Alkoholiker

Rikkes (39) mamma drakk seg i hjel

Da Rikke var 12 år, tok alkoholen styringen i familien. Til slutt måtte hun bryte med moren for å redde seg selv.

ER BOKAKTUELL: Rikke har erkjent at hun ikke klarte 
å redde sin egen mor, men håper at andre pårørende til alkoholikere kan få hjelp av boken hun har skrevet. Foto: Lars Horn/Ude og hjemme/All Over Press
ER BOKAKTUELL: Rikke har erkjent at hun ikke klarte å redde sin egen mor, men håper at andre pårørende til alkoholikere kan få hjelp av boken hun har skrevet. Foto: Lars Horn/Ude og hjemme/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS:NO: Etter flere års kamp for å få moren ut av alkoholens ødeleggende favntak ga Rikke opp. Hun brøt forbindelsen, hun orket ikke mer. I dyp frustrasjon hadde hun erkjent at kampen for å få moren tilbake var tapt.

To år etter bruddet var hun likevel foran morens hus i barndomsbyen Valsgård. Klar til å gi henne enda en sjanse. Men da Rikke åpnet døren, fant hun et menneske ingen lenger kunne hjelpe. Moren holder på å dø.

God barndom

Vi møter Rikke Krabsen Bredahl (39) sju år etter at hun fant moren på dødsleiet. Hun bor i danske Hobro med sine tre barn og mannen Carsten. Det er leker i kassen i stua, og på hedersplassen over sofaen henger noen flotte barnemalerier.

Slik vokste hun også opp selv. Men da hun var 12 år, ble faren hennes dement. Det viste seg at han hadde hatt et overforbruk av alkohol i årevis, men likevel klart å være en god familiefar og en god lærer på den lokale skolen.

GODE MINNER: Rikkes liv startet med en god barndom, men etter hvert gikk det galt. Her er Rikke som baby med moren sin. Foto: Privat
GODE MINNER: Rikkes liv startet med en god barndom, men etter hvert gikk det galt. Her er Rikke som baby med moren sin. Foto: Privat Vis mer

Farens sykdom etterlot kona hans, Sussi, stadig mer alene med omsorgen for fire barn – og snart kom det til et femte. En vanskelig livssituasjon, som Rikkes mor håndterte ved å drikke. Helt fram til den dagen, 20 år senere, hvor Rikke for siste gang banket på døren hennes.
LES OGSÅ: Mistet mamma til alkoholen, heldigvis hadde de hverandre

Da hun fant moren i sengen.

– Det var fryktelig. Hun var gul i huden og i øynene – leveren hennes hadde sviktet. Det var kaldt og mørkt der, for det var verken strøm eller varme.

- Hun var våt i sengen, og rundt henne overalt lå det søppel. Slik var det også på kjøkkenet, hvor bananfluer svermet over hauger av oppvask. Det stinket av urin og oppkast. Det var virkelig helvetes forgård, forteller Rikke.

Rikke finner fram et fotoalbum, hvor det er bilder av den moren hun hadde i barndommen. Hun som arbeidet som sekretær i kommunen. Hun som elsket å sy kostymer til henne og storesøsteren Trine. Hun som var med på turer til Zoologisk Have i Ålborg. Den moren som sørget for at døtrene var pene i tøyet og ble sendt på skolen med stramme fletter og matpakke i vesken.

– Det er jo det som er så motsetningsfylt. At jeg faktisk har hatt en god barndom og en god mor. Derfor kjempet jeg nok også ekstra hardt for å få henne tilbake. Dessverre vet jeg nå at alkoholen kan være en mektig fiende. Og man kan bare hjelpe en alkoholiker som selv er innstilt på å få hjelp, sier Rikke.

Erkjente aldri alkoholismen

Sussi erkjente aldri at hun var alkoholiker. Selv ikke den dagen i november 2009. Gjennom årene hadde Rikke sett moren skadet etter fall, funnet henne halvt bevisstløs eller vært livredd for at hun kjørte i fylla. En etter en hadde morens venner gitt opp.

Etter nederlag på nederlag hadde Rikke selv gitt opp. Likevel forsøkte hun å hjelpe en siste gang.

– Da hun lå der, sa jeg flere ganger: «Mor, la oss få hjelpe deg. Du er syk og trenger hjelp. Barna dine venter på deg, og du har barnebarn du ikke har sett. Rekk ut hånden og la oss hjelpe deg.»

Men Sussi var ikke i stand til å erkjenne problemet. To dager senere døde hun, i den sengen hun hadde nektet å forlate. Hun ble 59 år gammel.

LESESTUND: Familien betyr alt for Rikke, som selv er pedagog. Barna hennes skal ha en god oppvekst. Her koser hun seg med datteren Frida (7). Foto: Foto: Lars Horn/Ude og hjemme/All Over Press
LESESTUND: Familien betyr alt for Rikke, som selv er pedagog. Barna hennes skal ha en god oppvekst. Her koser hun seg med datteren Frida (7). Foto: Foto: Lars Horn/Ude og hjemme/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Mormor reddet Hanne da mamma ruset seg

En tragedie
– Det var en tragedie. Hele historien om moren og faren min er en tragedie. Men hennes død føltes også som en enorm lettelse. Det var som om det forsvant en stor byrde fra skuldrene mine. Kampen jeg hadde kjempet i så mange år, var slutt, sier Rikke.

I dag har hun lært å akseptere at hun ikke kunne hjelpe moren sin. Og skyldfølelsen for at hun brøt kontakten med henne i 2006 er borte. I årevis hadde bekymringene forringet livet hennes.

Sønnen hennes, Gustav, var født, men det ble aldri noen god kontakt med mormoren.

– Jeg kjempet så hardt at jeg glemte meg selv. Ofte følte jeg at jeg sto alene med et stort ansvar for mine yngre søsken. Til slutt var jeg nødt til å trekke meg, forteller Rikke.

Nå har hun skrevet historien om livet sitt og foreldrenes alkoholisme i boken «Til sidste dråbe», utgitt i Danmark.

– Jeg kunne ikke hjelpe moren min da hun var live. Men kanskje kan jeg, gjennom boken, hjelpe andre alkoholikere og deres barn.

Mer info om Rikkes bok finner du på misbrugsakademiet.dk.

Familien rammes

Som pårørende er det vanskelig å få den som drikker til å slutte på egen hånd, men det er steder du kan henvende deg for å få hjelp.

Rustelefonen er en offentlig opplysningstjeneste, rettet spesielt mot pårørende og andre med bekymringer vedrørende rusbruk. Tjenesten finansieres av Helsedirektoratet, og kan være behjelpelig med å finne fram til lokale tilbud. 

www.rustelefonen.no, tlf. 08588 (kl. 11–19, mandag til søndag).

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer