Brann:

Rebecca ble omringet av brann - kom seg ikke tilbake til barna

- Vi så bare masse sort røyk.

BRANN: Årets ferietur ble en wake up-call for Rebecca Loos. Foto: Privat
BRANN: Årets ferietur ble en wake up-call for Rebecca Loos. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Rebecca Loos (46) fra Hemsedal var på ferie med familien på den italienske øya Sicilia, da hun kom tett på brannene som har herjet i Sør-Europa denne sommeren.

Sammen med svigersøsteren sin familie hadde hun, ektemannen og de to sønnene på 14 og 11, leid et stort hus med basseng litt nord for Catania, på østsiden av Sicilia.

En liten forsmak på brannene fikk de allerede da de skulle lande på flyplassen i Catania onsdag forrige uke - for der brant det, og flyet måtte omdirigeres til å lande på øyas andre flyplass, i Palermo.

Underveis har Rebecca jevnlig delt bilder og videoer på sin instgramkonto, rebeccaloosofficial.

Etter å ha leid bil og kjørt de tre timene til feriehuset, valgte de å beholde bilen under oppholdet - et valg som skulle vise seg å være svært heldig.

Men rent utover denne humpete starten, forløp ferien udramatisk avgårde - de koste seg sammen med god mat, bading og soling og alt imellom.

IS-PAUSE: Magnus (14), Liam (11) og Rebeccas niese Lillie Marlen (9) foreviget under et av feriens mange høydepunkter. Foto: Privat
IS-PAUSE: Magnus (14), Liam (11) og Rebeccas niese Lillie Marlen (9) foreviget under et av feriens mange høydepunkter. Foto: Privat Vis mer

- Så, på søndagen, 23. Juli, kom niesen min løpende, forteller Rebecca.

«Tante Rebecca, det brenner!» ropte hun.

Endret seg raskt

Da de løp opp på takterrassen, så de at det brant ikke langt unna der de bodde.

- Men det var helt vindstille, og vi skjønte at brannen ikke kom til å spre seg til huset.

DEN FØRSTE: Den første av brannene var et lite stykke unna feriehuset Rebecca og familie befant seg i. Foto: Privat
DEN FØRSTE: Den første av brannene var et lite stykke unna feriehuset Rebecca og familie befant seg i. Foto: Privat Vis mer

De fikk ikke panikk, men pakket for sikkerhets skyld i tilfelle de raskt måtte komme seg avgårde, mens Rebeccas ektemann som er lege, dro ut for å se om det var noe han kunne hjelpe til med.

Ute var det imidlertid liten aktivitet - det var få brannbiler å se, og da det på mirakuløst vis begynte å regne, tenkte Rebecca at «the gods are with us».

Livet gikk tilbake til normalen - til tirsdag morgen 25. juli, da det begynte å brenne på den andre siden av huset.

Brannen var heldigvis et stykke unna kunne de se. Og ettersom de var helt tomme for vann - de hadde kommet hjem sent kvelden før, bestemte Rebecca og ektemannen seg for å stikke en rask tur ut for å kjøpe vann.

LITEN BRANN: Slik så det ut fra takterrassen da Rebecca og ektemannen dro ut for å kjøpe vannn. Foto: Privat
LITEN BRANN: Slik så det ut fra takterrassen da Rebecca og ektemannen dro ut for å kjøpe vannn. Foto: Privat Vis mer

Det er når de kommer ut av butikken, at alt brått ser annerledes ut.

- Vi så bare masse sort røyk. Når vi kjører tilbake, så er veien mot huset stengt. Da fikk jeg panikk.

PANIKK: Rebecca på veien for å finne en alternativ vei tilbake til huset. Foto: Privat
PANIKK: Rebecca på veien for å finne en alternativ vei tilbake til huset. Foto: Privat Vis mer

«Pakk med en gang!»

De hadde vært ute i 20 minutter. Men i løpet av den tiden hadde det startet enda to store branner, som raskt gjorde at veien ble stengt.

Fra bilen ringte Rebecca svigersøsteren:

«Pakk med en gang!» sa hun, og forklarte at de ville prøve å finne en annen vei fram til feriehuset.

BAKVEIEN: Slik så det ut på en av bakveiene de måtte ta for å komme seg tilbake til huset og resten av familien. Foto: Privat
BAKVEIEN: Slik så det ut på en av bakveiene de måtte ta for å komme seg tilbake til huset og resten av familien. Foto: Privat Vis mer

Etter å kjørt på røykfylte omveier, kom de seg omsider tilbake til huset. Der løp de opp til takterrassen for å prøve å få oversikt over situasjonen.

- Der så vi det brant i en hestesko rundt oss. Vi telte sju branner, og det var 46 grader og sterk vind. Da tenkte vi «dette er alvorlig».

Det kan også legges til at ektemannen Sven Christjar Skaaia jobber som lege på redningshelikopter og er trent i å jobbe med sikkerhet.

I løpet av få minutter hadde de rasket med seg alle sakene, hoppet inn i leiebilen og kjørte mot Palermo, for å finne seg et hotell der.

Bare ti minutter etter at de dro, fikk alle i området beskjed om å evakuere.

På vei mot Palermo passerte de til sammen hele 12 store branner og masse svart røyk. Også i Palermo brant det, men familien fant seg et hotell litt utenfor sentrum, der de kjente seg tryggere.

TRYGT: Rebecca og de to guttene hennes. - Vi hadde en kjempefin tur. Det ble litt drama, men det var også en opplevelse, sier hun til KK. Foto: Privat
TRYGT: Rebecca og de to guttene hennes. - Vi hadde en kjempefin tur. Det ble litt drama, men det var også en opplevelse, sier hun til KK. Foto: Privat Vis mer

Verst for de lokale

Da KK snakket med Rebecca på torsdag, hadde de kommet hjem klokken 03.00 natten i forveien. Rebecca er nøye med å understreke at dette på ingen måte ødela ferien - barna syntes bare det var spennende, og også for de voksne var det en opplevelse.

- Det er verst for de lokale, presiserer hun, og forteller om huseieren de lånte huset av, som stod der med tårer i øynene da reisefølget dro.

- Jeg har hatt kontakt med dem etter at vi dro, og det har heldigvis gått bra med alle. Også med dyrene de hadde der.

Rebecca er født i Madrid og vant med hetebølger, noe barna også har fått oppleve der.

- Men 46 grader og hetebølge var nytt for dem.

En wakeup-call

Hun er likevel glad for at de fikk oppleve det ekstreme været. Også i Hemsedal hvor de bor, har de opplevd både storm og flom.

- Hva tenker du om klimaendringene når du har erfart dem så tett på deg?

- Jeg tenker at moder jord, hun har det ikke så bra. Det blir veldig tydelig. Akkurat nå er det en tid for å holde seg i ro, mener Rebecca, vel vitende om at flytrafikken i sterk grad bidrar til klimaendringene.

Egentlig skulle de ha hatt Norgesferie, men da svigersøsteren skulle med sin familie til Sicilia, ble fristelsen for stor til å slenge seg med, forteller hun.

- Men det er noe med å nyte det man har der man er. Dette har vært et eventyr, men også en wake up call.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer