Mille Dinesen:

Prøvde å få barn i 10 år: - Det var intenst og vanskelig

Den danske skuespilleren Mille Dinesen er vant til å få det hun ønsker seg. Men det skulle gå 10 år å få oppfylt drømmen om å bli mor.

Etter måneders hjemmetilværelse med lille Eddie under koronaen er det fint å komme tilbake til en mer alminnelig hverdag med avtaler, arbeid og alenetid, synes Mille. FOTO: Mathilde Schmidt
Etter måneders hjemmetilværelse med lille Eddie under koronaen er det fint å komme tilbake til en mer alminnelig hverdag med avtaler, arbeid og alenetid, synes Mille. FOTO: Mathilde Schmidt Vis mer
Publisert

Mille Dinesen (46)

Dansk skuespiller
Bor i København med sønnen Eddie, snart to.
Utga i 2016 boken «Min egen vej» om sunnhet og velvære, og lanserte nylig en holistisk skjønnhetsserie.
Aktuell med tittelrollen i tv-serien «Rita», som går på Netflix.

Mille Dinesen har vært på en lengre taxitur. Da hun ankom hotellet der vi skal møtes, ringte hunde­lufteren. «Du har låst feil lås», lød det i den andre enden. Og så måtte taxien bare snu tilbake hjem. Hundelufteren ble låst inn. Mille ­Dinesen hoppet inn i taxien igjen, og nå er hun her.

Hun flirer. Sånn går det når man skal ut i den virkelige verden igjen etter noen måneders korona-­tilværelse med sønnen Eddie og hunden Marlee.

– Jeg har hatt mer enn nok å gjøre med å passe på lille Eddie. Jeg har aldri hatt det så travelt som i denne ­perioden. Jeg har heller aldri laget så mye mat, sier hun om hjemmelivet med en virvelvind på halvannet år.

– Jeg elsker ham jo over alt på jord, skynder hun seg å tilføye.

Mille Dinesen sier at hun ville gjøre alt, og at hun gjorde alt for å få barn. FOTO: Mathilde Schmidt
Mille Dinesen sier at hun ville gjøre alt, og at hun gjorde alt for å få barn. FOTO: Mathilde Schmidt Vis mer

I dag har hun levert Eddie i barnehagen, og hunden er altså overlatt til hundelufteren. Farvel, farvel! Og det er deilig. Det er også fint å komme tilbake til en mer ­alminnelig hverdag med avtaler, arbeid og alenetid, ­synes hun.

Også selv om den rommer et farvel til.

Dansk TV 2 har begynt på femte og siste sesong av tv-serien «Rita», som vi her i Norge ser på Netflix, om barneskole­læreren med den store kjeften og det ­store hjertet. Dermed må Mille Dinesen også si adjø til kvinnen som har vært «fantastisk å ha inni seg» i nesten ti år.

– Det var vemodig. Det er fint å få spille en antihelt. Rita er politisk ukorrekt og upassende på mange måter – hun er bare litt for mye. Men hun er jo egentlig bare en ensom sjel med følelsene utenpå. Hun er sarkastisk og ironisk, og så går hun hjem og sover og drikker eller knuller for å få forløst ett eller annet på den måten, sier Mille om sitt tv-alter ego.

– Jeg elsker også at hun er konfliktsøkende. Hun har det som plommen i egget når hun er i konflikt. Det er så ulikt meg, og det er forløsende for meg å spille en karakter som bare tar den helt ut. Når jeg selv blir dårlig ­behandlet på en eller annen måte, går jeg bare i sjokk og blir helt stum. Først når jeg kommer hjem, vet jeg hva jeg skulle ha sagt. «Slam, in your face!» Der er Rita så utrolig kjapp, sier Mille, og tilføyer «kanskje for ­kjapp» etter en liten pause.

Lang karriere

I den nye sesongen har Rita åpnet en friskole sammen med kollega Hjørdis i sitt barndomshjem. Scenen er satt for en omgang klassisk Rita med masse latter og pinlig­heter, men kanskje også litt mer ettertenksomhet.

− Rita lærer en del ting på den harde måten denne ­sesongen. Den blir ganske mørk. Hun blir vel så voksen som hun kan bli. Men vi holder fast på det fandenivoldske i henne, forteller Mille Dinesen.

Hun nikker bekreftende til at det generelt er blitt mer plass til kvinner på tv som ikke passer inn i stereotypiene, i den perioden «Rita» har gått. Serier som «Fleabag», «Killing Eve» og «Girls» har bidratt til å nyansere bildet av hva kvinner er, vil og kan.

− Det er tegn på at det langt om lenge skjer noe på denne fronten i bransjen. Det begynner å forandre seg, og det er jo bare gledelig. Rita oppfører seg på mange måter omtrent som en mann, og det liker jeg godt, sier Mille, og peker selv på at utviklingen er tydelig når man sammenligner hennes gjennombrudd i «Nynnes dagbog» med Rita.

– Den gangen gikk det ut på å være litt klossete, og hovedtemaet var å finne en mann. Det blir så smalt. Rita kan være både mann og dame. Jeg synes at det er vanskelig å snakke om kjønn uten at det blir demonstrativt, men det er virkelig gledelig at det er forandring på gang, sier hun.

Det er 16 år siden Mille Dinesen var ferdig utdannet som skuespiller, og 15 år siden hun slo gjennom med tittelrollen som Nynne, som var en slags dansk Bridget Jones, født som en ultrapopulær føljetong i den danske avisen Politiken. 15 år der hun har hatt nok av jern i ilden og hele tiden vokst faglig, men også nesten 15 år der en annen drøm har stått på vent.

Mille forteller at hun går til sengs klokka 20.30 hver kveld, en halv time etter at sønnen har forsvunnet inn i drømmeland. FOTO: Mathilde Schmidt
Mille forteller at hun går til sengs klokka 20.30 hver kveld, en halv time etter at sønnen har forsvunnet inn i drømmeland. FOTO: Mathilde Schmidt Vis mer

Prøvde å få barn i nesten 10 år

I dag er hun mamma til knapt to år gamle Eddie, men å få et barn har ikke vært så lett for henne som å gjøre ­karriere. Hun prøvde i nesten ti år før temperatur­målinger, hormonsprøyter, fertilitetsbehandlinger, håp og bønner endelig ble til en baby.

− Jeg er utrolig sta, og jeg gir ikke opp. Er det noe jeg vil, så går jeg 110 prosent inn for saken. Og det er jo en god egenskap som også har ført til at jeg har nådd målene mine. Men det er også en egenskap som gjør at man kan bli helt utbrent.

− Jeg ville jo gjøre alt, og jeg gjorde alt. Men det har vært utfordrende for en som meg at det var utenfor min kontroll. Det var intenst. Og vanskelig. Folk sa at jeg bare skulle slappe av, og det må de så gjerne si, men jeg kan jo ikke «bare». Når man går i gang med fertilitets­behandling, blir man så bevisst: «Nå skal det bare skje.» Det elementet i mitt liv har vært heftig, synes jeg. Og det har fylt mye.

Likevel var det kanskje fordi hun endelig klarte å få en slags ro, at hun faktisk ble gravid.

− Det som kanskje var annerledes, var at jeg hadde satt en tidsfrist for meg selv. «Etter det kan jeg ikke mer, tiden løper fra meg», tenkte jeg. Det var virkelig sent i prosessen at jeg bestemte meg for at nå var det slutt. Jeg skriver det på ­kontoen for stahet …, men hvis man er litt overtroisk, hadde det kanskje med den beslutningen å gjøre, ­funderer skuespilleren.

– Var du komfortabel med det?

− Ja, det tror jeg. Jeg tror det var derfor at kroppen min fikk en eller annen form for ro.

Mille Dinesen har alltid visst at hun gjerne ville ha barn.

− Da venninnene mine begynte å få barn, syntes jeg det var vidunderlig. Jeg elsket å være sammen med dem og høre om alt som skjedde og alle problemene, forteller hun.

− Noen ville syntes det var litt ­kjedelig?

− Ja, ler hun, og fortsetter selv den fiktive samtalen:

− «Skal vi ikke heller ta noen øl?» Og slik fikk jeg det jo på et tidspunkt. Fordi jeg var så ulykkelig for at jeg ikke var en del av det. Og jeg begynte å tenke at jeg kanskje aldri ville være så heldig å få oppleve det. Så ble jeg lei. Det har mange faser, sier hun om de ti årene med opp- og nedturer i babyland.

− Jeg ble mor så sent, så alle mine venninner er et ­annet sted

Mille Dinesen bor alene med Eddie. Og hun innrømmer gjerne at hun går til sengs klokka 20.30 hver kveld, en halv time etter at sønnen har forsvunnet inn i drømmeland. Og at hun ikke alltid har overskudd til å møte venninnene sine, som nå har store barn og fått tid til å «realisere seg selv».

− Jeg ble mor så sent, så alle mine venninner er et ­annet sted. Jeg har jo Eddie med når vi møtes, og får ikke alltid snakket med dem som jeg gjerne vil. Det kan være frustrerende. Jeg kan tenke meg at det er ­skikkelig kult å ha noen gode venninner som er på samme sted som meg, sier hun.

− Men sånn er det bare.

Hun nyter godt av at søsteren hennes bor like rundt hjørnet, og elsker å se det forholdet «tante Line» og ­Eddie har til hverandre. Og hun prøver å lære noe av den evnen som både søsteren og sønnen har til å være i nået.

− Jeg kan ikke fordra å ikke ha noe å gjøre i løpet av en hel dag. Det er som om Mille Dinesen siver ut av en ­ventil. Jeg orker det ikke! Det å få barn har seriøst utfordret den siden av meg, for det handler jo om å være til stede her og nå. Jeg kan godt bli litt stresset og synes at «nå skal vi det og det og det». Jeg øver meg på å la være, og synes faktisk at koronatiden har hjulpet meg med akkurat det.

– Jeg kan ikke fordra å ikke ha noe å gjøre i løpet av en hel dag, sier Mille Dinesen. FOTO: Mathilde Schmidt
– Jeg kan ikke fordra å ikke ha noe å gjøre i løpet av en hel dag, sier Mille Dinesen. FOTO: Mathilde Schmidt Vis mer

- Skjønnhet er en positiv bivirkning av sunnhet

De siste årene har Mille Dinesen blant annet medvirket i suksessen «Jagtsæson», som var den mest sette filmen på danske kinoer i 2019. Snart skal hun spille inn en ny film som hun ikke kan si så mye om ennå. Men selv om skuespillerkarrieren går for fullt for 46-åringen, så har hun også satt i gang et prosjekt som hører til i en helt annen verden.

For nylig, midt under koronakrisen, lanserte hun en rekke skjønnhetsprodukter under navnet Balance by Mille Dinesen. Serien har vært underveis i flere år, og Milles interesse for sunnhet og for hvordan kroppen ­fungerer best, ble vekket for nesten 20 år siden.

Den gangen var hun akkurat begynt på teaterskolen, kjørte seg selv beinhardt og «hadde ikke tid til å lytte til signalene fra min egen kropp». Hun bukket under. Kroppen kollapset, rett og slett. Kanskje en stressreaksjon «som ikke er så underlig med tanke på hva slags menneske jeg er», reflekterer hun i dag.

Legene ville gi henne medisin, men hun sa nei.

− Magefølelsen sa at det skulle jeg bare ikke. Jeg ville heller forsøke å finne ut av det selv. Og det ble begynnelsen på en vei inn i den alternative verdenen, som nå har vart i 20 år. Jeg fant ut av jeg kunne få kroppen tilbake i ­balanse.

En av de tingene hun har funnet ut at virker for henne, er det hun kaller sitt eget kjerringbrygg. Et lite glass av ulike oljer og chlorellapulver, som hun drikker hver dag. Det ble begynnelsen på skjønnhetsserien.

− Mange ville gjerne vite mer om den, og jeg tenkte det kunne være morsomt å utvikle den slik at man kanskje kunne lage en versjon som er litt lettere for forbrukere i vår travle tid, hvor mange kanskje ikke har tid til å gå i spesialbutikker og kjøpe alle mulige ingredienser, ­forteller hun.

− Det ene tok det andre, for det er jo det med sunnhet at det også handler om skjønnhet. Skjønnhet er en positiv bivirkning av sunnhet. Det henger sammen. Så vi begynte å snakke om hudpleie, forteller Mille, som kaller Balance for «inside-out-beauty» fordi serien består både av kosttilskudd – skjønnhet innenfra – og kremer og såper.

− Har du en liten entreprenør i magen?

− Ja, litt, tror jeg. Jeg kan ikke bare la ting ligge, og dette er min idé og mitt hjertebarn. Det er veldig viktig for meg at jeg ikke bare har lånt navn til dette, men at jeg har vært med på alle prosesser.

Navnet Balance er heller ikke tatt ut av luften.

− Jeg ser holistisk på sunnhet, for jeg har selv kjent at det handler like mye om å få orden på både fysikk og ­psyke. Jeg kommer hele tiden tilbake til ordet balanse, for det er jo det vi søker, sier hun.

− Kunne du tenke deg å si farvel til showbiz og ­fokusere på dette?

− Ja, det kunne jeg faktisk. Skuespilleryrket fyller mye av mitt liv, og jeg elsker det, men jeg kan kjenne at jeg ­liker alle sider av dette nye, også det forretningsmessige. Så det kan godt komme til å fylle mer og mer. Særlig hvis vi kan jobbe videre med den holistiske innfallsvinkelen. Det kunne vært veldig kult.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer