En morgen våkner Eric Packer og bestemmer seg for at han vil ha en hårklipp. Han ringer limousinsjåføren og ber ham komme med bilen. De legger ut på en reise på tvers av et hektisk Manhattan, et Manhattan preget av uro, demonstrasjoner, kjærlighet, anarki - og hele veien er vi med på reisen. Vi befinner oss i Don DeLillos roman Cosmopolis, men det føles som vi står midt på Manhattan og kjenner byens hjerte banke.
Du trenger ikke forflytte deg fysisk for å reise. I litteraturen tar man ingen hensyn til knappe feriebudsjetter, stress eller kaos. Du kan dra hvor som helst. Du kan sitte i garasjen til Dylan Thomas og betrakte ølboksene hans mens han skriver dikt. Du kan småløpe etter James Joyce gjennom Dublin. Du kan dykke ned i Kafkas univers i Praha, som i forrige århundreskifte var en kulturell og nasjonal smeltedigel.
Du kan la Dag Solstad guide deg gjennom Berlin, kanskje viser han deg hvor serveringsstedet Schwarzen Ferkel lå, her skålte utvandrede forfattere og bohemer som Oda Krogh, Edvard Munch og August Strindberg, før de ramlet ut i natten, berusede og mer eller mindre inspirerte.
New York har alltid vært en yndet kulisse for forfattere. Paul Austers New York-trilogien er obligatorisk lesning, storbyen er ramme for de labyrintiske fortellingene om ensomhet og fortapthet. Austers kone Siri Hustvedt holder hus i samme by i romanen Det jeg elsket, som er noe av det vakreste som er skrevet om kjærlighet og kunst de senere årene.
For en enda mørkere New York-tur bør du plukke Twelve av Nick McDonnel, som skriver nattsvart om livet i nådeløse storbygater. Med sviktende foreldre, dop og ville fester er det klart for en litterær reise du sent vil glemme.
Vil du til Key West i USA er Hemingway din mann, lokker Sverige kan du bli med Selma Lagerlöf til Mårbacka, mens Virginia Woolfs romaner tar deg med til Sussex og London. Connecticut vil alltid forbindes med Mark Twain - leser du om Tom Sawyer og Huckleberry Finn, vil du raskt innbille deg at du hører Missisippi flyte stille forbi utenfor inngangsdøren din.
Er du i Lisboa, og dulter borti en tilfeldig forbipasserende på gaten? Kanskje var det Bernardo Soares, Fernando Pessoas skikkelse fra Uroens bok? Bernardo fører en begivenhetsløs og anonym tilværelse i Lisboa. Han er den evig forbipasserende, en pregløs skikkelse på vei til og fra arbeidet. Han skriver ned sine tanker om drømmen og livsleden, livet og døden, altet og intetheten i en verden der ingenting lenger henger sammen. Skildringene av livet i Lisboa er levende tross tristessen, og gir deg garantert reiselyst.
Nicolas Bouviers Bruken av verden regnes av mange som den moderne reiselitteraturens mesterverk. Han forlot Genève i 1953 med en liten Fiat og dro gjennom Makedonia, Iran og Pakistan til Afghanistan. Forfatteren reiser så lenge økonomien tillater, og gjør lange opphold underveis. Sammen med ham stopper du opp, ser, tenker og reflekterer.
Cora Sandel tar i Alberte og friheten leseren med til Paris. Alberte endrer synet på det norske mens hun er på reise, og det vil antakelig du gjøre også.
Røffere tak er det i Jack Kerouacks roman On the Road. Romanen definerte beat-litteraturen, og har inspirert forfattergenerasjoner kontinuerlig siden den ble utgitt i 1957. Kerouack gir deg en litt kummerlig plass i baksetet og tar deg med på en reise helt utenom det vanlig. Sal og Dean kjører på tvers gjennom drømmenes Amerika. og du må være forberedt på det langt fra er moralens voktere som inntar førersetet.
Spark en småstein, kikk på en forfallen bygning, kjøp en tysk avis og rusle gatelangs med Dag Solstad i hans roman 16-07-41. Tittelen på boka er forfatterens bursdag. Under en flytur til Berlin ser forfatteren et glimt av himmelen, og begynner å fabulere på hvordan himmelen ville vært organisert. I 2001 bor han i en leilighet i Maybachufer 8 i Berlin, og det er hit du kan reise.
«Norge er et deilig land å reise til utlandet fra», sa salige Jens Bjørneboe. Vi kunne ikke vært mer enige!


