Jul

Ribbe og medisterkaker

Noen steker mengder med ribbe, slik at de virkelig kan spise seg lei på julemat i dagene etter jul.

Publisert
Sist oppdatert
Denne porsjonen holder til middag og kanskje nattmat eller som bidrag til frokostbordet 1. juledag.

Alle rettene er beregnet til 4 personer.

1,5 kg ribbe
2 ts salt
1 ts pepper
ca. 2 dl vann
poteter

Gni inn ribba med salt og pepper, helst noen dager før du skal steke den. Da vil krydderet trekke inn i kjøttet og gi en bedre smak. Legg den med svorsiden ned og pakk den inn i aluminiumsfolie og legg den i kjøleskapet. Forvarm ovnen til 230 grader. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp kniv.

Legg ribba i en langpanne med svorsiden opp. Legg en tallerken under som tåler varme, slik at kjøttstykket blir litt høyere på midten. Da renner det overflødige fettet bort. Pass også på at ribba er omtrent like høy på begge sider, slik at du får sprø svor over det hele.

Hell ca. 2 dl vann i langpannen og dekk til det hele med folie. Sett langpanna midt i stekeovnen og la det dampe i 45 minutter. Fjern folien og sett temperaturen ned til 200 grader. Sett langpanna tilbake i ovnen og stek videre i 1 1/2 time for tynnribbe og 2 timer for familieribbe.

Vanligvis vil du få sprø svor på denne måten, men skulle du ikke oppnå det, så kan du mot slutten av steketiden sette langpanna høyere i ovnen, skru opp temperaturen til 250 grader eller sette på grillfunksjonen. Bare pass på at ikke svoren blir brent. Eventuelt kan du dekke til steder med folie hvor det trengs.

Server ribbe sammen med stekesjy, medisterpølser, medisterkaker, surkål, rødkål, epler, svisker og tyttebær. Har du har stekt ribba tidligere på dagen, så skjær den i biter og legg dem i ovnen sammen med det andre som du skal varme, på 200 grader i ca. 30 minutter.

Medisterkaker
300 g medisterfarse
200 g karbonadedeig
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts malt muskat, allehånde og ingefær

Bland alle ingrediensene godt. Lag kaker og stek dem i smør, ca. 2 minutter på hver side, slik at de får en pen stekeskorpe. Legg dem i ovnen på 175 grader i 10 minutter.

ANNEN JULEMAT?
 • Gravlaks med sennepssaus
 • Pinnekjøtt
 • Karamellpudding
 • Kalkun
 • Juletorsk
 • Riskrem
 • Fruktsalat
 • Sjefredaktørens bacalao
 • Foto: Hanne Buxrud, AOP
  Foto: Hanne Buxrud, AOP Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer