Jul- og adventskalender:

Redaksjonen tipser: våre beste julekalenderideer

Hva med å gi bort en opplevelse eller en tjeneste?

JULEKALENDER: Vi deler våre beste tips! Foto: NTB Scanpix
JULEKALENDER: Vi deler våre beste tips! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I skrivende stund viser kalenderen at vi fremdeles er i oktober. Likevel er det mange som har begynt å tenke på julen. Du har fortsatt god tid på deg med julegavene, men kanskje det er en idé å så smått begynne å tenke på julekalenderen?

Ikke alle er vant til julekalender, men for noen hører det julen til. Kanskje er du typen som leter byen rundt etter de perfekte små pakkene? Eller kanskje du er kreativ og pakker inn et kompliment i en av lukene, eller kanskje en opplevelse dere kan dele?

Her i redaksjonen finnes det mange gode ideer til hva man kan gjøre ut av årets julekalender. Kanskje blir du inspirert?

Tenker på miljøet

Ingeborg Heldal, ansvarlig redaktør i KK, har en mann som er så glad i juleøl, så hun tar seg en skikkelig runde og fyller en kasse med ulike juleøl. Sønnen på 10 år sin julekalender blir selvfølgelig litt annerledes.

- Jeg er så gammeldags at jeg setter meg ned og pakker de 24 små pakkene. Det er både for hans skyld og for min, for jeg synes det er så utrolig koselig. Jeg prøver å fylle pakkene med ulike ting som kan bygge opp juleforventningene uten å ruinere meg helt, så det er alt fra gavekupong på kakao og marshmallows til kveldsmaten eller en julefilm vi skal se sammen, til et flax-lodd eller en skumnisse, sier Heldal og fortsetter:

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

- I helgene legger jeg inn ting som en kinobillett eller noe annet hyggelig vi kan gjøre sammen, som vi kanskje hadde gjort uansett. I år har jeg tenkt å prøve å være litt bærekraftig i både innhold og innpakning, så jeg skal prøve å unngå masse unødvendig papir og bånd som må rett i søpla, uten at et går på bekostning av den fine julestemningen vi er så glad i.

Mina Knudsen, sosiale medier-ansvarlig i KK, er også vant til 24 luker, men i et litt annet format:

- Hvert år, så lenge jeg kan huske, har jeg fått Flax-kalender av pappa! Det er helt perfekt for meg. Enkelt og budsjettvennlig!

Overhørte tips på bussen

Her om dagen overhørte Silje Helgesen, journalist i KK, et hyggelig tips på bussen!

- Inviter med deg tre venner og arranger «middagskalender» i desember! Denne kalenderen går ut på at man for hver søndag i advent bytter på å invitere inn resten av gjengen til en deilig middag. Dette er både hyggelig, sosialt OG det hjelper deg forhåpentligvis med å senke skuldrene litt i den ellers så travle julestria.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Malini Gaare Bjørnstad, journalist i KK, er ikke vant til julekalender, men dersom hun skulle lage en kalender, er hun sikker på hva det skulle vært.

- Jeg forsøkt å lage 24 luker med opplevelser. Det trenger ikke være de store opplevelsene, men en så enkel ting som en kopp med nytraktet kaffe, en kinobillett eller en massasje. Jeg er av den oppfatning at vi har så utrolig mange ting, at vi ikke trenger mer. Men hva med én forbruksvare i en av kalenderlukene? Som en deilig oppvasksåpe eller et duftlys man kan tenne når man skal gjøre litt ekstra ut av kveldsdusjen? Det enkel er ofte det beste, også i julekalenderen!

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stas med sjokolade

Reportasjeleder Ingvild Kjøde har to barn, og forteller at hun aldri har orket å lete etter 24 pakker. Heldigvis har hun funnet noe som passer for både henne og barna.

- Da de var i barnehagealder var det enkelt. Ferdig lego-kalender var en vinner hvert år. Nå er de 9 og 11 og vi går for Forskerfabrikkens ferdigkalender. Det er veldig moro å kombinere litt naturfag med små eksperimenter på kjøkkenbenken, sier Kjøde og legger til et siste tips:

- I tillegg har vi også sjokoladekalender til noen få tiere, og helt ærlig tror jeg denne er mest stas.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gi bort en tjeneste

Også Stine Therese Strand, utgavesjef i KK, mener det å gi bort en opplevelse er den perfekte gaven, men akkurat denne opplevelsen er litt annerledes enn en kinobillett!

- En budsjett- og miljøvennlig vri på julekalenderen, er å gi bort tjenester i stedet for ting. Skriv lapper med gavekort på for eksempel en massasje, hjemmelaget middag eller barnepass – det kommer garantert til nytte! Det er også veldig hyggelig å få eller gi bort opplevelser, som en tur på teater, juleverksted eller pepperkakebaking, noe som er perfekt å gjøre på søndagene i advent.

Smarte løsninger

Som andre i redaksjonen, er også Malin Gaden, journalist, vant med julekalender med 24 små pakker.

- Det jeg husker best fra barndommen er ikke gavene jeg fikk, men selve kalenderen pakkene hang på. Den har mamma laget selv og viser et motiv av en nissefamilie og masse dyr inne i en låve. Jeg elsker den!

- Det var så stas å gå bort dit å åpne en liten pakke hver dag - enten det var et viskelær eller en liten sjokoladebit. Men søsteren min og jeg ble jo eldre, og et viskelær var ikke like stas i en alder av 16 år, så vi kom på den ideen at vi kunne kjøpe pakker til hverandre. Vi fikk litt penger hver av mamma og pappa og kjøpte 12 pakker til hverandre. Det synes vi var ganske så stas!

- Selv om ingen av oss bor hjemme nå, henger julekalenderen fortsatt på veggen. Når søsteren min og jeg kommer hjem til jul hender det at det henger en liten ting der, og vi liker å henge noe opp der til foreldrene våre. Det er ganske koselig og en hyggelig overraskelse!

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer