Soulcake:

Ragnhild og Sunniva sa opp jobb og studier for å satse alt på kakedrømmen

Siden har 24-åringenes bakebusiness, mot alle odds, eksplodert. Nå står Oslo-folk med søtsug i meterlang kø utenfor lokalene deres på Grünerløkka.

ALT ELLER INGENTING: «All-in» var mantraet til Sunniva Thorisdottir (t. v) og Ragnhild Gaarde da de i 2019 ble partnere og for alvor skulle etablere seg i kakemarkedet. Det har lønt seg. FOTO: Privat
ALT ELLER INGENTING: «All-in» var mantraet til Sunniva Thorisdottir (t. v) og Ragnhild Gaarde da de i 2019 ble partnere og for alvor skulle etablere seg i kakemarkedet. Det har lønt seg. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Hvis du ser oss på vei hjem fra jobb en kveld ..., begynner Ragnhild Gaarde (24).

Hun rekker ikke fullføre før kollega Sunniva Thorisdottir (24) skyter inn:

– Nei, herregud, det håper jeg ingen gjør!

– Men hvis du ser oss, så er det med boblejakka på snei og med kremost fra topp til tå. Gjerne helt rødsprengt i trynet. Det er ikke bra. Av og til ser vi på hverandre og spør hva vi har blitt, fortsetter Ragnhild.

Så ler duoen i kor.

Som seg hør og på sitter vi i hver vår ende av en samtale på Zoom (eller var det Teams eller Google Hangout eller Skype ...), og det er lite selvhøytidelighet å spore i «kakelokalet» på Grünerløkka.

Lite selvhøytidelighet, mye melis og stå-på-vilje.

Sistnevnte er det så mye av at det går på helsa løs fra tid til annen. Men mer om det senere.

Så kom pandemien

Den ene er fra Asker på Østlandet og den andre fra Klepp på Vestlandet, men Ragnhild og Sunniva har begge bodd i hovedstaden de siste årene.

Før de ble partnere, var jentene konkurrenter som kjempet om det samme markedet og de samme kundene.

For to år siden, i begynnelsen av 2019, bestemte Ragnhild seg for å sende av gårde en melding til det som skulle vise seg å bli hennes nye makker.

«Ta en kaffe og snakke kaker?»

– Første gang vi møttes satt vi på kafé i syv timer. Vi ble kastet ut fordi de stengte. Det var på en måte kjærlighet ved første blikk, sier Ragnhild.

– Derfra gikk det fort. Vi bestemte vel omtrent dagen etter at vi skulle satse sammen. All-in, forteller Sunniva.

Hun hoppet av lærerstudiet, Ragnhild sluttet i jobben – så ble Soulcake til.

LANSERING: Slik så det ut da Sunniva og Ragnhild feiret Soulcake-lansering med gode venner i 2019. FOTO: Privat
LANSERING: Slik så det ut da Sunniva og Ragnhild feiret Soulcake-lansering med gode venner i 2019. FOTO: Privat Vis mer

Nyoppstartede bedrifter må som regel belage seg på at ting tar tid i begynnelsen. Man må ha is i magen. Beholde «trua».

Slik var det ikke for Soulcake.

Fordi Ragnhild og Sunniva allerede hadde etablert seg på hver sin kant, hang mange av kundene deres fremdeles med. Samtidig dukket det stadig opp nye navn på bestillingene.

– Vi begynte hjemmefra, men kjøkken i fjerde etasje og opptil tjue kaker i uka som skal fraktes opp og ned trappene ... Vi innså at vi vokste for fort til å holde på sånn, sier Sunniva.

Det var vanskeligere enn antatt, men i begynnelsen av mars i fjor fant og kapret jentene – sammen med en tredje ansatt som holder orden på logistikken – det perfekte lokalet på Grünerløkka i Oslo.

Syv års leie ble signert. Kalenderen var fullbooket i månedsvis.

– Vi var så innstilte på at dette skulle gå. Vi var kanskje litt naive?, sier Sunniva med et spørrende blikk mot sin jevnaldrende kollega.

– Vi så ikke en pandemi komme, akkurat.

Lager 600 cupcakes per dag

Med koronapandemien kom som kjent også sosial distansering og strenge restriksjoner.

Alle arrangementer ble utsatt på ubestemt tid. Bursdager, bryllup, dåp og konfirmasjoner ble avlyst.

Behovet for store, flotte kaker hadde aldri vært mindre.

TIL FEIRING: Sunniva Thorisdottir (t. v.) og Ragnhild Gaarde med et utvalg kaker. Disse er laget i forbindelse med den muslimske høytiden eid. FOTO: Privat
TIL FEIRING: Sunniva Thorisdottir (t. v.) og Ragnhild Gaarde med et utvalg kaker. Disse er laget i forbindelse med den muslimske høytiden eid. FOTO: Privat Vis mer

Med utgifter på lokalet de nettopp hadde sikret seg i syv år og en ansatt som skulle lønnes, skjønte Ragnhild og Sunniva at de måtte tenke nytt.

– Det var ikke noe vits i å pushe kaker på folk når selskap var uaktuelt. Vi måtte lage noe litt mer lavterskel. Noe man kunne ta med seg hjem og kose seg med, forklarer Ragnhild og fortsetter:

– Kaker hører liksom til en anledning. Det trenger man ikke med cupcakes. Da holder det at det er onsdag.

De lager fremdeles kaker på bestilling, men nå – ett års tid etter at pandemien brøt ut – utgjør cupcakes en stor del av bedriftens omsetning.

– Noen er innom her hver eneste uke. De ha cupcake med salt karamell, sier Sunniva med et smil.

I februar ble det satt ny salgsrekord. Likevel tar ikke gründerne seg tid til noe pust i bakken.

Det skjer (for) sjelden.

En typisk helg lages det nærmere 600 cupcakes på kjøkkenet i Toftes gate – per dag. I ukedagene ligger tallet på rundt 400 cupcakes.

– I tillegg er det kanskje ti kaker i helgene. Ofte mer. I perioder hvor restriksjonene letter litt, er vi oppe i 20-30 stykker, sier Ragnhild.

Ble kjendisfavoritter

Tilbake til stå-på-viljen. Den som går på helsa løs fra tid til annen.

Å ha sin egen bedrift er spennende, gøy og lærerikt. Det er også skummelt, stressende og utmattende.

Det legger verken Ragnhild eller Sunniva skjul på.

– Hvis vi er på jobb i åtte timer, føles det ikke ut som vi har vært på jobb i det hele tatt.

Ofte låser de døra bak seg og tusler hjemover først når gatene, selv i Oslo, begynner å bli tomme.

Det er ikke til å stikke under stol at vi ofte er slitne og smått usosiale. På en annen side så har vi det så hyggelig på jobb at jeg gleder meg hver dag, sier Ragnhild.

Hun avbryter seg selv. Ler litt.

– Nei, nå lyver jeg! Jeg gleder meg ikke hver dag, men når jeg først har rullet ut av senga og kommet meg på jobb, så er det alltid veldig hyggelig. Jeg hadde ikke holdt ut uten Sunniva.

– Vi har gått fra å surre rundt i høye hæler og spise brunsj hver helg, til å ikke ha hatt på sminke på tre måneder, fortsetter Ragnhild.

SUKSESSHISTORIE: Men Sunniva og Ragnhild legger ikke skjul på at de har måttet ofre mye for Soulcake-suksessen. FOTO: Charlotte Christensen
SUKSESSHISTORIE: Men Sunniva og Ragnhild legger ikke skjul på at de har måttet ofre mye for Soulcake-suksessen. FOTO: Charlotte Christensen Vis mer

Men det tyngste med å være gründer – å ha noe eget – er også det beste ifølge Sunniva.

– Når vi ser helt jævlige ut og selger cupcakes på tolvte timen, men så kommer det en kunde inn og gir oss masse ros ... Da kommer mestringsfølelsen. Man må ta seg tid til å stoppe opp og tenke over hvor kult det er at man har fått til noe helt selv.

For Ragnhild og Sunniva har definitivt fått det til.

Oslo-folket står i kø utenfor lokalet deres, omsetningen eksploderer, følgertallet på Instagram har bikket 20 000 – og de har blitt kjendisfavoritter.

På kundelista står blant annet influenser Sophie Elise Isachsen (26), stjernetvillingene Vita og Wanda Mashadi (28), sanger Jorun Stiansen (27), modell Tinashe Williamson (36) og blogger Caroline «Fotballfrue» Berg Eriksen (34).

Kan ikke være sammen på fritiden

Det er to år siden Ragnhild og Sunniva tok sjansen. På kakedrømmen, på seg selv og på hverandre.

Siden den gang er det ingen de har tilbrakt mer tid med enn nettopp hverandre.

Vi er mye mer sammen enn vi er med kjærestene våre. Vi kan ikke møtes på fritiden for da hadde vi aldri sett noen andre, sier Ragnhild.

Jentene er enige om at de stort sett har det veldig hyggelig sammen. De er flinke til å le, løfte hverandre opp og ha det gøy på jobb.

Men med så høyt tempo og så lange dager, er sporadisk småkjefting uunngåelig.

NÆRT FORHOLD: Ragnhild og Sunniva holder følgerne sine oppdatert gjennom profilen @soulcake.oslo hver dag. FOTO:
NÆRT FORHOLD: Ragnhild og Sunniva holder følgerne sine oppdatert gjennom profilen @soulcake.oslo hver dag. FOTO: Vis mer

Heldigvis går det fort over på kjøkkenet på Grünerløkka.

Man blir utrolig godt kjent gjennom stressende situasjoner. Det får jo ut det verste i folk. Vi er flinke til å si ifra hvis det er noe, så blir vi ferdige med det der og da. Ingenting ligger og ulmer. Jeg er mye bedre til å kommunisere med Ragnhild enn kjæresten min, sier Sunniva.

– «Du må si ifra hvis du føler sånn og sånn, så skal jeg være flinkere til sånn og sånn.» Vi kjører litt parterapi på jobb, skyter Ragnhild inn.

Rømmer til Aruba

Det har gått slag i slag siden oppstarten i 2019.

De to Soulcake-eierne var lenge alene om bakingen, men nå vokser bedriften. Med dét kommer en oppgave Ragnhild og Sunniva innrømmer at de ser på som nærmest umulig.

Å slippe kontrollen. Bare litt.

– Vi har ansatt flere nye nå. Vi vet at vi ikke kan holde på med dette kjøret for alltid, så vi trenger avlastning, sier Sunniva.

– Planen er nemlig at vi på et eller annet tidspunkt skal dra Italia og ikke komme tilbake. Eller kanskje det blir Aruba? Da skal vi bare leve livet, sier Ragnhild.

Så ler de i kor igjen.

FRA FREMMEDE TIL FORRETNINGSPARTNERE: Det kunne gått begge veier da Sunniva og Ragnhild bestemte seg for å starte bedrift sammen – før de egentlig kjente hverandre. To år senere er det ingen tvil om at det lønte seg å ta sjansen. FOTO: Privat
FRA FREMMEDE TIL FORRETNINGSPARTNERE: Det kunne gått begge veier da Sunniva og Ragnhild bestemte seg for å starte bedrift sammen – før de egentlig kjente hverandre. To år senere er det ingen tvil om at det lønte seg å ta sjansen. FOTO: Privat Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer