Posttraumatisk Stressyndrom

Posttraumatisk stresslidelse rammer ikke bare krigsveteraner og voldtektsofre

- Det er en psykisk lidelse man kan få etter å ha opplevd hendelser som har fått deg til å frykte for livet, eller som har krenket deg dypt, sier eksperten.

PTSD: Det er slett ikke bare krigsveteraner og voldtektsofre som kan rammes av posttraumatisk stresslidelse. Foto: Shutterstock / KieferPix
PTSD: Det er slett ikke bare krigsveteraner og voldtektsofre som kan rammes av posttraumatisk stresslidelse. Foto: Shutterstock / KieferPix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noensinne sett en amerikansk film (selvfølgelig har du det) så har du garantert hørt om postraumatisk stresslidelse, også kjent som PTSD. Og kanskje tenker du at dette er noe som bare rammer krigsveteraner og voldtektsofre – for sånn er det i hvert fall på film.

Men sånn er det ikke i virkeligheten. Det kan nemlig ramme langt flere.

LES OGSÅ: Cecilie (25) ble voldtatt av flere menn: - Jeg la skylden på meg selv

– PTSD er en psykisk lidelse man kan få etter å ha opplevd hendelser som har fått deg til å frykte for livet, eller som har krenket deg dypt. Slike hendelser omtales ofte som psykologiske traumer, sier Gertrud Sofie Hafstad, psykolog og forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, til KK.no. 

Derfor kan man få symptomer på denne lidelsen etter mange ulike opplevelser, som for eksempel alvorlige ulykker, vold, voldtekt og andre seksuelle overgrep. Men også etter dødsfall og naturkatastrofer.

– Generelt sett er det sånn at hendelser som innebærer menneskelig ondskap gir større risiko for langvarige plager, enn hendelser som ikke er menneskeskapte, for eksempel ulykker og naturkatastrofer, sier hun og legger til: 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer