Fra Fåvang til Hollywood:

Ragnhild (28) er stuntkvinne i Hollywood

- Jeg faller gjerne fra store høyder og takker ikke nei til en slåsskamp.

STUNTKVINNE: Catfight i wreslingringen. Stuntkvinne Ragnhild har alltid trivdes med action. FOTO: wow superheros
STUNTKVINNE: Catfight i wreslingringen. Stuntkvinne Ragnhild har alltid trivdes med action. FOTO: wow superheros Vis mer
Publisert

Det er en solfylt sommerdag KK møter Ragnhild Bjørge (28) på Lillehammer. Hun er i Norge for å delta på seminar med Nordic Stage Fight Society og for å nyte ferie. Til daglig bor hun i Los Angles hvor hun jobber som skuespiller og stuntkvinne.

Det er store kontraster mellom naturskjønne, rolige og trygge Fåvang i Gudbrandsdalen hvor Ragnhild vokste opp til det hektiske og glamorøse Hollywood. Så hvordan havnet hun der?

– Jeg bestemte meg tidlig for at det var stuntkvinne jeg ville bli. Og med mye arbeid og en mengde stahet nådde jeg målet mitt, sier Ragnhild smilende.

Ragnhild har alltid drevet med hest og som 10-åring startet hun også med karate. Som 15-åring flyttet hun på hybel for å ta hestefag på videregående skole. Planen var først å bli jockey, men hun var for høy.

– Det var rett og slett mye knall og fall i barndommen. Det passet meg bra. Hest og kampsport er fortsatt mine hobbyer, legger hun til.

HJEMME: Ragnhild er hjemme på ferie i Norge, langt fra den hektiske hverdagen i L. A. Foto: Privat
HJEMME: Ragnhild er hjemme på ferie i Norge, langt fra den hektiske hverdagen i L. A. Foto: Privat Vis mer

Så gikk turen innom Høgskolen i Oslo på Drama og teaterkommunikasjon, før hun reiste videre til USA og tok en Bachelor i filmskuespill ved New York Film Academy i Los Angles. Kort tid etter fikk hun kunstnervisa for opphold i landet, og sammen med flere jobbtilbud valgte hun å bli boende i filmbyen, like i nærheten av Warner Brothers.

Foretrekker action

– Jeg har hatt flere skuespillerjobber, men jeg foretrekker stuntjobbene. Jeg er trives bedre med fysisk action enn dialog, ler hun. Ragnhild har deltatt i en rekke filmer og live-stunt på scene.

– Et av de første live-stuntene jeg gjorde var en sverdkamp i det første offisielle Star Wars live showet med Live Nation. Utgangspunktet var filmen The Force Awakenes. Karakteren jeg spilte døde og jeg falt ned blant publikum. Det er litt mer krevende å gjøre stunt live enn på film. Hadde noen plutselig flyttet på eller satt veska si på madrassen som jeg skulle lande på, hadde det fort gått galt. Redigering og nye opptak skjer bare på film, forteller Ragnhild.

I filmen Bloody Luck hadde hun både hovedrollen og gjorde alle stunt selv. Filmen ble vist i filmfestivalen i Cannes 2015, og i 2016 ble hun nominert for beste stunt i filmen ved Wind International Film Festival.

LES OGSÅ: Jessica Chastain: Da jeg var 12 år fant jeg min egen indre styrke

Å jobbe som stuntkvinne

– Det brukes stuntmenn/-kvinner i de fleste filmer. Selv om det er noen få skuespillere som gjerne tar stuntene selv, som Tom Cruise, ønsker produksjonsselskapene en dobbel. Dersom skuespilleren skader seg i et stunt, vil produksjonen ble utsatt noe som er kostbart, kan Ragnhild fortelle.

Fall fra store høyder er en del av arbeidsdagen på settet.

– Vi trener mye på fall. Med riktige teknikker og god planlegging går det så å si alltid fint. Det samme gjelder slåsscener. På film ser det ut som noen får skikkelig juling, men under opptak er vi ikke i nærkontakt. Det er filmvinkelen som skaper inntrykket. Å falle gjennom glass gir ofte spesiell effekt. Det brukes et spesielt type glass som reduserer faren for å kutte seg alvorlig. Å falle eller sloss med våpen krever litt ekstra fokus. En må unngå å falle på våpenet.

– Dessuten blir rekvisittavdelingen lite blide når vi ødelegger utstyret, legger hun til og ler.

HESTEJENTE: – Ragnhild får ofte oppdrag med hest. (foto: Aurora van der Velpen )
HESTEJENTE: – Ragnhild får ofte oppdrag med hest. (foto: Aurora van der Velpen ) Vis mer

I tillegg til fall og slåssing, er fart ofte en viktig del av en film.

– Fart er gøy. Jeg har gjort en del presisjonskjøring. På sikt håper jeg å få gjort motorsykkelscener også. Stuntarbeid er ikke for hvem som helst. I tillegg til å være i god fysisk form, kreves det både mot og kroppskontroll.

– Jeg har vært heldig. Jeg har sluppet unna med mindre kutt, blåflekker og forstuelser. Det er mange jeg kjenner som har vært lappet sammen gang på gang. Det handler mye om å planlegge stuntet godt, både fysisk men også mentalt. Ha god kontroll hvor armer og ben er, og ikke minst rygg og nakke, sier hun.

Alle filmsett har en stuntkoordinator som passer på at stuntene går trygt for seg. Ragnhild har selv vært stuntkoordinator i flere filmer.

Tilbake til hjemlandet

I tillegg til Hollywood har Ragnhild jobbet både på scene og film i Sverige, Tyskland og Tsjekkia. I Norge har hun blant annet deltatt i den storslåtte forestillingen Peer Gynt, og sist vinter var hun i Norge for å delta i Birkebeinerspelet på Sjusjøen.

SVERDKAMP: Ragnhild liker å sloss med sverd. (foto: Antonio Chavez Trejo )
SVERDKAMP: Ragnhild liker å sloss med sverd. (foto: Antonio Chavez Trejo ) Vis mer

– Livet i Los Angles er langt ifra så glamorøst som mange skal ha det til. Det er en by med mye fattigdom og mange knuste drømmer. Det er et enormt kroppspress som ikke kan måle seg med kroppspresset her hjemme. Selv om jeg trives godt i filmbyen vurderer jeg om tiden snart er moden for å flytte hjem og jobbe i Norge, kan en smilende Ragnhild avsløre.

Ragnhild vil fortsette med stuntarbeid så lenge det lar seg gjøre. Slåssing med våpen, fall gjennom glass og vill bilkjøring er hennes liv. Sprøytestikk hos legen derimot, er det skumleste hun vet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer