OnlyFans

Reagerer på OnlyFans-trenden

- Er det bare jeg som er bekymret for hvor normalisert det er blitt å selge nudes? spør Isabel Raad (27).

BEKYMRET: Isabel Raad reagerer på hvor vanlig det har blitt å selge nakenbilder av kroppen sin på nett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BEKYMRET: Isabel Raad reagerer på hvor vanlig det har blitt å selge nakenbilder av kroppen sin på nett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Influenser og forfatter Isabel Raad (27), er vant til å ta imot kritikk. Blant annet for å snakke åpent om kirurgiske inngrep, og å reise til utlandet midt i en pandemi. Hun er heller ikke fremmed for å poste lettkledde bilder. Men OnlyFans-trenden, som går ut på å dele eksklusivt innhold, gjerne nakenbilder- og videoer, er noe hun ikke kommer til å starte med.

Via sin Instagram-story, har Isabel postet en video hvor hun snakker ut om fenomenet.

- Jeg reagerer på hvor normalisert det har blitt. Det er skikkelig drøye ting som blir lagt ut, sier hun.

Skjermdump fra Instagram-storyen til Isabel Raad
Skjermdump fra Instagram-storyen til Isabel Raad Vis mer

Isabel forteller at det daglig dukker opp nye personer i Instagram-feeden hennes, som promoterer OnlyFans-kontoen sin. «Link i bio» står det under et sensurert bilde. Man får se bildet i sin helhet om man abonnerer på kanalen til vedkommende, og betaler en månedlig sum.

- Jeg dømmer ingen – jeg kjenner flere som driver med det. Om OnlyFans er noe du synes er bra, og noe du liker å gjøre, er det helt ok. Jeg gjør sikkert ting folk synes er super-rart, sier hun, og fortsetter:

- Det jeg synes er ekstra skummelt, er når folk deler hvor mye de tjener på dette. Unge jenter kan bli fristet av å se hvor sykt mye man kan tjene på å selge nakenbilder, og bilder av vaginaen sin. Man glemmer at de bildene ligger ute på nett for alltid, forteller hun i videoen.

Forstår fristelsen

Isabel forteller videre at hun har tatt frem kalkulatoren for å se hvor mye penger hun selv kunne ha tjent dersom hun hadde fått like mange følgere på OnlyFans, som hun har på Instagram (i skrivende stund har hun 280.000 følgere).

- Når til og med jeg tenker shit, den summen, det er mye penger… tenk på alle de unge jentene, da. Jeg tror veien til å opprette en OnlyFans-konto blir veldig kort når du er ung og ser den summen.

Influenseren mener at alle som promoterer OnlyFans-kontoen sin, burde holde summene de tjener for seg selv.

- Jeg tror ikke det er heldig å dele hva man tjener på det. Det er ikke bare-bare å selge nudes på nett – mange har unge følgere, prøv å skjerme dem, oppfordrer hun.

Isabel mener at man ikke kan sammenligne det å legge ut bikinibilder på Instagram, som er gratis, med det hun omtaler som porno på OnlyFans.

- Om OnlyFans hadde vært en trend da jeg var 18 år gammel, og jeg hadde sett hvor enkelt det er å tjene de ekstreme summene, hadde jeg 100 prosent vært et av ofrene. Og jeg hadde angret meg i hjel i dag. Du tror kanskje du er moden når du er 18 år, og tar valg du ikke kommer til å angre på, men tro meg, du kommer til å angre. Jeg håper at jeg kan hjelpe noen til å tenke seg om to ganger, sier hun.

Reagerer på OnlyFans-trenden

Delte meninger om konsekvenser

Om man deler nakenbilder og videoer, og angrer – hvilke konsekvenser har det egentlig?

Anders Røyneberg, terapeut ved Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo, og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), mener at det ikke finnes en fasit:

- Det er ofte en forventning om at alle skal synes dette er vanskelig i ettertid, men min erfaring etter å ha jobbet med temaet i lang tid, er at folk har ulike erfaringer, både gode og dårlige. Når det er sagt, handler det ofte om hvor mye kontroll man opplever å ha, når man deler bilder.

Om man mister kontrollen og bildene deles uten at man ønsker det, kan det fort bli en vanskelig og vond erfaring, mener Røyneberg.

- Forsking viser at jo mindre frivillighet, jo mer press fra andre og mangel på andre alternativer for å klare oss økonomisk, jo større blir den psykiske skaden i etterkant. Tar vi frie, selvstendige valg, får vi det lettere i ettertid, versus de som gjør det fordi de mangler andre alternativer. De presses og mister kontroll på egen kropp, seksualitet og liv.

Det å tenke langsiktig er ikke så naturlig for unge mennesker som lever mer i nuet, forklarer Røyneberg.

- Som regel går det bra, men noen kan være uheldige og oppleve at bilder og videoer spres på nettet, mot deres ønske og vilje. Da oppleves det som vanskelig og tungt. Samtidig virker det å være en ny «normal» i det å få delt nakenbilder av seg selv, fordi det ligger et hav av bilder og videoer ute på nett.

Røyneberg anbefaler å oppsøke hjelp dersom du opplever å miste kontroll over innholdet du deler på nett. Man kan få hjelp fra slettmeg.no eller psykisk helsehjelp, om man trenger det.

Kan ødelegge seksualiteten

Sexolog og parterapeut Tone Haldorsen kjenner OnlyFans-fenomenet godt.

- Jeg skjønner at det appellerer, men jeg har hatt flere klienter som har fått sin seksualitet ødelagt av dette. De klarer ikke slutte. Det er en lettvint måte å tjene penger, og det er gjerne unge jenter i tidlig i 20-årene som begynner. Mange av dem har ikke oppdaget seksualiteten sin ennå, har hun tidligere uttalt til KK Pluss.

- Flere av disse jentene har hatt et utsvevende sexliv, der sex er blitt brukt for bekreftelse i stedet for nytelse. Da blir terskelen lavere, fordi de ikke har en verdi på seksualiteten sin – det handler bare om bekreftelse eller penger, sier hun.

Haldorsen mener at det kan ødelegge for seksualiteten senere i livet, fordi man ikke tenker på langsiktige konsekvenser. Flere setter tydelige grenser for seg selv når de starter kontoen, men ofte vil disse grensene utfordres. Er det snakk om store summer, kan fristelsen bli for stor for mange.

Opererer med copyright

Men hvor beskyttet er egentlig innholdet som deles på OnlyFans? Alle brukere på OnlyFans har copyright på sitt innhold. Dette har Bella Rydland, kundeansvarlig i OnlyFans, tidligere uttalt til Dagbladet:

- Å kopiere, publisere eller å ta opptak av innholdet til våre brukere, er et brudd på regelverket. Vi tar dette svært alvorlig, og streber alltid etter å forbedre oss. Derfor bruker vi store ressurser på dette, og vi har et eget team som rapporterer og følger opp disse tilfellene.

KK har prøvd å få en uttalelse fra Isabel Raad, men hun har ikke besvart våre henvendelser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer