Rolf

Ro til rastløse bein

Rastløse bein er noe minst en av ti voksne – og særlig kvinner - plages med. Mangel på visse vitaminer og mineraler kan være årsaken.

Publisert
Sist oppdatert

 

HAR DU PÅTRENGENDE behov for å bevege beina – gjerne kombinert med en ubehagelig følelse eller kribling, har du såkalte rastløse ben - også kalt «restless legs-syndromet»(RLS). En norsk studie tyder på at hele 14 prosent av befolkningen plages med det. Symptomene forverres under hvile og stillesitting, særlig om kvelden og gjennom natten. Men når du beveger beina eller går, vil symptomene lindres og kunne bli helt borte, i alle fall for en kort stund.

 

Innen skolemedisinsk forskning er det hos noen funnet sammenhenger mellom RLS og nyresykdom, jern- og vitaminmangel, medisinbruk, alkohol, koffein og røyking, graviditet, skader på nervesystemet og revmatiske sykdommer. Men de fleste som går til legen får ikke konstatert noen årsak.

 

VANLIGE ÅRSAKER:

1. En av de viktigste grunnene til at symptomene oppstår eller forverres, er at mikrosirkulasjonen går ned og dermed også oksygentransporten ut i vevene og muskulaturen. Derfor er det viktig med nok jern i kroppen, fordi jernet som en del av hemoglobinet, transporterer oksygenet rundt til alle cellene. Men også E–vitamin og spormineralene mangan og vanadium har stor betydning for oksygenopptaket i cellene.

2. Nervesystemet er direkte involvert i mange av symptomene. Nok mengde B-vitaminer er helt avgjørende for at nervesystemet skal fungere optimalt. Mangel på tiamin (B1), niacin (B3), pantotensyre (B5), pyridoksin (B6), biotin (B8) eller kobalamin (B12) kan derfor bidra til å forsterke symptomene. Mangel på en eller flere av disse kan komme av høyt forbruk av alkohol, kaffe eller enkelte medisiner.

3. Forskning viser at RLS også kan ha sammenheng med for lite av signalstoffet dopamin i hjernen, eller at dopaminet ikke fungerer optimalt. Dopamin synes å spille en stor rolle for at signalene i hjernen og de perifere nervene i beina skal fungere tilfredsstillende. Ved mangel på bl.a. magnesium (og evt. kobber), kan det oppstå forandringer både i mengden dopamin og virkningen det har på nervesystemet - som da medfører rastløse ben.

 

 

Mat som hjelper

Riktig behandling krever individuell utredning og vurdering, da årsaker og sammenhenger kan være forskjellige. Prøv likevel å øke inntaket av nøtter, fullkornprodukter, grønnsaker, ølgjærsprodukter og litt kaldpressete vegetabilske oljer på salaten, samtidig som du tar ekstra tilskudd av B-vitaminer, magnesium, E-vitamin og evt. jern (dersom du har målt lave verdier) for å se om du kan bli bedre.

 

Gravid?

Forskning tyder på at mange kvinner får RLS for første gang under graviditet. Når østrogenmengden øker under graviditeten, vil også kobbermengden øke tilsvarende. En høy kobbermengde kan da påvirke nervesystemet negativt og gi såkalte nevrologiske symptomer. Mange østrogen – og kobberdominante kvinner har rastløse bein som forverres ved østrogenbehandling. Kobbermengden går ned ved ekstra tilskudd av sink, mangan, C – og B – vitaminer over noen måneder.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer