Si Nei

Psykolog Cathrine Moestue: - Mange kvinner sliter med å sette sunne grenser for seg selv

Mange synes det er ubehagelig å sette grenser og kvier seg for å gjøre det. Men det er mulig å lære seg hvordan man sier nei - og fremdeles bli likt.

LÆR DEG Å SI NEI: Synes du det er vanskelig å si nei, kan du be om litt tid til å tenke, da slipper du å bli stresset og svare uten å ha sett over din egen prioriteringsliste først. Foto: NTBScanpix
LÆR DEG Å SI NEI: Synes du det er vanskelig å si nei, kan du be om litt tid til å tenke, da slipper du å bli stresset og svare uten å ha sett over din egen prioriteringsliste først. Foto: NTBScanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kan du føle deg uhøflig eller nesten litt slem når du må si nei til noen? Har du endt opp med å gjøre ting du ikke har lyst til og som kanskje ikke engang er bra for deg? Da er du ikke alene. Men det er nemlig ikke slik at du skal få dårlig samvittighet av å si nei, og i mange tilfeller trenger du faktisk ikke ha en supergod unnskyldning heller. Likevel er det mange av oss som får dårlig samvittighet - og da særlig kvinner. 

– Spesielt mange kvinner har vanskelig for å si nei, sier Cathrine Moestue. Hun er privatpraktiserende klinisk psykolog og opptatt av hvordan vi kan ivareta våre grenser på en sunn måte.

– Dette gjelder menn også, men kvinner er i større grad enn menn sosialisert til å være snille og omsorgsfulle, og setter egne behov til side for å prioritere andres, sier hun.

LES OGSÅ: Slutt å ha dårlig samvittighet for alt! 

- Det er en treningssak 

Det er altså ikke noe galt med oss fordi vi ikke vil såre, skuffe andre, unngå å bli mislikt, eller sett på som «vanskelige» og gretne. Kvinners motstand mot å si nei kommer simpelthen fra veldig gode evner som sensitivitet og omtanke.

– Det å ville ta hensyn til andre en veldig god egenskap, men den kan gi oss trøbbel både på jobb og privat. Trøbbelet kommer fordi et «nei» innebærer å sette våre egne behov og ønsker foran andres ønsker og forventninger, og det er ikke lett å gjøre. Avvisning gjør vondt, og vi vil ikke gi den vonde følelsen til andre.

Kvinner setter det sosiale høyt, og med god grunn: Vi liker å være sjenerøse og glede andre. Tross alt er den største gleden vi kan ha, å gjøre andre glade. Ikke minst trenger verden mer omsorg; ikke mindre. Kvinner trenger å føle nærhet, varme og omsorg, og dette leder dem til å si ja når de burde si nei for å ta vare på forholdet og å spare andre for negative følelser.

Også livsstilcoach, Christine Otterstad, har tidligere uttalt til KK.no at vi ikke skal ha dårlig samvittighet for å ville det vi vil. 

- Ofte vikler vi oss inn i hvite løgner, noe som både lett kan bli avslørt og som gjør oss stressa. Sannheten er at du har alltid et valg. Du velger selv hva du vil være med på. Og om du ikke selv klarer å ta dine egne avgjørelser, vil det alltid være noen der ute som gjør det for deg, sier hun og legger til: 

- Det å lære å si nei er en treningssak. Mange av oss tror det er forbudt å si nei til noe vi ikke har lyst til når vi ikke har noen god grunn til ikke å være med. 

Moestue forklarer videre at å si nei også ofte innebærer et tap, og det å håndtere tap er en utfordring for de fleste kvinner. Vi er alle kjent med erfaringen av å bli sagt «nei» til. Vi synes også det er vanskelig å si nei uten å føle på smerten av skyldfølelse, som ofte kommer i etterkant.

Vi er redde for å såre andres følelser. De vanskelige følelsene kan også handle om skam over å ikke være «bra nok» og ikke «klare alt». Bakenforliggende kan det være en antakelse om at «jeg må alltid hjelpe andre» og en slags perfeksjonisme i hjelpeatferd. Hvis jeg sier nei vil jeg føle at jeg ikke er «bra nok», som igjen skaper en følelse av angst og indre uro, ubehag og stress. Og vi kan tenke at «jeg er redd for at den personen jeg sier nei til skal slutte å like meg». Men dette er et mønster vi bør ut av.

– Min erfaring er at det er mange kvinner som sliter med å sette sunne grenser for seg selv.

- De ender opp med å bli overbelastet og overveldet, og deres egne prosjekter får ikke den oppmerksomheten de fortjener. Vi blir fort deprimerte hvis vi ikke gir oss selv tillatelse til å leve livet, men hele tiden skal tjene andres behov.

EKSPERT: Cathrine Moestue er privatpraktiserende klinisk psykolog. Hun er opptatt av hvordan vi kan ivareta våre grenser på en sunn måte. Foto: Privat
EKSPERT: Cathrine Moestue er privatpraktiserende klinisk psykolog. Hun er opptatt av hvordan vi kan ivareta våre grenser på en sunn måte. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Derfor gråter kvinner mer enn menn

Åpent og ærlig

Det å si nei handler mer om evnen til å regulere sterke følelser enn om grensesetting, påpeker Moestue.

Det er ikke lett å si nei hvis vi er redde for ikke å bli likt, eller angst for å bli avvist. Men vi kan lære oss å forstå hvorfor vi føler skyldfølelse, og trene på å gi åpent og ærlig uttrykk for egne tanker og følelser. Andres behov er viktige, men det er dine også. Det er ofte ubehagelig å si nei der og da, men tenk på at du ved å si nei til noe frigjør tid og kapasitet til å si ja til noe annet.

– Lærer vi oss å sette grenser, kan vi klare både å ta vare på oss selv og si nei til den andre. Det er målet. Å lære seg å si nei betyr å lære seg å være snillere med seg selv.

Psykologens krystallklare budskap er derfor:

– Vær stolt av din varme, men lær deg å si nei!

LES OGSÅ: Klarer du å si nei?

Hvordan svarer du?

Hva kan du svare når du egentlig vil si nei? Her er noen tips:

 •  Det skulle jeg gjerne klart, og takk for at du har trua på meg, men det får jeg simpelthen ikke til.
 •  Akkurat i denne saken må jeg visst trene på å bruke «nei-muskelen», kjenner jeg.
 •  Jeg er veldig beæret, men det får jeg dessverre ikke til.
 •  Nei, du trenger da noen som er mye større og flinkere enn meg!

Det er også lov å støtte seg på litt ekstern hjelp og høyere makter:

 •  Vet du, jeg lærte på et kurs at på sånne spørsmål skulle jeg be om tenkepause – så jeg tror nesten jeg gjør det.
 •  Jeg vet ikke helt; jeg har spurt høyere makter om råd, men har ikke fått noe svar ennå! Jeg skal si ifra straks jeg hører noe.

 

Med noen slike uttrykk i ryggsekken har du mange muligheter for å sette grenser, både på en sjarmerende og en ufarliggjørende måte, som gjør at samtalepartneren med æren i behold lattermildt kan la saken ligge – og du slipper å føle deg slem!

Kilder: clairediazortiz.com, Hjernefabrikken

Ekspertens gode tips

 • Tren på å gjenkjenne lysten til å behage andre, og legg merke til hva som skjer i situasjoner der du ikke klarer å si nei. Denne typen bevissthet er det første steget til å sette sunne grenser for seg selv.
 • Å bli flinkere til å si nei skjer ikke over natta, men er en prosess.
 • Synes du det er vanskelig å si nei, kan du be om litt tid til å tenke, da slipper du å bli stresset og svare uten å ha sett over din egen prioriteringsliste først.
 • Øv deg på å si nei i situ­asjoner som ikke betyr så mye, som når flyvertinnen spør om du vil ha mer kaffe.
 • Skriv ned setninger du skulle ønske du klarte å si i ulike situasjoner, og si dem høyt som en skuespiller øver til premieren. Hemmeligheten er å være forberedt før situasjonen oppstår.
 • Be om feedback og veiledning fra familie og venner du ser har satt sunne, gode grenser rundt seg.
 • Vit at om du har bestemt deg for å bli god til å verne om din integritet, vil du også klare det. Kvinner mangler ikke evnen, bare følelsen av det er lov!

Kilde: Psykolog Cathrine Moestue

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer