Kultur

Retrorock på Roskilde

I dag åpner Roskilde-festivalen. Guns N' Roses er klare.

Publisert
Sist oppdatert

I dag starter Roskilde-festivalen, og horder av musikkfans er klare for fire dager med musikk, øl, sjekking, campingliv og redusert hygienenivå.

En stund så det ut som om konserten med torsdagens hovedattraksjon, Guns N' Roses, sto i fare, etter at vokalist Axl Rose ble fengslet i Sverige tidligere i uken etter at han kom i skade for å bite en sikkerhetsvakt i foten. Men alt tyder på at den fordums rockehelten innfinner seg på den oransje scenen i kveld.

Alle de 75.000 billettene til årets Roskilde-festival er solgt, og det meldes om rekordhøye svartebørspriser. Her til lands har haiene håvet inn opptil 5000 kroner for festivalpassene som opprinnelig kostet 1500 kroner, og i Sverige og Danmark skjer det samme.

- Vi er veldig lei for dette. For oss handler det om å lage en festival med en billett som er så billig som mulig. Dessuten deler vi ethvert overskudd ut til gode formål, sier talsmann for festivalen, Esben Danielsen, til nyhetsbyrået Ritzau.

Årets gode formål er kampen mot slaveri i Kambodsja. I festivalens 34 år lange historie har arrangørene donert over 85 millioner danske kroner til organisasjoner som Amnesty International, Leger uten grenser, Redd barna og WWF. I år har festivalen valgt slagordet «Act against slavery», og arrangørene ønsker å sette fokus på prosjekter som hindrer fattige barn i Kambodsja i å ende som slaver, og heller sikrer dem utdannelse.

For dem som er mer opptatt enn egen komfort enn veldedighet, har Roskilde også et tilbud. I år setter de opp en egen luksuscamping, med ferdig oppslåtte telt og roomservice - eller teltservice, som det vel egentlig bør hete. Hver morgen kan luksuscamperne få servert frokost og avis ved teltduken, helt uten anstrengelser.

På det vanlige campingområdet er det blitt anlagt badestrand med strandbar, og en innsjø festivalgjengerne kan avkjøle seg i dersom sola mot formodning steiker brennhett.

Som seg hør og bør for en artist med en rekke gamlisartister på plakaten, har Roskilde-festivalen vist seg gjestmilde overfor seniorrockerne blant oss: Er du musikkfan over 60 år slipper du inn på festivalen aldeles gratis - mot framvisning av gyldig legitimasjon.

Rundt 160 artister og grupper skal underholde årets publikum, som hvert år kommer fra hele Europa til den danske musikkfestivalen. Høydepunktene i år er:
 • Bob Dylan
 • The Streets
 • Kanye West
 • Roger Waters
 • Guns 'n Roses
 • Franz Ferdinand
 • Morrissey
 • The Strokes
 • Sigur Ros
 • Kaiser Chiefs
 • Jenny Lewis and the Watson Twins
 • Jenny Wilson
 • The Raconteurs
 • Rufus Wainwright

 • Flere norske band og artister tar også turen til festivalen, blant annet kan publikum få med seg Kaizers Orchestra, JR Ewing, Serena-Maneesh og Hanne Hukkelberg.

  Roskilde-festivalen varer fra 29. juni til 2. juli.

  Axl Rose forsøker å gjenskape fortidens rockemagi.
  Axl Rose forsøker å gjenskape fortidens rockemagi. Vis mer
  Rockerne i The Strokes er en av headlinerne.
  Rockerne i The Strokes er en av headlinerne. Vis mer
  Hiphop-helten Kanye West spiller på Roskilde.
  Hiphop-helten Kanye West spiller på Roskilde. Vis mer
  Bob Dylan beviser at de gamle er eldst.
  Bob Dylan beviser at de gamle er eldst. Vis mer
  Indiedronningen Jenny Lewis opptrer med backingbandet The Watson Twins.
  Indiedronningen Jenny Lewis opptrer med backingbandet The Watson Twins. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer