Kultur

Priset av Nordisk Råd

Svenske Göran Sonnevi vant Nordisk råds litteraturpris.

Göran Sonnevi fikk Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen Oceanen.
Göran Sonnevi fikk Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen Oceanen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Göran Sonnevis diktsamling Oceanen sammenliknes med havet - «et ordhav å synke ned i, la seg omslutte av,» skriver Astrid Trotzig, det svenske medlemmet av bedømmelseskomiteen, om dikteren. I dag fikk Sonnevi den høythengende utmerkelsen Nordisk råds litteraturpris.





- Oceanen spenner
over et liv og en poesi som ennå er levende, som ikke er avsluttet og som er søkende. Med en intens nødvendighet skriver Sonnevi poesi som er i stadig dialog med så vel de politiske og sosiale hendelsene som de personlige spørsmålene om skyld og ansvar.

Diktene synes som et oppgjør med Sonnevis politiske overbevisning, et oppgjør med venstresida. Oceanen er et et bilde på utopi, for demokrati, for viljen til å gjøre det riktige og velge rett, sier Astrid Trotzig.

Sonnevi har vært nominert til prisen hele seks ganger og debuterte allerede i 1961.

– Han har i årevis vært Nordens største lyriker og burde ha mottatt prisen for lenge siden, skriver litteraturanmelder Terje Stemland i Aftenposten.

Prisen er på 350 000 DKK.



Bibliografi
1991 Dikter 1959-72, dikt
1991 Trädet, dikt
1992 Framför ordens väggar - dikter i översättning 1959-92
1994 Oavslutade dikter och Trädet, dikt
1996 Det omöjliga, dikt
1996 Mozarts tredje hjärna, dikt
1999 Mozarts tredje hjärna, dikt
2002 Klangernas bok, dikt
2005 Oceanen, dikt


Priser
Carl Emil Englund-priset 1971
Bellmanprisen og SvD:s litteraturpris 1979
De Nios pris 1988



Disse var nominert i år:

Danmark:
Claus Beck-Nielsen: Selvmordsaktionen. Beretningen om forsøget på at
indføre Demokratiet i Irak i året 2004

Thomas Boberg: Livsstil, dikt

Finland:
Asko Sahlberg: Tammilehto (Eklunden), roman
Fredrik Lång: Mitt liv som Pythagoras, roman

Island:
Auður Jónsdóttir: Fólkið i kjallaranum (Dem i kælderen), roman
Kristín Marja Baldursdsttir: Karitas, an titils (Karitas, utan titel), roman

Norge:
Edvard Hoem: Mors og fars historie, roman
Øivind Hånes: Pirolene i Benidorm, roman

Sverige:
Lotta Lotass: skymning:gryning, roman
Göran Sonnevi: Oceanen, dikt

Færøyene:
Ingen nominert

Grønland:
Julie Edel Hardenberg: Den stille mangfoldighed, bildepoesi

Det samiske språkområdet:
Jovnna Ande Vest: Arbbolaccat 3 (Arvingene 3), roman

Göran Sonnevi fikk Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen Oceanen.
Göran Sonnevi fikk Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen Oceanen. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer