hjertebank, tung/rask pust, svetting i håndbakene, irritabilitet, søvnvansker, konsentrasjonsvansker.

LES OGSÅ: Dette skjer når du ikke sover en hel natt

MER UTSATT: I likhet med mange andre psykiske lidelser har kvinner større risiko for å utvikle PTSD enn det menn har. Foto: Shutterstock / l i g h t p o e t
MER UTSATT: I likhet med mange andre psykiske lidelser har kvinner større risiko for å utvikle PTSD enn det menn har. Foto: Shutterstock / l i g h t p o e t Vis mer

De fleste vil bli friske

PTSD kan for noen være en kronisk lidelse, men Halvorsen forteller at en stor andel personer opplever at symptomene går over av seg selv. 

For eksempel; kort tid etter en voldtekt vil over 90 prosent av kvinner oppleve så mange symptomer at de tilfredsstiller kriteriene for PTSD, men over tid vil symptomene gå over av seg selv for en betydelig andel. Tre måneder etter voldtekten er det cirka 50 prosent som tilfredsstiller kriteriene til en diagnose. 

For de pasientene som ikke opplever naturlig symptomreduksjon over tid finnes det heldigvis god behandling. 

– Det er god forskningsmessig støtte for at såkalt traume-fokusert behandling er en effektiv behandling av PTSD. Da fokuserer man på den traumatiske hendelsen ved å snakke om den i detalj, og eksponere seg for trygge situasjoner som minner om den traumatiske hendelsen, forklarer Halvorsen. 

Mellom 50-80 prosent av pasienter med PTSD som mottar traume-fokusert behandling bli bedre eller helt friske. Men dette innebærer også at 20-50 prosent vil ha plager selv etter endt behandling. 

– En del av disse pasientene vil nok kunne oppleve bedring om de mottar annen type behandling, men en betydelig minoritet pasienter vil nok dessverre kunne ha en kronisk, livslang lidelse, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer