ANTISUPER: Forfatter og blogger, Kristine Storli Henningsen, er ikke redd for å vise seg slik hun virkelig er. Foto: All Over Press Norway
ANTISUPER: Forfatter og blogger, Kristine Storli Henningsen, er ikke redd for å vise seg slik hun virkelig er. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Bak Fasaden

- Problemene forsvinner ikke selv om det ser bra ut på utsiden

Kristine Storli Henningsen har kastet alt som heter fasade, for hvem liker vel egentlig perfekte mennesker.

Det er lett å tenke at fasade er noe som gjelder «de andre». Noe de driver med på vestkanten, med hytter, designvesker og Canada Goose-jakker. Hvem vil vel innrømme at de bryr seg om en overflatisk fasade? 

Fasade handler om mer enn materialisme. Det handler om hvordan vi framstiller oss som mennesker, og det angår oss alle. Helt ærlig, kaller du mann og barn for «baby» og «gullet» like ofte når du ikke har publikum? Snakker du ikke litt penere med dine nærmeste foran andre?

LES OGSÅ: De vi sammenligner oss med er også bare mennesker

Slutt med perfeksjonsjaget

En som prøver å være en motvekt til perfeksjonsjaget, er Kristine Storli Henningsen, forfatter og blogger kjent som Antisupermamma.  

Rent teoretisk vet vi at vi liker ekte mennesker med ekte problemer. Likevel tviholder vi på masken – hvorfor det, egentlig?  Ifølge henne handler fasadejaget om to ting:   
– Først og fremst handler det om overlevelse. Mennesket er flokkdyr og har dermed et grunnleggende behov for å bli likt og etterape hverandre. For det andre lever vi i en tid med sosiale medier som kun viser en flik av livet vårt; når vi ser vakrest ut og har det som best.

– Veldig mange tenker nok at fasaden virker selvoppfyllende. Jo bedre jeg framstår utad, desto bedre vil jeg ha det selv. Det er tross alt lettere å fikse på fasaden enn å fikse vonde følelser. Det er viktig å være klar over at verken problemer eller sårbarhet forsvinner selv om det ser bra ut på utsiden. 

– Jo finere fasade desto mindre lykkelig er du?   
– Nei, men jeg tror at hvis du virkelig har det bra, er ikke fasaden like viktig …  

Spesialpsykolog Gry Stålsett ved Modum Bad møter mange ressurssterke personer som er «rammet» av et fasadeliv.  

– Mennesker som har tellekanter på alt og ikke våger å vise følelser, mister noe av seg selv og mister noe i møte med hverandre. Vi blir til i våre relasjoner, så når vi ikke deler livet slik det er, motsetningsfylt og sammensatt, med hverandre – blir det tomt. Og ja – kjedelig og irriterende, sier psykologen. 

LES OGSÅ: Bli komfortabel med kroppen din.

Mindre empati

Etter hennes mening lever vi i en tid da vi konstant kommer til kort gjennom å sammenligne hverandres masker, og derfor skjuler hvordan vi egentlig har det.   

– Vi søker anerkjennelse i hva vi GJØR og HAR mer enn i hvem vi ER. Vi blir vår egen iscenesettelse. Jeg er mitt utseende, jeg er min kropp, jeg er hjemmet mitt, bilen min og jobben min. Resultatet er ensomhet, meningsløshet, tilbakevendende depresjoner, tap av vennskap og nærhet, og etter hvert tap av fornemmelsen av hvem vi er, advarer hun. 

Dette er ifølge Stålsett sentralt for depresjonsepidemien i vår tid. Depresjon er den nest største årsaken til fravær fra arbeidslivet i alderen 23–47 år. I idealet om lykke og suksess hører ikke tristhet og feilbarlighet hjemme, tror vi. Dette er en stor misforståelse.  

Man tror at fasaden vekker beundring, men ofte leder den bare til misunnelse og utrygghet.

– Vi blir mindre empatiske, mer kyniske, samtidig som selvskading, psykiske lidelser og selvmordstanker øker.  
Dette høres jo slett ikke bra ut. Skal vi aldri holde maska?   

– Det kan selvfølgelig være nyttig og empatisk å skjule dine spontane negative følelser for noen, men stort sett er fasade­kulturen negativ, sier psykologen. 

Samtidig som vi polerer vår egen fasade, synes vi merkelig nok at det er ganske irriterende med perfekte folk.  

– Nettopp, bifaller Antisupermamma. – I mine foredrag ber jeg publikum nevne én ting som er bra med en plettfri fasade. Jeg har ennå ikke fått noe godt svar. Vi liker mennesker som er varme, sårbare, uperfekte og ekte. Tvert imot av hva vi tror, vil det å tørre og vise seg sårbar gjøre deg sterkere. Jeg blir i alle fall det. Folk kan ikke ta meg på noe, jeg har sagt alt selv, sier bloggeren, som får fnatt av rosenrøde kjærestemeldinger på sosiale medier. 

Samtidig innrømmer hun sin egen delaktighet, det blir mye «godværsbilder». 

– Men jeg liker jo mye bedre ekte innlegg som jeg kan flire av, kjenne meg igjen i og tenke: «Ja, ja. Kjærligheten overlever tross alt. Vi er ikke de eneste som baler litt her», sier Storli Henningsen, som planlegger at neste gratulasjon til mannen skal være av det herlig-ærlige slaget.   

Hun innrømmer at å gi blaffen slik hun gjør, også er et image, men at det er ekte. Når hun får besøk, må gjestene klare seg på egen hånd.  

– Jeg pleier å si: «Her ser det ut som et grisehus, men det får dere tåle. Jeg lager ikke mat eller drikke, dere får gå i kjøleskapet selv.» Da ler de og sier: «Ja, ja, du leker virkelig ikke antisupermamma, Kristine!» Og det tar jeg som en stor kompliment!

7 tegn på at du er et fasademenneske

 • Du snakker som regel om hus, bil, siste utenlandsreise og ting som er «koselig» og ufarlig, og deler sjelden vanskelige opplevelser og de nære ting med andre.   
 •  Du får panikk om du får uventet besøk. 
 •  Du blir ofte flau over familien din, og skulle ønske de var litt annerledes. 
 •  Du bruker mye tid på å overanalysere Facebook-oppdateringer og -bilder, og humøret avhenger av antall likes.
 •  Du føler deg ensom, selv om du har venner og familie. 
 •  Du føler at alle andre er lykkeligere, gladere, bedre og mer vellykket enn deg. 
 •  Du kan ikke huske sist du gråt foran andre. 

5 råd fra psykologen

 •  Øv deg på å VÆRE, framfor å prestere og gjøre.
 •  Å dele følelser og opplevelser med andre er oppskriften på mindre ensomhet. Sårbarhet, feil og mangler er hva som knytter oss sammen og skaper gjenkjennelse og nærhet.
 •  Gi folk en «værmelding» på hvordan du virkelig har det. Det er gjenkjennbart og gjør andre tryggere. F.eks: «I dag er jeg litt irritabel og lei meg, men det har ikke noe med deg å gjøre.» 
 •  Å invitere noen til et rotete hjem er GULL! Gjestene vil senke skuldrene, og dere får mer spennende, ærlige og livgivende samtaler. 
 •  Det er ingen skam å søke hjelp. Det er alltid trygt å prøve ut følelser og tanker i et trygt rom med en fagperson. 

Kilde: Gry Stålsett, spesialpsykolog ved Modum Bad og førsteamuniensis i religionspsykologi

5 senk skuldrene-tips fra «Antisupermamma»

 • Legg ut flere uperfekte bilder, skriv noe ærlig på sosiale medier, og se hvor mange likes du får. 
 • Del en svakhet, noe flaut eller sårbart, og legg merke til reaksjonene du får. Ler de, får du støtte, eller starter du kanskje en ekte samtale? 
 • Tenk på hvem du liker å være sammen med og ser opp til, og hvorfor? Det er ytterst sjelden fordi hun har en stram og veltrent kropp, veier 50 kilo og alltid har et strøkent hus.  
 • Alle baler med sitt (bak Facebook-fasaden). Vi tror at vi deler mer enn noen gang, men egentlig deler vi bare smørsiden. 
 • Ingen bryr seg om huset ditt var ryddig i begravelsen din. De snakker om hva du betydde for dem som menneske. Ektheten din. 

Kilde: Kristine Storli Henningsen, forfatter, blogger og foredragsholder, driver bloggen Antisupermamma

Denne artikkelen er også publisert i KK 22/2016.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: