Foto: Wenche Hoel-Knai
(Til 4 personer)
1 kg surret reinsdyrsteik
2 ss godt smør
0,5 l vann
0,5 l melk
1 buljongterning/viltkraft
10–15 einerbær
pepper
Saus
2 ss smør
1 1/2 ss mel
snøfrisk/geitost
2 dl fløte
2 ss rømme
3 ss konjakk/Madeira
salt
pepper
Tilbehør
rosenkål
poteter
rørte tyttebær
kantareller
persille
Start med å svi steika (får du ikke tak i så liten steik, kjøper du den minste du finner og bruker resten til frokost eller deilig restemiddag) i smør i en sort gryte. Ha deretter i vann, melk, buljong, einerbær og litt pepper. Nå skal steika ligge og putre så vidt uten å koke
i 4–5 timer. Det som skjer når du langtidskoker et slikt stykke kjøtt, er at sener og fibrer bryter sammen. Det blir altså godt og mørt. Når du er tilbake fra skituren, tar du opp steika og reduser kraften som er igjen til ca 3/4. Sil av og hell kraften over i noe annet.
Smelt smøret i gryta. Det neste du må gjøre, er å ha i mel. La det bli nøttebrunt mens du rører godt. Spe på med den silte kraften. Tilsett snøfrisk, fløte, rømme og konjakk/Madeira (eller hva du nå måtte ha). Smak til med salt og pepper. Nå kan du koke poteter og rosenkål. Rør tyttebærene med litt sukker hvis de er hele. Smørstek kantarellene og ha i litt persille. Server med rødvin.
