Ensomhet

Psykolog: - Ensomhet gjør deg sårbar for psykiske lidelser

Ensomhet kan føre til psykiske plager og høytiden er ekstra vanskelig for mange nordmenn.

#SAMMENIJULA: Jula og andre høytider kan gjøre at du føler deg enda mer ensom siden det virker som om alle andre har noen å være med.  Foto: NTB scanpix
#SAMMENIJULA: Jula og andre høytider kan gjøre at du føler deg enda mer ensom siden det virker som om alle andre har noen å være med. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mage av oss er jula en av de hyggeligste høytidene hvor vi vier ekstra mye tid til familien. For dem som ikke har så mange rundt seg kan derimot jula og andre høytider være en tøff tid fordi de virkelig får kjenne på ensomheten. Det er særlig unge og eldre som sliter mest med ensomhet, og 15 prosent av de mellom 18 og 24, og 30 prosent av de over 75 angis som ensomme, ifølge Den norske studien av livsløp, aldring og generasjon. 

– Vi har ikke noen tall på hvor mange som er ensomme i jula, men vi vet at mange i Norge er ensomme. Jula kan det føles ekstra tung for de som føler seg ensomme fordi det føles som om «alle andre» har sine fellestradisjoner og er sammen med andre, forteller seniorrådgiver Einar Grøndalen i Røde Kors. 

LES OGSÅ: Aase (85): - Gjestene gir nok mer glede til meg enn hva jeg gir dem

Han forteller at ensomhet er følelsen av at noe mangler. Du kan derfor ha flere mennesker i livet ditt og fortsatt føle deg ensom fordi du har forventninger om at kontakten til disse menneskene skulle vært annerledes. 

En type ensomhet er at man føler seg alene selv om man har mennesker i livet sitt, og denne rammer gjerne ungdom. En annen type ensomhet er at man er ensom fordi man ikke har noen i livet sitt, og denne rammer gjerne gamle som kan ha mistet ektefellen sin, og som mangler familie og venner. 

– Denne ensomheten kan være farlig fordi vi trenger gode relasjoner for å ta vare på oss selv. Hvem skal for eksempel hjelpe deg opp når du faller, og hvem passer på at du tar vare på helsen din?, sier Grøndalen. 

LES OGSÅ: Slik får du venner i voksen alder

Føler oss ikke verdifulle

Han forteller at vi mennesker er ekstreme flokkdyr, og vi er veldig opptatt av hvordan andre ser på oss, og hvor vi står i hierarkiet. Men er vi ensomme føler vi oss ikke verdifulle. I ytterste konsekvens fører dette til at vi ikke tar vare på oss selv. Følsen av ensomhet kan også gjøre svært vondt. 

– Følelsen av ensomhet ligner på følelsen av smerte ifølge forskning, sier Grøndalen. 

Han forteller at Røde Kors er opptatt av ensomhet blant unge fordi det føles vondt, og de ikke trenger å ha det slik. Ensomet kan også følge dem videre i livet. Derfor arbeider de for å få ungdom til å forstå at det er helt normalt å føle seg ensom til tider. De er også opptatt av ensomhet blant eldre siden det kan være direkte skadelig. 

– Ensomhet kan være like skadelig som røyking, og helseministeren sammenligner ensomhet med det å røyke 15 sigaretter om dagen, sier han.

LES OGSÅ: Det er langt fra uvanlig å være ensom i parforhold

Ensomhet er en tilstand 

– Alle høytider er sårbare tider for å kjenne på ensomheten siden det blir så tydelig hvem som har noen, og hvem som ikke har det. Utad kan det virke som «alle andre» har mange rundt seg, sier Carina Poulsen, som er psykolog og forfatter av boka «Hverdagspsyk». 

Hun forteller at ensomhet henviser til en tilstand, og ikke trenger å ha noe å gjøre med om man faktisk er ensom eller ikke. Det kan like godt handle om nettopp å føle seg avskåret fra andre - fremfor faktisk å være det.

– Føler man seg ensom trekker man seg gjerne unna andre mennesker, og inn i seg selv fordi vi er redd for å bli avvist. Andre mennesker kan tolke dette som avvisning, som gjør at de ikke tørr ta kontakt. Det hele blir en ond spiral. Vi mennesker er flokkdyr og vi trenger å oppleve at vi hører til fellesskapet, sier hun. 

– Ensomhet gjør deg sårbar for psykiske lidelser. Forskning har også vist at det å høre til et sted styrker immunforsvaret vårt. Vi trenger derfor sosial støtte både for den fysiske- og den psykiske helsen vår, sier Poulsen videre. 

LES OGSÅ: Dette gjør ensomhet med helsen din

Hun forteller at det for mange er vanskelig å aktivt ta initiativ, men å gjøre seg tilgjengelig for andre mennesker er avgjørende hvis du ønsker kontakt. Hun påpeker også at de aller fleste synes det er hyggelig når andre tar kontakt og inviterer, og de aller fleste opplever det som sårbart når andre spør.

– Grunnleggende deler vi frykter for avvisning, men vi har har ulike strategier for å håndtere den. Vi er også ekperter på å tolk, tror vi i det minste selg – hvilket kan føre til sevoppfyllende profetier, forklarer Poulsen. 

– Så hva hvis du inviterer først? Hva erfarer du hvis du tar initiativ, er åpen og raus? spør hun. 

Hun mener imidlertid at vi skal være selektive i hvem vi velger å betro oss til, hvem som møter oss på en måte som gjør at vi føler oss sett.

– Det er en gave å bli invitert inn i ditt innerste rom, og du velger hvem som fortjener det, sier hun. 

LES OGSÅ: Mange har tilfeldig sex på grunn av ensomhet

Dette kan hjepe deg ut av ensomheten 

Einar Grøndalen i Rødekors mener også vi selv kan ta noen grep for å komme oss ut av ensomheten. I julen avholder flere frivillige organisasjoner arrangementer tilpasset forskjellige målgrupper. 

– Jeg vil derfor oppfordre folk til å ta kontakt med sin lokale organisasjon for å se hva som finnes av tilbud, sier han. 

I tillegg har han en oppfordring de de av oss som ikke er ensomme, slik at vi kan gjøre høytiden litt bedre for de som faktisk føler seg alene. 

– Vi i Røde Kors oppfordrer alle til å stoppe opp litt denne jula for å se oss rundt om det er noen som kunne trengt et besøk, en invitasjon og litt av tiden vår. Det er svært mye man kan gjøre for å gjøre noe positivt for andre i forbindelse med julehøytiden, sier han.

LES OGSÅ: Stian (36) ofrer julefeiringen med familien for å hjelpe andre

Du kan sørge for å ta egne initiativ ved å for eksempel invitere den eldre slektningen som du vet sitter mye alene. Ringe en som har mistet noen og som kan trenge ekstra omsorg. Finn den vennen som har blitt borte for deg i hverdagen. Ring hun eller han som ikke er med i vennekretsen lenger.

– Det kan endre noe - både denne julen og for livet, sier Grøndalen.

Du kan også gjøre en innsats som frivillig, enten du ønsker å hjelpe de som er ensomme, eller fordi du selv føler deg ensom. Røde Kors har gjennom hele året mange ulike aktiviteter – som besøkstjeneste, nettverksgrupper og flyktningguide.

– I julen finnes det arrangementer og aktiviteter over hele landet som du kan være frivillig på. Du kan kontakte ditt lokale Røde Kors og finne ut hvordan du best kan og vil bidra, forteller han. 

LES OGSÅ: Disse tre veiene kan hjelpe deg ut av ensomheten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer