Kultur

Prince - nesten konge

Prince er tilbake – med gitaren han har tyvlånt fra U2. Holder det?

Prince - nesten konge
Publisert
Sist oppdatertPrince: «Planet Earth»

 • Utgitt av Columbia/SonyBMG
 • Sjanger: Funk, R&B, pop, rock ...
 • Karakter: kkkkkk

  «I love you baby, but not like I love my guitar,» fastslår Prince frekt i singelen «Guitar». Han er tydeligvis også glad i gitarriffene til U2, i og med at nevnte låt låner temmelig mye fra irenes sang «I will follow». Litt av Paul McCartneys «Back in the USSR» er også å høre – men vi legger godviljen til og velger å kalle det inspirasjon framfor plagiat. Litt armslag må vi innvilge gamle helter ...

  Fra ræl til rock
  For det er først og fremst gamle musikalske heltedåder vi forbinder Prince med. Likevel er det gledelig å konstatere at hans ferske plate «Planet Earth» er hans beste på årevis. Etter at han ga ut «The Love Symbol Album» i 1992 har det meste som har kommet på plate fra Prince vært – unnskyld uttrykket – ræl.

  Live er det imidlertid få som nærmer seg den lille prinsen, på scenen er han makeløs.

  Rumperistebass
  Derfor er forventningene sjelden skyhøye til nye Prince-plater. Men skulle du sett – denne gang klinker han til og er tilbake i god popform, om enn ikke toppform. Som vanlig kaster Prince et utall musikalske sjangre inn i miksen, plata er pop, rock, R&B, funk og disco på ett brett.

  Aller kulest er Prince når han lager frekk, glatt funkpop som «Chelsea Rogers», en deilig låt med fantastiske korister, funky blåserekke og en rumperistende basslinje slik bare Prince kan servere.

  Godnatthistorier
  Videre får du et par vakre, varme ballader, perlende pop, gitarrock og noen sløye sensuelle R&B-låter som definitivt er tiltenkt «babymaking music»-kategorien. 49-åringen er fortsatt klar for å sjarmere jentene i seng med titler som «Future Baby Mama» og «Mr Goodnight», og selv om vi savner råheten fra gamle hits som «Darling Nikki» og «If I was your girlfriend» er det morsomt å høre at Prince fremdeles ikke holder tilbake.

  Beste på lenge
  Det er ikke til å stikke under en stol at Prince ikke når opp til gamle høyder. Men «Planet Earth» er likevel lyden av et musikalsk multitalent som har beholdt lekenheten og gløden, selv om han ikke føles like definerende og relevant som han gjorde tidligere. Albumet er hans beste på 15 år - vi applauderer comebacket, og er glade for å ha ham i cd-spilleren igjen. Neste gang er han sikkert enda bedre.

  Rene ord for pengene fra Prince: «Jeg elsker deg, men jeg elsker gitaren min mer». Ok.
  Rene ord for pengene fra Prince: «Jeg elsker deg, men jeg elsker gitaren min mer». Ok. Vis mer
  Prince - nesten konge
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer