Ned I Vekt

Rita (52) veide 120 kilo: - Jeg kom til et punkt hvor jeg ikke orket mer

52-åringen var syk, deprimert og overvektig. En dag stumpet hun røyken og bestemte seg for å ta grep om livet sitt.

STØRRELSE 52: Denne skjorta hadde Rita på seg da hun kom til NIMI for drøyt to år siden. – Den er størrelse 52, men jeg kunne ikke kneppe den igjen, den var altfor trang, forteller hun. Foto: Ellen Johanne Jarli
STØRRELSE 52: Denne skjorta hadde Rita på seg da hun kom til NIMI for drøyt to år siden. – Den er størrelse 52, men jeg kunne ikke kneppe den igjen, den var altfor trang, forteller hun. Foto: Ellen Johanne Jarli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: En sprudlende Rita Fossmoen (52) tar imot oss på trammen til det koselige gule huset i Askim hvor hun bor sammen med ektemannen Knut Willy.

Vi blir servert deilige, ferske multer fra hjemtraktene hennes i Trysil. Det er vanskelig å forestille seg at denne dama, som bobler over av livsglede og energi, bare for noen få år siden var helt på bunnen.

– Jeg har alltid vært sterk, og veldig aktiv. Fikk min første øks som femåring og var med farfar ut i skogen på vedhogst. Jeg har jobbet både på sementstøperi i Oslo og i maling- og jernvarebutikk. I 1998 bodde jeg i Trysil, og elsket jobben i butikken. Arbeidsdagen begynte gjerne klokka fem om morgenen og varte til elleve om kvelden i noen perioder, forteller hun.

– En dag jeg satt i bilen på vei hjem fra jobb hørte jeg et kraftig smell i hodet mitt, og måtte bare stoppe bilen, livredd for at jeg hadde fått hjerneslag, fortsetter hun.

På MR kan legene se arret etter en betennelse i hjernen, og Rita har siden vært plaget med kronisk hodepine hver eneste dag.

– Det tok flere år, men til slutt måtte jeg bare forsone meg med at jeg aldri kommer til å bli frisk, sier Rita, som i dag er uføretrygdet.

– Det var et hardt slag. Jeg har alltid vært glad i å jobbe og ønsket å brødfø meg selv. Det gikk veldig på psyken å bli satt ut av spill på den måten, og det førte til at jeg la på meg en god del kilo, sier hun.

FØR: Rita hadde det ikke godt. Sykdom og depresjon gjorde at Ritas vekt stadig økte. Foto: Privat
FØR: Rita hadde det ikke godt. Sykdom og depresjon gjorde at Ritas vekt stadig økte. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Når jeg spiste følte jeg at jeg hadde det litt bedre

- Var så syk at jeg nesten ikke klarte trappa

For fem år siden ble Rita rammet av en skikkelig influensa og var syk i flere måneder.

– Jeg var så syk at jeg nesten ikke klarte å gå opp trappa! Da este jeg ut, jeg la på meg 30 kilo i løpet av noen måneder. På det meste veide jeg 120 kilo, forteller hun.

Ritas beste venninne skjønte hvor deprimert og fortvilet hun var, og tipset henne om NIMI Helgelandsmoen, som tilbyr kurs for varig livsstilsendring.

– Jeg hadde kommet til et punkt hvor jeg ikke orket mer, og skjønte at nå var det enten eller. Jeg innså at jeg var nødt til å gjøre noe selv, så jeg stumpet røyken og spurte fastlegen om han kunne søke om plass for meg der, sier Rita.

Da hun kom dit sommeren 2013 hadde hun greid å gå ned åtte kilo på egen hånd og veide 112 kilo.

– Jeg kom inn på et tiukersopplegg med oppfølging i inntil tre år, og møtte en fantastisk gjeng. Jeg kan ikke få fullrost de som jobber der nok, de har gitt meg et nytt liv! Og så ble jeg kjent med mange andre «nimianere» som jeg fortsatt har kontakt med. Vi motiverer og hjelper hverandre, forteller hun.

Begynte å trene regelmessig

For første gang på 30 år begynte Rita å trene, og hun fant fort ut at hun elsket å sykle!

– Jeg har meldt meg inn på Family Sports Club, et treningssenter her i Askim, hvor jeg også har fått mange gode venner. Jeg kan være på spinning i timevis. Det er så deilig å sitte der med musikk på øret og kjenne svetten sile. Jeg trener også en del styrke og går turer, sier hun.

I tillegg til trening handlet tiukersopplegget også om kosthold og om egenmotivasjon. Resultatet nå – etter to år med en ny livsstil med nye matvaner og mye mer mosjon – er at hun er 40 kilo lettere.

Nå står Rita på venteliste for å få operert bort overflødig hud, og hun har ambisjoner om å gå ned enda mer.

FEM ÅR SIDEN: Da Rita giftet seg med Knut Willy veide hun minst 30 kilo mer enn i dag. Foto: Privat
FEM ÅR SIDEN: Da Rita giftet seg med Knut Willy veide hun minst 30 kilo mer enn i dag. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Renate slanket seg 50 kilo

Ektemannen Knut Willy har vært en stor støtte for Rita gjennom hele hennes livsstilsendring.

– Vi møttes på nettet for ti år siden, flyttet hit til Askim for seks år siden, og nå har vi akkurat hatt fem års bryllupsdag. Han er en så fantastisk snill og tålmodig mann, han står klar med middagen når jeg kommer fra trening og har støttet meg hele veien. Jeg hadde ikke klart dette uten ham, sier Rita og ser kjærlig bort på mannen sin.

Spiste sjokolade og nøtter i store mengder

Ritas største last i matveien var nøtter og sjokolade.

– Det har aldri vært snakk om at jeg overhodet ikke kunne spise det, men jeg måtte kutte drastisk ned på mengden.

GODE VENNER: På treningssenteret i Askim har Rita fått mange gode venner og treningskamerater. Dag Stellander og Mona Borgersen blir gjerne med på en sykkeltur! Hittil i år har Rita syklet 100 kilometer! Foto: All Over Press Norway
GODE VENNER: På treningssenteret i Askim har Rita fått mange gode venner og treningskamerater. Dag Stellander og Mona Borgersen blir gjerne med på en sykkeltur! Hittil i år har Rita syklet 100 kilometer! Foto: All Over Press Norway Vis mer

- Jeg lærte at jeg bare kunne spise to spiseskjeer med nøtter om dagen, så da pakket jeg ned dagsrasjoner i poser og ba Knut Willy om å gjemme dem. Og hver morgen plasserte han dagens rasjon på kjøkkenbenken, smiler hun.

På kurset skulle deltakerne sette seg delmål og hovedmål, og Ritas hovedmål var at hun ett år senere skulle sykle rundt Osensjøen i Trysil, en tur på seks mil.

– Det hadde jeg aldri gjort før. Da to av søstrene mine fikk høre om planene sa de «Vi er så stolte av deg, vi blir med!» Flere av venninnene mine ville også være med, så til slutt var vi 15 jenter som gjennomførte turen, forteller Rita.

Hun har et brennende ønske om å hjelpe barn som ikke har det så bra, så hun bestemte seg for å donere påmeldingsavgiften til Røde Kors sitt arbeid med å sende trengende barn på ferie.

– Etter turen var det mange som kontaktet meg og sa at de ønsket å være med, så jeg bestemte meg for å arrangere en ny tur i år. Da var vi 100 som syklet og 30 som gikk en to mil lang rute. Flere butikker sponset oss med flotte premier og så har vi hatt loddsalg. Alle deltakerne betalte 100 kroner i påmeldingsavgift, og vi fikk inn mer enn 21 000 kroner totalt, som vi har gitt til Aktiv mot kreft sitt arbeid med å lage aktivitetsløyper tilrettelagt for barn rundt norske sykehus, forteller hun.

Og sykkelrittet er blitt et årlig arrangement.

– Det er fantastisk moro, jeg hadde aldri trodd at det skulle bli så stort! Nå har jeg det bedre enn noensinne, jeg har massevis av energi, det er lett å bevege seg, jeg elsker å trene og har så mange flotte mennesker i livet mitt.

- Jeg føler meg rett og slett gladere, yngre og sprekere enn jeg har gjort på 30 år!

LES OGSÅ: Slik gikk Lillian ned 60 kilo

Sliter du også med vekt - eller livsstilsproblemer, kan det være lurt å rådføre seg med fastlegen din, slik at han/hun kan komme med tips til mulige behandlingsalternativer. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer